Podziel się wrażeniami!
Cześć ,
urzeczywistniam mój długo odkładany zamiar i zakładam w końcu swoją galerię. Jak wszyscy pragnę nie tyle podzielić się swoimi fotkami, co uzyskać Wasze cenne opinie i rady.
Ponieważ jestem mamą trzech uroczych istot, tematyka moich zdjęć to głównie ich portrety. Chętnie fotografuję także "zawartość" mojego ogrodu, który jest ogromny, zmienny i fascynujący. Moje niespełnione fotograficznie marzenie to "streety", na które nie mam ani czasu ani możliwości (ruchliwy prawie dwulatek...), ale może kiedyś mi się uda (przedszkole za rok
Aparat, ktory posiadam to Alpha 200 z kitem, tele 55-200 i stalka 1,8.
Bardzo ładne zdjęcia z debiutu. Ciut inaczej bym wykadrował, ale GO bardzo dobrze trafiona
Witaj Jane
Bardzo się cieszę, że postanowiłaś założyć galerię i pokazać swoje zdjęcia
I przyznaję, że niezły początek
Choć również troszeczkę inaczej bym kadrował, to zdjęcia mogą się podobać
1 - minimalnie dodałbym prawej strony, tak żeby lewe oko Martinki znalazło się w osi pionowej zdjęcia.
2 - Lula - sympatycznie wyglądająca psina - OK.
3 - tu też dodałbym ciut z prawej (vide fot. 1), ale i z góry, i z lewej jest (w moim odczuciu) trochę ciasno.
Dygresja:
GO (Głębia ostrości) to pewien obszar rozciągający się przed i za płaszczyzną ostrości, i można raczej mówić o dobrze ustawionej GO, dzięki właściwie dobranej przysłonie (itd). Trafić (lub nie) można z ostrością raczejMisiek025 napisał(a):
GO bardzo dobrze trafiona
Witaj.Zdjęcia bardzo ładne.Pozdrawiam.
Misiek, Tadeusz, Wojkra - dziękuję bardzo za miłe słowa oraz wszelkie uwagi. Bardzo pomaga mi lektura tego forum i te efekty, ktćre już osiagnęłam własciwie temu zawdzięczam.
Chciałabym prosić o radę. Ponieważ duzo fotografuję na imprezach przedszkolnych, akademiach itp, chciałabym wiedzieć, jak to robić, żeby wychodziło ładnie, ostro itp. Jakim obiektywem najlepiej? Zwykle robie kitem, bo z dwćch pozostałych ta 50-tka jest trochę za wąska. Może do tego byłby lepszy w ogćle jakiś inny obiektyw? Czy możecie mi cos zaproponować? Jestem otwarta - listy zakupćw jeszcze nie zamknęłam. Jakich ustawien użyc, jaki jest najlepszy tryb do tego? Ja zwykle koncze na auto i oczywiscie nie jestem zadowolona :smileyredface:
Poniżej wklejam dwa przykładowe zdjęcia, ktćre chciałabym, by wyszły lepiej...
... oraz pare innych, ktorych robienie jest dla mnie zdecydowanie łatwiejsze
zdjęcie nr 8 jest wspaniałe
Auto jest raczej średnim pomysłem... Szczególnie jeśli chodzi o dzieci które są raczej... ruchliwe Nawet w wydawało by się "statycznych sytuacjach".
Jeżeli lista zakupów jeszcze nie jest zamknięta - polecałbym jakiś jaśniejszy obiektyw. Świat nie kończy się na 50-ce
Użycie programów półautomatycznych daje dużo większą kontrolę nad końcowym efektem więc... Spróbuj! A odnośnie szkieł - może coś szerszego w stylu 17-50 albo 16-105?..
Witam.Dla mnie również 8 jest najlepsza.Opinie należy czytać a zdjęcia robić
Pozdrawiam.
6 - ciut w lewo i gicio
8-swietne
8 zdecydowanie najlepsze