Podziel się wrażeniami!
witam mam takie pytanko bo jestem w małym szoku dzisiaj dostałem aparata sony DSC-HX5V
i mam tez A500 porównywając zdjęcia z aparatu sony DSC-HX5V do A500 to z kompaktu wychodzą 2 razy lepsze zdjęcia aparat DSC-HX5V ma 10 klatek na sekundę w serii panowie załapałem taką dolinę że nie wiem czy sprzedać A 500 i zostawić sobie DSC-HX5V panowie poradźcie co mam zrobić a tu opis techniczny http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=973500569" target="_blank a co do aparatu A500 mam obiektyw sigma 18-200 troche ciemny ale z tego kompaktu wychodzą zdjęcia bajka
pomocy mam zostać przy lustrzance czy lepie kompakt
10zer napisał(a):
A skąd ikar39 w Exifach masz wszędzie alphę 500
acinloop napisał(a):
Stawiam że wszystkie zostały zrobione A500 i to są oryginały.
@ikar39 - używać przysłony przymkniętej o 1,5-2,5 działki (EV) od największej dostępnej, starannie ostrzyć i wyostrzać po obróbce i zmniejszeniu.
Ewentualnie w strefie twórczej ustawić a priori wyostrzenie np. +2
dzisiaj się pobawiłem trochę ustawieniami i chyba ostrość jest dobra ale rzucie panowie fachowym okiem jedno zdjęcie aparatem mojej żony
a tu z A500
Jakoś dalej nie widać zdjęć z nadmienianej DSC-HX5V tylko z jakiegoś Samsung Techwin, nie rozumiem po co w ogóle je wstawiłeś. W tytule pisze wyraźnie, że chcesz przekonać się o różnicach występujących w A500 a DSC-HX5V a wstawiasz zdjęcia całkiem czego innego.
Jeśli chcesz porównywać cokolwiek to fajnie by było zrobić przynajmniej w podobnych parametrach.
No i widać różnicę - pomimo wysokiego ISO i zbyt mocno przymkniętej przysłony, jakość jest lepsza, na tym samsungowym wyraźne są aberracje chromatyczne i nieco gorsza plastyka, ostrość... Poza tym Samsung to nie sony z obiektywem G...
Nie przymykaj tak mocno obiektywu, jak nie ma rzeczywistej potrzeby; przy f/22 już występuje spadek jakości spowodowany dyfrakcją. Przymknięcie o 2 działki - wystarczy. Można by wtedy i ISO zmniejszyć (np. f/11 - f/8 i ISO 200)
porobiłem parę fotek według pana wskazówek i faktycznie zdjęcia są
ostre i wyraźne co fachowiec to fachowiec
(poprawiony post krótko i na temat)
ikar39 napisał(a):
A mam jeszcze mnóstwo pytań związanych z fotografią i nie nie chcę otwierać nowych tematów a widzę że na tym forum niektórzy starają się naprawdę pomóc nowicjuszom w tej dziedzinie jaką jest fotografia może ja nie jestem początkującym bo pstrykam zdjęcia i już od dłuższego czasu Alfami, pierwsza była A100 potem A350 później A380 a teraz A500 ale nadal czuję się nowicjuszem bo nie mogę za akceptować takich zdjęć jakie wychodzą z pod mojej ręki i chcę zostać przy A500 więc będę szlifował ten temat cały czas aż uda mi się zrobić ostre ładne zdjęcia wiem że A500 czy 550 to nie profesjonalny aparat ale z tego co czytam na tym forum to wszyscy zachwalają ten sprzęt i ja też chcę go zachwalać ,tak że dziękuje wszystkim za pomoc mam nadzieję że Pan Tadziu i reszta profesjonalistów jeszcze nie raz mi pomogą w odpowiedziach na tym forum bo pytanie mogę zadać ale na odpowiedz czekam od was drodzy forumowicze kto wie jak nauczę się tajników fotografowania z waszą pomocą to wtedy ja będę udzielał odpowiedzi
ikar39 napisał(a):
co do pytania 10zer to Pan Tadeusz mnie przekonał do A500 więc z tamtym aparatem dałem sobie spokój opyliłem szwagrowi ale jutro mi przywiezie ten aparat to porobię parę fotek i porównam zdjęcia.
ikar39 napisał(a):
A mam jeszcze mnóstwo pytań związanych z fotografią i nie nie chcę otwierać nowych tematów a widzę że na tym forum niektórzy starają się naprawdę pomóc nowicjuszom w tej dziedzinie jaką jest fotografia
ikar39 napisał(a):
widzę że na tym forum niektórzy starają się naprawdę pomóc nowicjuszom w tej dziedzinie jaką jest fotografia może ja nie jestem początkującym bo pstrykam zdjęcia i już od dłuższego czasu Alfami, pierwsza była A100 potem A350 później A380 a teraz A500 ale nadal czuję się nowicjuszem bo nie mogę za akceptować takich zdjęć jakie wychodzą z pod mojej ręki
ok i wszystko jasne
proszę o usunięcie tematu bo nic on nie wniósł a na przyszłość 2 razy się zastanowię za nim napiszę nowy temat