anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Różnica między A500 a DSC-HX5V

ikar39-----
Początkujący

Różnica między A500 a DSC-HX5V

witam mam takie pytanko bo jestem w małym szoku dzisiaj dostałem aparata sony DSC-HX5V
i mam tez A500 porównywając zdjęcia z aparatu sony DSC-HX5V do A500 to z kompaktu wychodzą 2 razy lepsze zdjęcia aparat DSC-HX5V ma 10 klatek na sekundę w serii panowie załapałem taką dolinę że nie wiem czy sprzedać A 500 i zostawić sobie DSC-HX5V panowie poradźcie co mam zrobić a tu opis techniczny http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=973500569" target="_blank a co do aparatu A500 mam obiektyw sigma 18-200 troche ciemny ale z tego kompaktu wychodzą zdjęcia bajka
pomocy mam zostać przy lustrzance czy lepie kompakt

36 ODPOW. 36
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

10zer napisał(a):

A skąd ikar39 w Exifach masz wszędzie alphę 500 :question:

ikar39 - możesz zamieścić oryginały bez zmiany exif-a?

Stawiam że wszystkie zostały zrobione A500 i to są oryginały. :smileymrgreen:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

acinloop napisał(a):

Stawiam że wszystkie zostały zrobione A500 i to są oryginały. :nauseated_face:
@ikar39 - używać przysłony przymkniętej o 1,5-2,5 działki (EV) od największej dostępnej, starannie ostrzyć i wyostrzać po obróbce i zmniejszeniu.
Ewentualnie w strefie twórczej ustawić a priori wyostrzenie np. +2

------------------------------
fotoamator
ikar39-----
Początkujący

dzisiaj się pobawiłem trochę ustawieniami i chyba ostrość jest dobra ale rzucie panowie fachowym okiem jedno zdjęcie aparatem mojej żony

ikar39-----
Początkujący

a tu z A500

tenzer
Poszukiwacz

Jakoś dalej nie widać zdjęć z nadmienianej DSC-HX5V tylko z jakiegoś Samsung Techwin, nie rozumiem po co w ogóle je wstawiłeś. W tytule pisze wyraźnie, że chcesz przekonać się o różnicach występujących w A500 a DSC-HX5V a wstawiasz zdjęcia całkiem czego innego.

Jeśli chcesz porównywać cokolwiek to fajnie by było zrobić przynajmniej w podobnych parametrach.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

No i widać różnicę - pomimo wysokiego ISO i zbyt mocno przymkniętej przysłony, jakość jest lepsza, na tym samsungowym wyraźne są aberracje chromatyczne i nieco gorsza plastyka, ostrość... Poza tym Samsung to nie sony z obiektywem G...

Nie przymykaj tak mocno obiektywu, jak nie ma rzeczywistej potrzeby; przy f/22 już występuje spadek jakości spowodowany dyfrakcją. Przymknięcie o 2 działki - wystarczy. Można by wtedy i ISO zmniejszyć (np. f/11 - f/8 i ISO 200)

------------------------------
fotoamator
ikar39-----
Początkujący

porobiłem parę fotek według pana wskazówek i faktycznie zdjęcia są
ostre i wyraźne co fachowiec to fachowiec
(poprawiony post krótko i na temat) :c56

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ikar39 napisał(a):

A mam jeszcze mnóstwo pytań związanych z fotografią i nie nie chcę otwierać nowych tematów a widzę że na tym forum niektórzy starają się naprawdę pomóc nowicjuszom w tej dziedzinie jaką jest fotografia może ja nie jestem początkującym bo pstrykam zdjęcia i już od dłuższego czasu Alfami, pierwsza była A100 potem A350 później A380 a teraz A500 ale nadal czuję się nowicjuszem bo nie mogę za akceptować takich zdjęć jakie wychodzą z pod mojej ręki i chcę zostać przy A500 więc będę szlifował ten temat cały czas aż uda mi się zrobić ostre ładne zdjęcia wiem że A500 czy 550 to nie profesjonalny aparat ale z tego co czytam na tym forum to wszyscy zachwalają ten sprzęt i ja też chcę go zachwalać ,tak że dziękuje wszystkim za pomoc mam nadzieję że Pan Tadziu i reszta profesjonalistów jeszcze nie raz mi pomogą w odpowiedziach na tym forum bo pytanie mogę zadać ale na odpowiedz czekam od was drodzy forumowicze kto wie jak nauczę się tajników fotografowania z waszą pomocą to wtedy ja będę udzielał odpowiedzi

Mam dużą prośbę dotyczącą wypowiadania się.

Zacytowałem chyba najdłuższe do tej pory zdanie jakie widziałem na forum. :o

Używaj proszę znaków przestankowych - dzięki temu Twoje zdania będą logiczne. Niestety to, co napisałeś powyżej jest dla mnie najzwyczajniej nie do strawienia :c14

Rozumiem również szacunek jakim darzysz Tadeusza, ale jesteśmy na forum gdzie nie zwracamy się do siebie per "Pan" tylko normalnie, wprost ;)

Co do twojego pierwszego zdania...." nie nie chcę otwierać nowych tematów" - jeśli uważasz, że ciągnięcie jednego tematu z wieloma wątkami będzie przejrzyste dla kogokolwiek to niestety się mylisz. W ten sposób niejako sam sobie strzelasz w stopę, bo licząc na pomoc kogokolwiek, skazujesz go na przebrnięcie przez całość różnowątkowego tematu co nie zawsze znajdzie akceptację czytającego.

Miło by było gdybyś przed założeniem tematu pokusił się o przejrzenie forum i sprawdzenie, czy aby nurtujący Cię problem nie był już poruszany na forum.

Pozdrawiam,

tenzer
Poszukiwacz

ikar39 napisał(a):

co do pytania 10zer to Pan Tadeusz mnie przekonał do A500 więc z tamtym aparatem dałem sobie spokój opyliłem szwagrowi ale jutro mi przywiezie ten aparat to porobię parę fotek i porównam zdjęcia.

Fajnie by było w końcu ten temat tego dotyczy porównanie tych dwóch aparatów.

ikar39 napisał(a):

A mam jeszcze mnóstwo pytań związanych z fotografią i nie nie chcę otwierać nowych tematów a widzę że na tym forum niektórzy starają się naprawdę pomóc nowicjuszom w tej dziedzinie jaką jest fotografia

Idąc tokiem Twojego myślenia każdy założył by sobie temat pytał o wszytko do woli użytkownicy pisali by bo 30 postów takich samych bo wyszukiwarka by "zgupiała" i na dane ciąg słów wyświetlała po 100 postów takich samych i nikt by niczego nie znalazł.
Dlatego założone są Fora, podfora a w nich tematy. Rozejrzyj się w nich a na pewno znajdziesz ciekawe dla Ciebie informacje.

ikar39 napisał(a):

widzę że na tym forum niektórzy starają się naprawdę pomóc nowicjuszom w tej dziedzinie jaką jest fotografia może ja nie jestem początkującym bo pstrykam zdjęcia i już od dłuższego czasu Alfami, pierwsza była A100 potem A350 później A380 a teraz A500 ale nadal czuję się nowicjuszem bo nie mogę za akceptować takich zdjęć jakie wychodzą z pod mojej ręki

Jak sam widzisz nie aparat sam robi zdjęcia tylko osoba nim sterująca.
Jeśli nadal czujesz się nowicjuszem może brakuje Ci lektury oprócz samego sprzętu warto i poczytać podstaw są one np. tutaj
również tutaj no i tu

edyowno: trochę się spóźniłem przed Grześkiem ale jemu równiez chodzi o to samo co mi.

ikar39-----
Początkujący

ok i wszystko jasne
proszę o usunięcie tematu bo nic on nie wniósł a na przyszłość 2 razy się zastanowię za nim napiszę nowy temat