anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Test Sony A550

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Test Sony A550

I mamy test Sony A550

Pozdrawia Starosta :grin:
80 ODPOW. 80
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

acinloop napisał(a):

Ja bym taki aparat postawił jednak na wyższej półeczce :D

a ja uważam, że stawiać na półki można tylko aparaty z jednego systemu.
Każdy system jest dobry, ma swoje wady i zalety, a każda z firm ma inną ofertę i nie powinno się stawiać na jednej półce modeli firmy X i Y, bo nie są to dokładne odpowiedniki :c20
Przykład: nie ma w nikonie odpowiednika a900 (24mpix FF i 100% wizjer,opcjonalny grip), a w SONY i np. w Canonie modela typu D700 (12mpix FF, lampa błyskowa)
:c37

Początkujący

Witam raz jeszcze :c2

Kris: brat ma Nikona 5000, wiecie jak jest.... posiada więc nie będzie narzekał, chociaż wg mnie zakupił go dość pochopnie ^^ (mało się dowiedział)
Nie wiem czy jest zadowolony, dla mnie to absurd to takiego stopnia, że nawet nie pytam... Po co pytać o coś czego nie powinno być :c11
W kwestii fotografowania się z nim chyba nigdy nie dogadam... jest troszkę ograniczony, że tak powiem poprzez jego ulubioną markę :c3 - wolę pogadać z Wami :)

Podsumowując: nieważne co kto ma... tak wiele zależy od fotografa, że nie ma się co spierać... Apropos mojego brata: wg mnie ma smykałkę, ale nie odpowiada mi jego styl... Kiedyś mi imponował, jak dla mnie najlepsze zdjęcia robił starym Zenitem taty ;) :smileytwisted:

acinloop
Nowicjusz

kris napisał(a):

Przykład: nie ma w nikonie odpowiednika a900 (24mpix FF i 100% wizjer,opcjonalny grip), a w SONY i np. w Canonie modela typu D700 (12mpix FF, lampa błyskowa)

Ale jest kilka innych "opcji" które stawiają nasz system nieco "wyżej". Np świetnie działająca stabilizacja w korpusie lub tryb WL w lampach błyskowych.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

acinloop napisał(a):

Ale jest kilka innych "opcji" które stawiają nasz system nieco "wyżej". Np świetnie działająca stabilizacja w korpusie lub tryb WL w lampach błyskowych.

tak jak napisałem: każdy system ma swoje wady i zalety :D
i nie ma co rozkminiać, który jest lepszy - trzeba wybrać i się zająć tym co najlepsze, czyli zdjęciami :D

UlCiAh napisał(a):

jest troszkę ograniczony, że tak powiem poprzez jego ulubioną markę :c3 - wolę pogadać z Wami :)

niestety to bardzo częsta sytuacja jest - dlatego nie ma co się wdawać w dyskusje, który sprzęt lepszy :c20

Początkujący

Powiem Wam, że mając na uwadze obiektywną ocenę swoich możliwości nie brałam pod uwagę zakupu wyższych modeli Sony serii A...
I tak wiem, że czeka mnie wiele nauki 8-)
Kris, małe sprostowanie: mam Alfę 500Y a nie 550.... I już Ci mówię co w moim przypadku zadecydowało, że mam akurat A500...
A więc... w moim przypadku zadecydował design :D Tak się składa, że jestem kobietą ^^ i szarawe barwy wersji A550 nieprzypadły mi do gustu ;)
Proszę się nie śmiać ;) 8-)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

UlCiAh napisał(a):

Proszę się nie śmiać ;) 8-)

dla mnie to nie jest śmieszne - w pełni Cię rozumiem :D
sam kiedyś czekałem znacznie dłużej na swojego pierwszego DSLR'a (a100), bo mieli tylko szare (a ja chciałem czarny) :smileymrgreen:
dla mnie aparat ma być tylko wygodny (dopasowany do wymagań fotografa) - bo to najmniej istotny element fotografii (ale element konieczny) :c2

Początkujący

Oo... a sprzedawca w sklepie starający przekonac mnie do A550... nie potrafił zrozumieć jak kolorystyka może decydować o zakupie... ?!? A wg mnie różnica jest tak mała, że spokojnie można pozwolić sobie na takie "szaleństwo" ;)

Azazel-----
Początkujący

UlCiAh napisał(a):

Natomiast "minus" - brak możliwości nagrywania filmów... dla mnie to jakiś absurd! Od lustrzanki nie powinno się tego wymagać :rolling_eyes: Poza tym... jak byłaby możliwość nagrywania filmów negatywy poleciałyby za krótki czas trzymania baterii...
Takie "kombajny" to nie dla mnie... 8-)

Taka jest obecnie tendencja, że filmy na dobre zagnieżdżają się w lustrzankach. Coraz więcej urządzeń zamienia się "w jak najwięcej w jednym". Czym są dzisiejsze smartphony w porównaniu do telefonów sprzed 10 lat?:)
Za kilka lat pewnie będziemy psioczyć na wbudowane moduły GPS, karty Wi-Fi, zdolność robienia zdjęć 3D, czy wbudowaną w aparat przeglądarkę www/klienta poczty/komunikator np gg :)
Czy to dobrze czy czy źle - czas pokaże:) Ale fajnie że można mieć wybór :smileythumbsup:
Jedni koniecznie chcą mieć kręcenie filmów, inni są na to uczuleni, a jeszcze inni to olewają bo ważne są dla nich inne rzeczy. I każde znajdzie coś dla siebie:)

A te wszystkie testy...wg mnie one powinny pomóc poznać nam interesujący nas sprzęt, przybliżyć, być takim streszczeniem instrukcji obsługi i pokazem możliwości. Ocenianie który ogólnie z definicji jest "lepszy", mocno mija się z celem i jeszcze mocniej jest nieprecyzyjne, bo każdy użytkownik ma przecież inne oczekiwania i priorytety :)

Super że jesteś zadowolona z zakupu - oby aparat jak najlepiej Ci służył! :smileythumbsup:
I nie wdaj się w brata:) Fanatyzm sprzętowy do niczego dobrego nikogo jeszcze nie zaprowadził:) Niech cieszą zdjęcia i ich robienie, nie ego i "fakt posiadania":)

kris napisał(a):

bo z tego co ja wiem, to jest to bardzo niedopracowana funkcja - ot taki gadżet

Hmm...nie wiem czy masz na myśli samego Nikona, czy ogólnie video w dslr...
W tej dziedzinie rządzi Canon, i fakt, Nikon pod tym względem jest 1000 lat za nimi :)

Czy jest to niedopracowana i problematyczna f-cja? Czemu?
Wg mnie w niczym to przecież nie przeszkadza, a tylko stwarza jakieś tam kolejne możliwości. Przy czym nie jest to dla mnie determinant, w moim przypadku obojętne mi jest czy mój aparat ma f-cje video czy nie, i braku video w Sony nie uważam za minus, tylko po prostu za cechę:) Ktoś kto tego potrzebuje w aparacie, będzie szukał gdzie indziej, i już. Co też przecież nie definiuje go jako gorszego fotografa:)
A co do niedopracowania...pewnie że zawsze coś nowszego lepszego będzie można wymyślić, jednak wg mnie już dzisiaj ta opcja pozwala osiągać niesamowite efekty...
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/canon.gif http://klubkm.pl/forum/images/smilies/5d.gif Canon EOS 5D Mark II
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/canon.gif http://klubkm.pl/forum/images/smilies/5d.gif Canon 5D Mark II na ślubie...
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/canon.gif http://klubkm.pl/forum/images/smilies/7d.gif Canon 7D też daje radę :)
i Nikon, który w najnowszym modelu za straszne pieniądze coś tam stara się robić, jednak do Canona chyba mu jeszcze trochę brakuje... http://klubkm.pl/forum/images/smilies/nikon.gif Nikon D3s
Jasne, że te filmy stworzyły osoby które się na tym znają, tym zapewne zajmują, wkładają w to mnóstwo pracy itd. Ale faktem jest, że pokazują możliwości aparatu:)
I mnie się to podoba :smileythumbsup: Mi to pokazuje, że "lustrzanki potrafią" kręcić filmy. I jeśli aparat który spełnia jakieś tam moje wymagania, ma przy okazji f-cje kręcenia filmów, i nie kosztuje z tego tytułu od razu 500 czy 1000zł więcej, to czemu miałoby mi to przeszkadzać?

UlCiAh-----
Początkujący

Azazel napisał(a):

Wg mnie w niczym to przecież nie przeszkadza, a tylko stwarza jakieś tam kolejne możliwości. Przy czym nie jest to dla mnie determinant, w moim przypadku obojętne mi jest czy mój aparat ma f-cje video czy nie, i braku video w Sony nie uważam za minus, tylko po prostu za cechę:) Ktoś kto tego potrzebuje w aparacie, będzie szukał gdzie indziej, i już. Co też przecież nie definiuje go jako gorszego fotografa:)
...
I mnie się to podoba :thumbsup: Mi to pokazuje, że "lustrzanki potrafią" kręcić filmy. I jeśli aparat który spełnia jakieś tam moje wymagania, ma przy okazji f-cje kręcenia filmów, i nie kosztuje z tego tytułu od razu 500 czy 1000zł więcej, to czemu miałoby mi to przeszkadzać?

Częściowo podzielam Twój punkt widzenia... zbulwersował mnie po prostu fakt, jak można oceniać APARAT FOTOGRAFICZNY podkreślę i za minus wskazać, że nie jest kamerą ^^ :c18
Jeśli już ktoś podejmuje się dokonania oceny, powinien określić co jest wymagane i pożądane...
Jeśli mamy oceniać w ten sposób, to ja daje Alfie 500 2/6 bo nie myje naczyń i nie wiesza prania ^^ :c8
Wg mnie po prostu lepiej byłoby jakby producenci aparatów skupili się na pogłębianiu możliwości sprzętu w pożądanym kierunku zamiast trwonić energię na rozmyślaniu "a może by zintegrować tu playstation...." ^^

Pozdrawiam :c2

colorful-----
Początkujący

UlCiAh napisał(a):

Wg mnie po prostu lepiej byłoby jakby producenci aparatów skupili się na pogłębianiu możliwości sprzętu w pożądanym kierunku zamiast trwonić energię na rozmyślaniu "a może by zintegrować tu playstation...." ^^

jeżeli będzie chodził singstar, to ja nie mam nic przeciwko ps w lustrzance :c34 :smileyhappy: