Podziel się wrażeniami!
Sony 230
Ja mam mieszane odczucia z form ustawienia ostrości.
Kiedy powinno robić sie z czystego MF ? Czy ustawianie ostrości na AF jest uzależnione od
oświetlenia ? W słabym świetle np. gorzej.
Pmijam opcje w ruchu, bowtedy AF obiektywu jest konieczny.
Na razie ja wiem tyle, że AF bez obiektywu ma wadę.
Przy punktowym AF trzeba się przyłożyc do ustawienia, bo niestety nie zapala się dioda, jak w opcji AF obiektywu. I można ustawić pomyłkowo nie na środkowy obszar.
Czyli mamy 3 opcje: czysta ręka, AF aparatu+ręcznie oiektyw, i pelne AF+AF.
Jakie stosujecie kryteria wyboru ? Kit 18-55mm.
Może moje mieszane uczucia biora się po prostu z koloru. 22 lata temu robilem na Satrcie 6x6, i tam też nie wychodzila "brzytwa". Podobne wroku 2000, była lustrzanka analogowa ,
zdjęcia na Cyprze, oświetlene dobre, pierścienie Frensla i też nie byłem zadowolony z ostrości.
Tak jak napisałem, w kolorze jestem "zielony" i nie mam doświadczeń.
Bronek
Ps. Przepraszam, po prostu pisałem o poźnej godzinie.
Bronek, powiedz co brałeś?
Przeczytaj to co napisałeś i napisz to jeszcze raz.
Zrozumiale.
Witaj Bronku.
Z całym szacunkiem, ale nic nie rozumiem o co tak naprawdę pytasz. Czy mógłbyś sformułować swoje wątpliwości w inny sposób?
Kiedy powinno robić sie z czystego MF ? Czy ustawianie ostrości na AF jest uzależnione od
oświetlenia ? W słabym świetle np. gorzej.
Prezcyzyjniej zapytam. Czy jeżeli światlo na wskaźniku jest w pozycji "0", to jest to wystarczająca ilośćc światla do właściwego dzialania AF ?
Zastanawialem sie, w jakim celu są te krótkie błyski,teraz wiem.
Na razie ja wiem tyle, że AF bez obiektywu ma wadę.
Co rozumiesz pod AF obiektywu?
Co wg Ciebie oznacza AF aparatu?
A już w ogóle nie mogę pojąć: , AF aparatu+ręcznie obiektyw,
oraz
pełne AF+A
Szczerze Ci powiem że nie do końca jestem w stanie Cie zrozumieć
Jeśli dobrze rozumiem to masz wyłączony AF w obiektywie i chcesz że by AF dalej działał ??
AF - automatyczne ustawianie ostrości (w prostym tłumaczeniu)
Jak ma działać bez obiektywu ???? Przecież nie nastawi ostrości matrycą
Kiedy masz obiektyw z silnikiem, a takim niewątpliwie jest 18-55 - po wyłączeniu układu AF przełącznikiem AF/MF na obiektywie, ten w body nie będzie brany pod uwagę.
Bronku,
Trudno więc mówić o jakimkolwiek układzie AF aparatu + ręcznie obiektyw bo tej funkcji nie ma.
Musiało by tu być rozwiązanie o nazwie DMF (Direct Manual Focus) gdzie po potwierdzeniu ostrości sprzęgło układu AF puszczało i można było przeostrzyć na inny punkt. Tego nie ma w tym obiektywie.
Co do podświetlania punktu AF i powiadamiania dźwiękowego ostrości - dzieje się to TYLKO podczas pracy układu autofokusa. W trybie manualnym jedynym potwierdzeniem ostrości jest pojawienie się małej kulki w lewym dolnym rogu wizjera. Pojawia się w momencie kiedy trafisz z ostrością kręcąc pierścieniem ostrości.
Co do numerków - liczba "0" na drabince nie ma kompletnie związku z ilością światła jaka jest potrzebna do pracy układu AF. To po prostu światłomierz.
Mam dużą prośbę do Ciebie.
Piszesz bardzo niezrozumiałym językiem i używasz mylnych pojęć do opisu poszczególnych rzeczy. Weź proszę instrukcję i choć postaraj się odnaleźć interesujące Cię zagadnienia i stamtąd zapożycz sobie nazewnictwo. Będzie i nam i Tobie znacznie łatwiej
Pozdrawiam,
Mam diwe mozliwości korzystania z automatyki.
Przelacznik AF w aparacie ustawiony na AF, ostrość reguluję ręcznie, w wizjerze mam wskaźnik -zielon plamka . Przelacznik na obiektywie (18-55kit) jest w pozycji MF.
Druga możliwość, przeącznik zarówno na obiektywie jak i na alparacie sa ustawione w pozycji AF. W takiej opcji jes tpelna automatyka, a w wizjerze czerwona lampka.
Moje pytanie : czy obydwa sposoby tak samo dobrze ustawaiają ostrość ?
Czy jezeli wskaźnik śwaitla w wizjerze pokazuje 0, to jest to wytarczające oświetlenie dla pracy systemu AF ?
Dziękuję za linki, 90% z tych informacji była mi znana. To bardzo dobry kurs fotografowania.
Nie jest wykluczone, że te banlne pytania wynikają ze złej analizy popelnionych bledów.
Bronek
Moje pytanie : czy obydwa sposoby tak samo dobrze ustawaiają ostrość ?