Podziel się wrażeniami!
Witam
Fotografią bawię się dopiero od grudnia, coś jednak mnie skłoniło do zamieszczenia zdjęć... liczę na wasze opinie, pomoc oraz porady. Z uśmiechem na twarzy przyjmnę każdą poganę... bo zmotywuje mnie to do pracy
pozdrawiam, Damian
Bertone, hełm tylko dla VIP'ów
dejmien napisał(a):
Bertone, hełm tylko dla VIP'ów
mała sesja z Kubusiem foto nr 50 można w zasadzie uznać za milenijkę
A tak nawiasem... pierwsza moja sesja z małym dzieckiem, więc liczę na opinie i porady, bo uczyć się trzeba
50 - kolorystyka i kadr bardzo mi nie pasują. Dziecko nie może być sine, a u Ciebie jest. Druga sprawa - z pewnych względów powinieneś unikać wstawiania zdjęć nagich małych dzieci
Zdecydowanie lepsze są wcześniejsze dwa, zdjęcia, choć tak naprawdę jedynie 48 mi się podoba.
49 - nie podobają mi się cięcia.
Moim zdaniem ta sztuczna winieta zupełnie zbyteczna...Sigma 30/1.4 tak nie winietuje
Dzięki Lajam, krytyka się przyda, swoje odzwierciedlenie odnajdzie w przyszłości.
Co do dodanej winiety - każdy ma swoje zdanie. Co do 'siności' - nie tylko dziecko jest sine, a całe foto, co moim zdaniem zmienia postać rzeczy.
dejmien napisał(a):
Co do 'siności' - nie tylko dziecko jest sine, a całe foto, co moim zdaniem zmienia postać rzeczy.
Dzieci (małe)temat fajny ,ale ruch i brak możliwości przekazania jakiś uwag, co do chocby ustawienia to takie małe niedogodności ,trzeba ( polowac ) i się uczyc ,a pewnie niebawem ta nauka Ci się przyda
49- jak dla mnie prawie -tylko tego elementu na dole od łóżeczka bym się pozbył
Dobra Lajam, dla wybrednych koneserów sztuki też się coś znajdzie w późniejszych wrzutach
Skrzyżowanie Alfa z lwem - widzę, że fiszka sprawia dużo radości a to w sumie najważniejsze
Co do 50, "milenijki"to abstrahując od tego akurat zdjęcia: kiedyś było modne "zdjęcia na niedźwiedziej skórze". Nikomu to nie przeszkadzało, wielu ludzi takie posiada i było OK (o gustach nie dyskutujemy). Teraz zrobienie takiego zdjęcia i jeszcze opublikowanie, jest co najmniej niepoprawne. Niektórzy może nawet zakrzykną: zboczenie, pedofilia! I to właśnie jest chore! Myślenie w ten sposób w zupełnie niewinnym kontekście. I chociaż zgodzę się z Lajamem, że jest to "politycznie niepoprawne", to uważam, że dobrze iż robi się jeszcze takie zdjęcia swoim dzieciom (samodzielnie, lub przez fotografa), bo to właśnie świadczy o tym, że potrafimy zachować resztki normalności.
A co do zdjęć, moim zdaniem:
48. szkoda, że tak niefortunnie obcięta głowa dorosłego (ojca?). Jak już, to obciąłbym jeszcze lewą rękę ( i może trochę dołu, żeby format zachować).
49. przeszkadza ten nieostry dół. Jak się nie dało inaczej, trochę bardziej go obciąć.
50. kolorystyka - jaką kto lubi, ale dołu i lewej stronu jest za dużo - wprowadza to takie "niewyważenie" zdjęcia.
I tyle ode mnie.
Dzięki Wojtek za opinię, Tadeusz Tobie również dziękuję Każda z opinii jest dla mnie istotna i ważna, każdą staram się dogłębnie przeanalizować i przenieść do 'praktyki'
Przypomnę jedynie 2 stwierdzenia: 1 - łatwo powiedzieć, gorzej wykonać 2 - każdy na błędach się uczy
dorzucam kolejne... co do 52 - kolorystyka mi się samemu podoba i nie będę wracać do 'siności' z wypowiedzi Lajama. Jak również do kadru - celowy.
Zapraszam do komentowania