anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z wizjerem w a550

Deltec
Początkujący

Problem z wizjerem w a550

Witam szanownych kolegów forumowiczów. Od miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem a550. Aparat naprawde przyzwoity, pomijajac moim zdaniem zbyt cienki plastik po prawej stronie w okolicach uchwytu, lubiacy niekiedy zaskrzypiec gdy sie go dociska kciukiem.
Podczas robienia zdjec w nocy pojawil sie jednak irytujacy problem. Dioda podswietlajaca plytki obszarow autofocusa w wizjerze wydaje sie byc zle wypozycjonowana i promieniowanie tej diody bardzo istotnie wycieka na prawa czesc podgladu, zamiast być calkowicie sprzęganym do wnętrza tych płytek i wyciekac jedynie w kwadratach symbolizujacych pola autofocusa. Zrobilem zdjecie ilustrujace problem oraz film:

zdjęcie: http://sebastianguzy.pl/public/redbleed.jpg
film: http://sebastianguzy.pl/public/a550viewfinder.wmv

Zjawisko to pozostaje bez wplywu na jakosc zdjec, natomiast calkowicie ogranicza komfort pracy w trudnych warunkach oswietleniowych; czerwona łuna staje się wtedy dominująca nad obrazem i skutecznie rozprasza uwagę. Moim zdaniem jest to ewidentna wada produktu.
Zanim udam się do serwisu, chciałbym poznać waszą opinię na ten temat, być może macie podobne doświadczenia. Szczególnie interesują mnie doświadczenia pracowników Sony oraz ich stosunek do zjawiska.

Pozdrawiam

91 ODPOW. 91
profile.country.en_PL.title
Yac-----
Początkujący

A500 mam od ponad roku, ale nigdy nie przeszkadzało mi nic świecącego w wizjerze. Coś tam świeci, ok, ale scene przecież widać normalnie :thumbsup: Kadrować też bez problemu nie ma, więc w czym problem? Ludzie czasami na siłę szukają problemu, mimo, że go nie ma, albo jest na tyle nieznaczący, że można z nim żyć i co najważniejsze - robić dobre zdjęcia :P

marcinb24-----
Początkujący

Prosze mi nie tlumaczyc ze nie przeszkadza bo to wiem i nie twierdze ze przeszkadza. Prosilem aby ktos jeszcze pstryknal jak u niego to widac bo jestem ciekaw czy jest identycznie jak u mnie.

TMiN-----
Początkujący

zakładając, że kilku tu napisało, że też tak ma i zakładając powtarzalność produktu na taśmie produkcyjnej zapewne u wszystkich jest tak samo :shock:

marcinb24-----
Początkujący

Pytam bo mam paprocha nad matówką i ściągałem ramkę metalową co trzyma matówkę i gruszką lekko dmuchałem tak że matówka podskakiwała jak powietrze przepływało.
Nie wyciągałem matówki nawet a po tym założyłem spowrotem tą metalową ramkę trzymającą i wszytko wyglądało na spasowane po złożeniu.
Po tym mam wrażenie że chyba jaśniej podświetla i dlatego się pytam,
czyli u was też jest tak że widać dwa odszary rozjaśnienia? Pierwszy trójkątny i za nim odrazu owalny?
I lewe punkty AF słabiej świecą niż prawe?

piteron
Początkujący

tak czytam ten wątek i dochodzę do przerażającego wniosku,
-tandetne podświetlenie matówki-nie przeszkadza
-tandetny spust-nie przeszkadza
-brak zabezpieczenia sanek-nie przeszkadza
-włącznik zasilania umieszczony jak w kompakcie za 300 zl-nie przeszkadza
-pochowanie klawiszy funkcyjnych -nie przeszkadza
-grip bez możliwości zastosowania paluszków -nie przeszkadza
-kółko nastaw umieszczone w takim miejscu że trzeba mieć długie palce-nie przeszkadza

Czy wystarczy mieć walkmana z wielkim napisem SONY i słuchać na jedno ucho,to też nikomu nie będzie przeszkadzało,w końcu to SONY,coś tam słychać,więc jest ok.
W końcu Sony to firma z 2 letnim stażem na rynku,jej można jeszcze dużo wybaczyć :thumbsup: :thumbsup: i zawsze napisać że nie przeszkadza,więc po co się wysilać,skoro nic nikomu nie przeszkadza
p/s
w :c56 580 też strzela po oczach,ale w końcu mamy najbardziej użyteczny LV,wiec można z czystym sumieniem napisać że skoro w :c56 450/500/550 była to próba,to w :c56 580 zrobiono tez tak samo,bo nikomu to nie przeszkadza :slight_smile:

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

piteron napisał(a):

skoro nic nikomu nie przeszkadza

wiesz jakoś 98% użytkowników nie przeszkadza i jakoś do tych wytkniętych przez Ciebie"błędów" przywykli to znaczy że z tym da się żyć, proponuje podpatrzeć "błędy" firm wiodących na rynku foto, jak wygodne są ich aparaty, jak działają i jak są rozmieszczone kółka i przyciski, czy matówki się brudzą i czy terkocze po wyłączeniu.

piteron napisał(a):

Sony to firma z 2 letnim stażem na rynku

trochę dłużej

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

piteron napisał(a):

tak czytam ten wątek i dochodzę do przerażającego wniosku,

Że ktoś może mieć inne zdanie, niż Twoje?

Masz prawo być niezadowolonym, ale czy naprawdę musisz pisać to za każdym razem?
Realizujesz jakąś misję? Bardzo przykre, że zupełnie NIE SZANUJESZ zdania innych użytkowników. :c9

profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

to przykre, że zupełnie NIE SZANUJESZ zdania innych użytkowników. :c9

Grzes,
Ten kolega ma do tego zupelne prawo.Taka jest poniekad idea forum.I nie chodzi tu bynajmniej wylacznie o Sony. :smileyrolleyes:

Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Monty napisał(a):

Grzes,
Ten kolega ma do tego zupelne prawo.Taka jest poniekad idea forum.I nie chodzi tu bynajmniej wylacznie o Sony. :rolling_eyes:

Pozdrawiam.

Dość osobliwą wizję tej idei przedstawiasz ;)
Ideą forum nie jest nabijanie się i ciągłe ironizowanie z opinii osób, którym pewne rzeczy zwyczajnie nie przeszkadzają. Dziwi również odnoszenie się do produktów innych producentów, kiedy tam sytuacja jest analogiczna i świadczy o celowym ignorowaniu faktów (vide - podświetlenie wizjera w Nikonie, umieszczenie włącznika w aparatach Nikona itp itd.).

Naprawdę rozumiem, że ktoś może się dzielić swoimi uwagami, ale ciągłe szukanie dziury w całym to nie jest idea posiadania aparatu...wspominałem o tym wcześniej - kupując aparat powinniśmy robić nim zdjęcia, a nie zastanawiać się jak bardzo komuś przeszkadza funkcja, która mi nie odpowiada. :-)

luvr-----
Początkujący

http://www.forum.sony.pl/images/smilies/troll_.gif - musi bo sie udusi