anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

GALERIA DOROTY pierwsze próby fotografii

dolores-d5
Początkujący

GALERIA DOROTY pierwsze próby fotografii

Witam wszystkich bywalców forum zapisując się do szkoły sony mam nadzieję się czegoś nauczyć i proszę o porady w tej kwestii nie wiem czy uda mi się coś wrzucić ale spróbuję proszę o szczere opinie co można jeszcze zmienić a co dobrze zrobione. Pozdrowienia i z góry dziękuję .

37 ODPOW. 37
profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Fajne kwiatki ale jak dla mnie zbyt centralnie....

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
dolores-d5
Początkujący

Już się poprawiam namieszałam przed wysłaniem tego posta ale mam nadzieję że da się naprawić a to oto moje najnowsze makro

Melanie------
Początkujący

25 w sumie troche lepsza od 24 ^^
chociaz i tak na dwoch masz troche przeswietlone miejsca ;]

dolores-d5
Początkujący
profile.country.PL.title
krzys1977
Poszukiwacz

Witam.
Co do wcześniejszych fotek to nie będę się wypowiadał.
Moi przedmówcy powiedzieli chyba wszystko. ;)
Zostawił bym więcej miejsca z lewej strony przed dziobem. :)
Co do ostatnich dwóch to fotek to 26, brak troszkę ostrości (wyostrzasz zdjęcia po zmniejszaniu?) i nasycenie kolorów.

Może tak:

A 700 & VG-C70AM | SONY 100/2.8 macro | TAMRON 17-50/2.8 | SIGMA 70-200/2.8 EX APO DG II HSM | SONY HVL-F58AM | SONY HVL-F42AM | Velbon Sherpa 600
dolores-d5
Początkujący

No właśnie chyba się nigdy nie nauczę że tu trzeba jakieś poprawki nanosić na fotach wszystkie jakie do tej pory wklejałam są prosto z aparatu bez żadnego retuszu i upiększeń ale jak można takich trików używać to postaram się poprawić następnym razem co do kadrowania wstyd się przyznać ale taka jest prawda że nie wiem o co w tym wszystko chodzi wcześniejsze wypowiedzi były mniej więcej takie że wszystko w jednym kadrze a co to znaczy czy znajdzie się ktoś kto mi wytłumaczy tak po chłopsku nie używając fachowych nazw bo to do mnie nie dociera jak sam tytuł mojej galerii mówi pierwsze próby fotografowania fotografika ze mnie nie będzie ale może coś uda mi się poprawić w tym klikaniu ???

A teraz z innej beczki zadam pytanie może ktoś powie dlaczego foty robione w pomieszczeniu wychodzą dużo gorzej od tych na zewnątrz podejrzewam że to wina ustawień ja wale z automatu jak do tą nie znam się na ustawieniach a wybieram się na wesele i fajnie byłoby mieć jakąś ładną fotkę :D

z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc :c10

Melanie------
Początkujący

że wszystko w jednym kadrze

wydaję mi sie że chodzilo im o to że centralnie, czyli główny obiekt był ciągle po środku zdjęcia

co do drugiego pytania, to raczej wina oswietlenia, w domu przez okno zawsze mniej pada swiatła niz gdy jestes na zewnatrz
chociaz moge sie mylic ;p.. ale tak mi sie wydaje ;]

Azazel-----
Początkujący

No właśnie chyba się nigdy nie nauczę że tu trzeba jakieś poprawki nanosić na fotach wszystkie jakie do tej pory wklejałam są prosto z aparatu bez żadnego retuszu i upiększeń ale jak można takich trików używać to postaram się poprawić następnym razem

Dokładnie - nie mówimy tu o nie wiadomo jakich fotomontażach i przeróbkach zdjęć.
Otwórz sobie w jednym oknie fotkę ciut poprawioną przez krzys1977 i w drugim swoją nieobrabianą - od razu zauważysz na przerobionej fotce więcej szczegółów dzięki lepszej ostrości, czy nieco ożywione kolory. Zmniejszając fotkę i kompresując ją do JPG'a traci ona niestety nieco na jakości (m.in. ostrości), stąd potrzeba delikatnego jej podciągnięcia. Ściągnij sobie np darmową Picase z Googla i pobaw nią trochę, jest prosta w obsłudze a daje całkiem spore możliwości właśnie takiej podstawowej obróbki i korekty zdjęć;)
A pisklak i tak fajny :smileythumbsup:

co do kadrowania wstyd się przyznać ale taka jest prawda że nie wiem o co w tym wszystko chodzi wcześniejsze wypowiedzi były mniej więcej takie że wszystko w jednym kadrze a co to znaczy czy znajdzie się ktoś kto mi wytłumaczy tak po chłopsku nie używając fachowych nazw???

To tak na szybko, bardzo polecam lekturę:
- Złoty Podział, czyli sposób na skomponowanie zdjęcia
- Kompozycja zdjęcia
- Złoty środek
- Kierunek fotografii
- Czystość planu zdjęciowego część I

Jest to fajnie zrozumiane wydaje mi się napisane, ładnie rozrysowane na przykładach, i taka lektura na pewno pozwoli zrobić duży krok do przodu jeśli o kadrowanie chodzi;)
Oczywiście polecam cały tamten poradnik Pawła, bo mnóstwa rzeczy się dowiedzieć można i je zrozumieć;)

A teraz z innej beczki zadam pytanie może ktoś powie dlaczego foty robione w pomieszczeniu wychodzą dużo gorzej od tych na zewnątrz podejrzewam że to wina ustawień ja wale z automatu jak do tą nie znam się na ustawieniach a wybieram się na wesele i fajnie byłoby mieć jakąś ładną fotkę

Ehh, czemu tak często zwala się winę na aparat :)
Tak jak pisze Melanie - winowajcą jest przede wszystkim oświetlenie, a raczej jego brak ;)
W poradniku o którym wyżej pisałem również znajdziesz rozdział dotyczący fotografowania wnętrz.
Wesele to dość specyficzne miejsce, nie wiem czy masz na myśli ceremonię w kościele czy "imprezę po", czy będzie to gdzieś pod chmurką czy w zamkniętym pomieszczeniu, jakie będzie oświetlenie itd. Statyw z oczywistych względów raczej odpada, za to pewnie przydałaby się zewnętrzna lampa błyskowa żebyś mogła rozpraszać/odbijać światło jeśli tego zastanego nie będzie dość.
Chociaż o tym lepiej niech wypowiedzą się dużo bardziej doświadczone osoby.

Udanych zdjęć życzę, i na małą choć relację czekam(y) :)