Podziel się wrażeniami!
Witam mam pytanie czy ustawienie strefy twórczej coś poprawia,mam teraz ustawienia na standard,ostrość +3 nasycenie +1 kontrast 0.Przy ustawieniach DRO Auto zauważyłem że fotki mają większe szumy,bardziej korzystam z HDR ,jak najlepiej ustawić ST i DRO
proszę o radę,może się podzielicie swoimi ustawieniami korpusu,wiem że każdy ma swoje indywidualne ustawienia,ale może znajdzie się jakiś złoty środek
z góry dziękuje
układ DRO prawie zawsze wprowadzi dodatkowe szumu , taki to układ
lepiej użyć funkcji HDR np. +1
a czy ostrość w ustawieniach strefy twórczej wpływa pozytywnie na fotkę czy lepiej wyostrzać programowo
ikar39 napisał(a):
a czy ostrość w ustawieniach strefy twórczej wpływa pozytywnie na fotkę czy lepiej wyostrzać programowo
przy paru fotkach to można się pobawić,ale jeżeli jest ze 100 fotek i miał bym je obrabiać to bym się chyba zaryczał
Mam jeszcze jedno pytanko czy 500 ma stabilizacje cyfrową czy optyczna
ikar39 napisał(a):
500 ma stabilizacje cyfrową czy optyczna
Lajam napisał(a):
ikar39 napisał(a):
A lubisz się bawić w późniejszą obróbkę?
Ja mam +2 na stałe w A550.
Pytanie : czy te +2 ma wpyw na szymy oprzy ISO 800, a 1600 ?
Zakadam DRO wylączone z założenia.
Bronek
Witam,
postanowiłem się dołączyć/podłączyć do tematu (za co przepraszam autora) ponieważ mam problem z rozwikłaniem i zrozumieniem parametrów tzw. strefy twórczej.
Czy dobrze mi się wydaje że każdy obiektyw ma inną, sobie specyficzną charakterystykę. Chodzi mi o taki efekt który zauważyłem gdy na 500+SAM18-55 czarne włosy wyszły z poblaskiem niebieskiego co uznałem początkowo za winę studia wywołującego. No ale wczoraj byłem z moją 500+Sigma70-300 w lesie i zdziwiło mnie wieczorem przy komputerku jak kiepskie kolory mają niektóre obiekty. Były jakieś blade i mdłe, a stąd między innymi wypływa moje pytanie:
Czy jest jakaś optymalna wartość dla parametrów strefy twórczej. Taka baza pozwalające uzyskać naturalny (lub jemu najbliższy) kolor obrazu. Baza od której potem można ująć lub dodać w zależności od naszych subiektywnych ocen.
Wiem, można w kompie wiele ale jest taka funkcja w , więc chciałbym ją przynajmniej optymalnie ustawić.
czarne włosy wyszły z poblaskiem niebieskiego