Podziel się wrażeniami!
witam mam takie pytanko bo jestem w małym szoku dzisiaj dostałem aparata sony DSC-HX5V
i mam tez A500 porównywając zdjęcia z aparatu sony DSC-HX5V do A500 to z kompaktu wychodzą 2 razy lepsze zdjęcia aparat DSC-HX5V ma 10 klatek na sekundę w serii panowie załapałem taką dolinę że nie wiem czy sprzedać A 500 i zostawić sobie DSC-HX5V panowie poradźcie co mam zrobić a tu opis techniczny http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=973500569" target="_blank a co do aparatu A500 mam obiektyw sigma 18-200 troche ciemny ale z tego kompaktu wychodzą zdjęcia bajka
pomocy mam zostać przy lustrzance czy lepie kompakt
Stare przysłowie pszczół mówi, że jak nie widać różnicy, to po co przepłacać.
Masz w ręku oba aparaty i chcesz, żeby ktoś za Ciebie podjął decyzję???
Nie ma tak dobrze. Musisz to zrobić sam. Jeżeli nie są Ci potrzebne możliwości, jakie oferuje lustrzanka, wystarcza Ci to, co możesz uzyskać tym kompaktem, to po co się męczyć z ciężkim i niewygodnym gratem?
A zupełnie poważnie - gdybym ja był na Twoim miejscu, za żadne skarby nie zamienił bym lustrzanki na kompakt, ale TEN kompakt zostawiłbym sobie jako dodatkowy aparat "notatnik", takie podręczne urządzenie do rejestracji, wszędzie tam, gdzie lustrzanką nie można.
Cóż, masz dylemat. Mam nadzieję, że jakiej byś decyzji nie podjął, to będzie ona tą włąściwą i nie będziesz jej żałował.
dzięki za szybką odpowiedz, z ust profesjonalisty w tej dziedzinie jaką jest fotografia to przyjemność wysłuchać dobrych rad. Mam pewny niedosyt z tego powodu i duży dylemat co do aparatu A500 ale może wystarczy zmienić obiektyw na jakiś jasny np 50mm/1.8 i będzie ok bo sigma 18-200 tez się przyda ale myślę ze przez ten obiektyw te zdjęcia są gorsze niż by mogły być tak myślę, i to jest tez pytanie do pana panie Tadeuszu czy warto kupić ten obiektyw 50mm/1.8 czy sobie dać z nim spokój
Spełnienie się w fotografowaniu ma kilka aspektów: radość z samego fotografowania: tworzenia obrazu, rejestracji chwili, czy też zamysłu; umiejętność posługiwania się aparatem fotograficznym; umiejętność przetworzenia obrazu (ciemnia/program graficzny); realizowanie swoich wizji.
Aparat fotograficzny jest tylko narzędziem, które potrafimy wykorzystać lub nie.
Zapewne Nikifor nie chciałby dłuta i młotka Fidiasza, bo nie umiałby się nimi posłużyć, zaś Michał Anioł, z warsztatem Nikifora poradziłby sobie (tak myślę). Co chcę wyrazić? Otóż nie ma sensu kupować coraz to nowych i w naszym mniemaniu niezbędnych akcesoriów, jeśli nie wiemy co z nimi zrobić, lub mamy wątpliwości o ich przydatności, bo w takim wypadku posiadanie ich będzie budziło tylko frustrację, że mimo ich używania, zdjęcia nie tylko nie stały się lepsze, ale wręcz trudniej jest je wykonać.
Tu znów dygresja - przed kilkudziesięciu laty uprawiałem strzelectwo sportowe. Mieliśmy do dyspozycji zarówno kbks-y model przedwojenny, jak i nowoczesną, precyzyjną broń najwyższej jakości. I co się okazało? Zawodnicy początkujący tą lepszą bronią osiągali gorsze wyniki - była zbyt ciężka, zbyt skomplikowana i trudna w użyciu. Najlepszym zaś - z dobrej broni potrafili np. 40 razy pod rząd trafić w "10" - przeszkadzał duży rozrzut tych starych egzemplarzy (i wyniki mieli słabsze).
Z fotografowaniem jest podobnie. Jeżeli fotografujący spełnia się w kompakcie i jego jakość jest dlań wystarczająca, a nawet uważa ją za znakomitą - lepszą od tego co osiąga lustrzanką - z DSLR nie będzie zadowolony. Jeżeli możliwości kompaktu przestają wystarczać, SONY wytwarza lustrzanki do "łatwego przejścia" - czyli obsługiwane podobnie jak kompakt - vide A230, A330, A 380. Jeżeli fotografujący poznał swoje hobby w sposób wystarczający, by wiedzieć czego chce - nie będzie pytał na forum czy kupić; będzie pytał o doświadczenia innych i różnice pomiędzy akcesoriami podobnymi. Czyli np. wiem, że potrzebuję jasnej stałki 50mm - poradźcie 50/1,8 czy 50/1,4, a może używana 50/1,7 i czym sie różnią.
Natomiast pytanie: czy kupić? jest dziwne. Bo skąd ktoś ma wiedzieć, czy pytającemu jest potrzebny akurat ten obiektyw, skoro pytający sam tego nie wie?
Ja go potrzebowałem. Kupiłem na Targach i jestem zadowolony. Czy Ty będziesz z niego (i z jakiegokolwiek innego) zadowolony i czy wykorzystasz drzemiący w ni,/nich potencjał, tego nie wiem. Ale uważam, że decyzja o zakupie dowolnego akcesorium: aparat(jaki), obiektyw (jaki), lampa(jaka), statyw(jaki), itd. itp., powinna być przemyślana i świadoma.
Wybacz ten przydługi elaborat, ale chciałbym, żebyś zarówno Ty, jak i inni pytający zdał sobie sprawę, że to są indywidualny wybory, i nikt nie jest w stanie powiedzieć: kup to i to i będziesz z łatwością robić genialne zdjęcia...
Pozdrawiam i życzę właściwego wyboru
Dziękuję Panu za wykład na temat fotografii i fotografowania daje dużo do myślenia co do A500 to zostanę przy tym aparacie i będę eksperymentował a co do kupowania akcesorii to faktycznie chyba trzeba się zastanowić nad wyborem co się przyda do aparatu,bo kupowanie po omacku faktycznie nic nie da a co do obiektywu 50mm/1.8 to się chciałem zapytać czy będzie lepszy od sigmy 18-200 oczywiście chodzi mi tu o fotografię z bliska tym obiektywem czyli portrety imprezki itp
pozdrawiam i życzę Wesołych Swiąt
ikar39 napisał(a):
a co do obiektywu 50mm/1.8 to się chciałem zapytać czy będzie lepszy od sigmy 18-200
czyli najlepszy obiektyw do amatorskich zdjęć jaki był by najlepszy,obiektyw jaki mam to 18-200
jeśli chodzi o zakres ("Zoom") - TAK
jeśli chodzi o eksperymenty z małą głębią ostrości, szybkość AF, ostrość :smileyarrow: przyda się dodatkowo stałka np. 50mm 1.8
ikar39 napisał(a):
50mm/1.8 to się chciałem zapytać czy będzie lepszy od sigmy 18-200
ikar39 napisał(a):
portrety imprezki itp
kris napisał(a):
jeśli chodzi o zakres ("Zoom") - TAK