anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

dejmien - Panna A.

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

dejmien - Panna A.

Witam ;)

Fotografią bawię się dopiero od grudnia, coś jednak mnie skłoniło do zamieszczenia zdjęć... liczę na wasze opinie, pomoc oraz porady. Z uśmiechem na twarzy przyjmnę każdą poganę... bo zmotywuje mnie to do pracy :)

pozdrawiam, Damian :nauseated_face:

302 ODPOW. 302
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

dejmien napisał(a):

Proponowałbym po prostu opiniować foto, a nie interpretować co na nich jest/co by mogło znaczyć/co autor miał na myśli.

Ponieważ zdjęcie jest w miarę poprawnie naświetlone (technicznie - nie ma przepałów itp) skupiamy się na przekazie zdjęć. A ten przekaz niestety jest również powiązany z mimiką modelki. I akurat ta mina przybiera coś na kształt grymasu, który nijak pasuje do tej scenerii, pozy i jej ubrania. Portret musi być spójny, a tego u Ciebie zabrakło.

Warto nauczyć się przyjmować krytykę, a nie dorabiać swoją ideologię do zdjęcia. W ten sposób niewiele się nauczysz.

57 - niefortunnie ustawiłeś ją i mamy piękną gałąź wyrastającą z głowy. W ogóle za dużo miejsca nad głową.

58 - zbyt mocno doświetlone przez co straciło na plastyce, bardzo dziwna poza modelki.

59 - również zbyt mocno doświetlone, przez co odnoszę wrażenie, że tło zostało wklejone w programie graficznym

Firianus
Początkujący

Nie wiem, czy można dodawać ideologię typu co autor zdjęcia miał na myśli.
Jestem jednak pewien, że Lajam wiedział co ja mam na myśli- w pełni go popieram :thumbsup:
Mamy współcześnie taki powiedzmy "kanon piękna", które mówi, że zdjęcie, na którym model/ka ma minę typu "bez kija nie podchodź" lub "długo jeszcze", to takie foto nie podoba się pewnej grupie osób- w tym mnie ;)

dejmien
Nowicjusz

Bardzo spodobała mi się odpowiedź Lajama, który w bardzo profesjonalny sposób podszedł do tematu i z szczegółowym opisem udzielił odpowiedzi. Równocześnie świadczy to o tym, że nie bez powodu posiada rangę moderatora tego forum :c4

Dziekuję za odpowiedz, jednocześnie nawiązując do słów:

Lajam napisał(a):

Warto nauczyć się przyjmować krytykę, a nie dorabiać swoją ideologię do zdjęcia. W ten sposób niewiele się nauczysz.

Myślę, że nie staram się odpierać krytyki, a przyjmować tylko pochwały. Człowiek uczy się całe życie, dlatego z zdjęcia na zdjęcie, z książki na książkę, z dnia na dzień, z Waszą - między innymi - pomocą pragnę dojść do dobrego poziomu prezentowanych zdjęć. Jednocześnie od razu dodam - zdjęcia robię dla siebie, nie pod kogoś ;)

Firianus, Tobie również dziękuję za dodanie paru słów ;)

pozdrawiam, Damian

Bertone.
Poszukiwacz

:thumbsup: - tylko 57 i 58 ( wyraz twarzy modelki ;) - to już było przerabiane )

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
dejmien
Nowicjusz

Dzięki Bertone! :D

a teraz znów coś dla was... jedno z uśmiechem! a jedno tradycyjnie nie :slight_smile:

Bertone.
Poszukiwacz

60 - podoba mi się ...
61 - też ale ta mina ... :rolling_eyes: :slight_smile:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

te znacznie lepsze :thumbsup: .
nie chodzi o to że portret ma być z uśmiechem. fajnie by było gdyby mimika twarzy współgrała z całością, a nie odwracała uwagę.

profile.country.PL.title
gegra71
Poszukiwacz

60 bardzo mi się podoba :thumbsup:

dejmien
Nowicjusz

dzięki panowie za pozytywne opinie! :)

Starosta.
Początkujący

i 60tka ładny portrecik :thumbsup: