anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jane - Terra Natura, Benidorm

Jane-----
Początkujący

Jane - Terra Natura, Benidorm

Cześć ,
urzeczywistniam mój długo odkładany zamiar i zakładam w końcu swoją galerię. Jak wszyscy pragnę nie tyle podzielić się swoimi fotkami, co uzyskać Wasze cenne opinie i rady.

Ponieważ jestem mamą trzech uroczych istot, tematyka moich zdjęć to głównie ich portrety. Chętnie fotografuję także "zawartość" mojego ogrodu, który jest ogromny, zmienny i fascynujący. Moje niespełnione fotograficznie marzenie to "streety", na które nie mam ani czasu ani możliwości (ruchliwy prawie dwulatek...), ale może kiedyś mi się uda (przedszkole za rok ;)

Aparat, ktory posiadam to Alpha 200 z kitem, tele 55-200 i stalka 1,8.

56 ODPOW. 56
Misiek025
Początkujący

Bardzo ładne zdjęcia z debiutu. Ciut inaczej bym wykadrował, ale GO bardzo dobrze trafiona

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj Jane
Bardzo się cieszę, że postanowiłaś założyć galerię i pokazać swoje zdjęcia :thumbsup:
I przyznaję, że niezły początek :thumbsup:
Choć również troszeczkę inaczej bym kadrował, to zdjęcia mogą się podobać :D
1 - minimalnie dodałbym prawej strony, tak żeby lewe oko Martinki znalazło się w osi pionowej zdjęcia.
2 - Lula - sympatycznie wyglądająca psina - OK.
3 - tu też dodałbym ciut z prawej (vide fot. 1), ale i z góry, i z lewej jest (w moim odczuciu) trochę ciasno.

Dygresja:

Misiek025 napisał(a):

GO bardzo dobrze trafiona

GO (Głębia ostrości) to pewien obszar rozciągający się przed i za płaszczyzną ostrości, i można raczej mówić o dobrze ustawionej GO, dzięki właściwie dobranej przysłonie (itd). Trafić (lub nie) można z ostrością raczej :c20
I tu się zgodzę - ostrość jest tam, gdzie trzeba :smileythumbsup:

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
wojkra
Poszukiwacz

Witaj.Zdjęcia bardzo ładne.Pozdrawiam.

Jane-----
Początkujący

Misiek, Tadeusz, Wojkra - dziękuję bardzo za miłe słowa oraz wszelkie uwagi. Bardzo pomaga mi lektura tego forum i te efekty, ktćre już osiagnęłam własciwie temu zawdzięczam.

Chciałabym prosić o radę. Ponieważ duzo fotografuję na imprezach przedszkolnych, akademiach itp, chciałabym wiedzieć, jak to robić, żeby wychodziło ładnie, ostro itp. Jakim obiektywem najlepiej? Zwykle robie kitem, bo z dwćch pozostałych ta 50-tka jest trochę za wąska. Może do tego byłby lepszy w ogćle jakiś inny obiektyw? Czy możecie mi cos zaproponować? Jestem otwarta - listy zakupćw jeszcze nie zamknęłam. Jakich ustawien użyc, jaki jest najlepszy tryb do tego? Ja zwykle koncze na auto i oczywiscie nie jestem zadowolona :smileyredface:

Poniżej wklejam dwa przykładowe zdjęcia, ktćre chciałabym, by wyszły lepiej...

... oraz pare innych, ktorych robienie jest dla mnie zdecydowanie łatwiejsze ;)

destin6
Poszukiwacz

zdjęcie nr 8 jest wspaniałe :c4

doslav.
Poszukiwacz

Auto jest raczej średnim pomysłem... Szczególnie jeśli chodzi o dzieci które są raczej... ruchliwe :D Nawet w wydawało by się "statycznych sytuacjach".
Jeżeli lista zakupów jeszcze nie jest zamknięta - polecałbym jakiś jaśniejszy obiektyw. Świat nie kończy się na 50-ce :c20

Użycie programów półautomatycznych daje dużo większą kontrolę nad końcowym efektem więc... Spróbuj! A odnośnie szkieł - może coś szerszego w stylu 17-50 albo 16-105?..

wojkra
Poszukiwacz

Witam.Dla mnie również 8 jest najlepsza.Opinie należy czytać a zdjęcia robić :c20
Pozdrawiam.

pablo_duch
Początkujący

6 - ciut w lewo i gicio :thumbsup:
8-swietne :D

bob_marley23
Początkujący

8 zdecydowanie najlepsze ;)