anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z ostrością!!

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

Problem z ostrością!!

Hej
Mam pytanie, bo albo teraz dopiero zwrociłem na to uwage albo tak powinno byc.Więc tak-patrze przez wizjer i chce ustawic ostrość-załozmy oko-kwadracik sie podswietla i zaraz znika czerwone podswietlenia a chce obiektyw lekko w bok przsunac i d***-zdjecie nie dokonca ostre.Więc pytanie,czy po nacelowaniu ostrosci,wduszeniu migawki-przesunieciu sprzetu powinna pole byc podswietlone czy nie?

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Więc pytanie,czy po nacelowaniu ostrosci,wduszeniu migawki-przesunieciu sprzetu powinna pole byc podswietlone czy nie?

Nie będzie podświetlone. Kwadracik zapala się na chwilę i gaśnie po zablokowaniu ostrości.

Później możesz obserwować tylko kropkę potwierdzenia ostrości w wizjerze (lewy dolny róg).

Musisz się liczyć z tym, że przy małej głębi ostrości każde przekadrowanie może doprowadzić do własnie takich objawów jak opisujesz.

Pozdrawiam,

oldguest
Początkujący

Lajam napisał(a):

Musisz się liczyć z tym, że przy małej głębi ostrości każde przekadrowanie może doprowadzić do własnie takich objawów jak opisujesz.

O to to, dlatego lepiej opanować obsługę lokalnego AF :D

pablo_duch
Początkujący

Dzięki Panowie-no tak mnie to zastanowiło.więc nie jest ze mna tak zle :c34

pablo_duch
Początkujący

NIe chce zakładac kolejnego posta,więc dopiszę tu
Mianowicie od paru dni walcze z jedną sprawa-wiem ze w słońcu sie nie fotografuje,ale nie o to mi tu chodzi-mianowicie,w piekny sloneczny dzień robiac fotki zdjecia wychodzą mi nie jak-cieżko mi kolory naturalne uzyskać,fotki maja zafarb jakby niebieskawy-szlak mnie trafia i nie wiem gdzie tkwi bład,przysłona otwarta,balans bieli ujemny,ustawienie P,rodzaj zdjec STAND +1-KONTRA,+1OSTRO,+1NASYC
I NIE WIEM W CZYM TKWI PROBLEM,ALBO ZA MAŁO PRZYKLADAM SIE DO ZMIAN USTAWIEN.POMIAR SWIATLA PUNKTOWY-HELP

profile.country.PL.title
c.d.n.
Poszukiwacz

Pokaż może jakiegoś sampla ...

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Mianowicie od paru dni walcze z jedną sprawa-wiem ze w słońcu sie nie fotografuje,ale nie o to mi tu chodzi-mianowicie,w piekny sloneczny dzień robiac fotki zdjecia wychodzą mi nie jak-cieżko mi kolory naturalne uzyskać,fotki maja zafarb jakby niebieskawy-szlak mnie trafia i nie wiem gdzie tkwi bład,przysłona otwarta,balans bieli ujemny,ustawienie P,rodzaj zdjec STAND +1-KONTRA,+1OSTRO,+1NASYC

Wszystkie zdjęcia czy niektóre?
Z tym konkretnym obiektywem czy z każdym?
Osłona p/słoneczna jest założona?
Filtr jakiś masz założony na obiektywie?
Czy tylko tak się dzieje w trybie P czy każdym?
Czy jak ustawisz tryb AWB też tak jest? A w innych trybach white balans?

pablo_duch
Początkujący

witam
dzis popołudniu wrzuce wam probna fote i bedziemy debatowac

pablo_duch
Początkujący

to jedno z takich fotek,probowałem kilku ustawien,moze cos zle juz robie
obiektywa standart KIT,filtrow brak,balansem bieli sie bawilem,ale albo przeswietlone wychodziło,albo za ciemne-nie wiem czy wyszedłem z wprawy,czy cos sie przestawilo

bart_m26
Użytkownik

Trudno ocenić przy tak małej rozdzielczości, wrzuć proszę większe zdjęcie.

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany