Podziel się wrażeniami!
witam wszystkich serdecznie mam przyjemność zaprezentować kilka moich zdjęć i prosiłbym o radę (jeżeli będzie taka potrzeba to krytykę) z waszej strony
Jak dla mnie najlepsza 3! Ważka poprostu wymiata! Nieźle ci to wyszlo skoro robisz to 18-55 SAM Pozdro
A ja poproszę cię o zapoznanie się z wątkiem Zasady wstawiania zdjęć do Foto Galerii Forum Sony (DSLR)
Proszę zwróć uwagę na pkt. 5.
Czołem
Fajnie byłoby, gdybyś wrzucał troszkę mniejsze zdjęcia
Na pierwszym dałbym więcej dołu.
A na trzecim pozbyłbym się igiełek wchodzących w kadr;]
Bardzo dobry początek
A ja poproszę cię o zapoznanie się z wątkiem Zasady wstawiania zdjęć do Foto Galerii Forum Sony (DSLR)
Proszę zwróć uwagę na pkt. 5.
Podoba mi się szczególnie ważka
a to mała sesja kropelkowa miałem mały problem ze złapaniem ostrości, ale myślę, że nie jest tak źle
Witaj
Kilka uwag do fotografowania "kropelek".
Po pierwsze, poszukaj na forum, bo był ten temat omawiany - może znajdziesz jakieś rady.
Po drugie, jak używasz lampy błyskowej, to po co Ci ISO=1600?
Po trzecie - zlewozmywak, to nie najlepsze tło do tego typu zdjęć... można jakąś folią wyłożyć
Po czwarte, o AF możesz zapomnieć. Dobra metoda: statyw (koniecznie), wstawiasz "coś" w miejsce, gdzie spodziewasz się krropelki, ustawiasz ostrość (najlepiej ręcznie, na MFV, z powiększeniem), a potem celujesz, żeby "złapać" kropelkę we właściwym momencie. Tło, najlepiej takie, żeby nie odbijało światła lampy.
Powodzenia!
Dla mnie .. Jak wyżej. Najlepsze 3
Choć, 1 także mi się podoba
wojttexx, Tadeusz, miło że wpadliście co do tych kropelek, to metodą prób i błędów udało mi się "złapać" kilka ładnych kropel ISO1600, ponieważ, wciąż zdjęcie wydawało się zbyt ciemne i próbowałem temu zaradzić, zdjęcia były robione w szklanej misie, ale najpierw był pod nią kawałek czarnego materiału (co jak potem odkryłem było dużym błędem i to było powodem za ciemnych zdjęć), dlatego potem podłożyłem pod misę białą kartkę i wyglądało to znacznie lepiej co do AF to szybko można było się zorientować, że jest to prawie niewykonalne, więc jak już powiedziałeś Tadeusz, trzeba MFV. No i oczywiście bez statywu nie da rady ;] Dziękuję bardzo za rady i na pewno z nich skorzystam