anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Strefa twórcza i DRO

ikar39-----
Początkujący

Strefa twórcza i DRO

Witam mam pytanie czy ustawienie strefy twórczej coś poprawia,mam teraz ustawienia na standard,ostrość +3 nasycenie +1 kontrast 0.Przy ustawieniach DRO Auto zauważyłem że fotki mają większe szumy,bardziej korzystam z HDR ,jak najlepiej ustawić ST i DRO
proszę o radę,może się podzielicie swoimi ustawieniami korpusu,wiem że każdy ma swoje indywidualne ustawienia,ale może znajdzie się jakiś złoty środek
z góry dziękuje

19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

układ DRO prawie zawsze wprowadzi dodatkowe szumu , taki to układ
lepiej użyć funkcji HDR np. +1

ikar39-----
Początkujący

a czy ostrość w ustawieniach strefy twórczej wpływa pozytywnie na fotkę czy lepiej wyostrzać programowo

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ikar39 napisał(a):

a czy ostrość w ustawieniach strefy twórczej wpływa pozytywnie na fotkę czy lepiej wyostrzać programowo

A lubisz się bawić w późniejszą obróbkę?

Ja mam +2 na stałe w A550.

ikar39-----
Początkujący

przy paru fotkach to można się pobawić,ale jeżeli jest ze 100 fotek i miał bym je obrabiać to bym się chyba zaryczał :c3
Mam jeszcze jedno pytanko czy :c56 500 ma stabilizacje cyfrową czy optyczna

profile.country.pl_PL.title
tenzer
Poszukiwacz

ikar39 napisał(a):

:c56 500 ma stabilizacje cyfrową czy optyczna

ani takiej ani takiej nie ma. Ma stabilizację "mechaniczną"

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

ikar39 napisał(a):

A lubisz się bawić w późniejszą obróbkę?
Ja mam +2 na stałe w A550.

Pytanie : czy te +2 ma wpyw na szymy oprzy ISO 800, a 1600 ?
Zakadam DRO wylączone z założenia.
Bronek

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Pytanie : czy te +2 ma wpyw na szymy oprzy ISO 800, a 1600 ?
Zakadam DRO wylączone z założenia.
Bronek

Szczerze?
Zupełnie nie przywiązuję uwagi do szumów. Przestało mnie bawić oglądanie zdjęć w 100% powiększeniu. ;)

profile.country.pl_PL.title
falcon-r
Poszukiwacz

Witam,
postanowiłem się dołączyć/podłączyć do tematu (za co przepraszam autora) ponieważ mam problem z rozwikłaniem i zrozumieniem parametrów tzw. strefy twórczej.

Czy dobrze mi się wydaje że każdy obiektyw ma inną, sobie specyficzną charakterystykę. Chodzi mi o taki efekt który zauważyłem gdy na :c56 500+SAM18-55 czarne włosy wyszły z poblaskiem niebieskiego co uznałem początkowo za winę studia wywołującego. No ale wczoraj byłem z moją :c56 500+Sigma70-300 w lesie i zdziwiło mnie wieczorem przy komputerku jak kiepskie kolory mają niektóre obiekty. Były jakieś blade i mdłe, a stąd między innymi wypływa moje pytanie:

Czy jest jakaś optymalna wartość dla parametrów strefy twórczej. Taka baza pozwalające uzyskać naturalny (lub jemu najbliższy) kolor obrazu. Baza od której potem można ująć lub dodać w zależności od naszych subiektywnych ocen.

Wiem, można w kompie wiele ale jest taka funkcja w :c56, więc chciałbym ją przynajmniej optymalnie ustawić.

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

czarne włosy wyszły z poblaskiem niebieskiego

Jak dla mnie to wina Balansu Bieli a nie strefy twórczej ;)
a optymalnych ustawień Strefy Twórczej to nikt Ci nie poda bo to kwestia gustu, pobaw się troszkę, zmieniając ustawienia i sprawdź które Ci najbardziej odpowiada :smileythumbsup: