anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Taif - lotnictwo i inne

Taif-----
Początkujący

Taif - lotnictwo i inne

A330 mam od dwóch tygodni i jest to moja pierwsza lustrzanka i pierwsze fotki z niej.
EPKK czyli Kraków-Balice, liczę na waszą krytykę :)

14 ODPOW. 14
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Nawet jak na spotterskie strzały to kadry za ciasne.
Zdecydowanie za mało przed i za samolotem.

Jeżeli nie chcesz się "zabijać" za spotterskimi kadrami to pokombinuj trochę, samolot wcale nie musi być na środku i zajmować 95% długości kadru.

Taif-----
Początkujący

zdjęcia robione typowo pod galerie skrzydła i jp, niestety przy tych klasycznych kadrach nie przyjmą nic innego jak takie okrojone.

wojttekk_foto
Początkujący

tompac napisał(a):

Nawet jak na spotterskie strzały to kadry za ciasne.
Zdecydowanie za mało przed i za samolotem.

Jeżeli nie chcesz się "zabijać" za spotterskimi kadrami to pokombinuj trochę, samolot wcale nie musi być na środku i zajmować 95% długości kadru.

Dokładnie. Za mało miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu samolotu. Pamiętaj. Zawsze przy " sportowych " zdjęciach, żużel, rajd itd. a nawet samolotu więcej miejsca z przodu, a mniej z tyłu.

Nie wiem, co powiedzieć - które zdjęcie mi się najbardziej podoba.

Z wielkim trudem, ale byłbym nastawiony chyba na 1 i 2, lecz nie do końca.

P.S: Nie przejmuj się, każdy kiedyś spotykał się pierwszy raz z fotografią i zaczynał od tak naprawdę niczego :)

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

Zdjęcia faktycznie ciasne, ale w moich oczach ich to nie dyskredytuje (z tym że ja się mało znam ;) ). Dodatkowo skoro takie są wymagania jakiegoś tam portalu i wiesz o tym że je sporo okroiłeś, to ja Cię rozgrzeszam :nauseated_face: Pamiętaj. Zawsze przy " sportowych " zdjęciach, żużel, rajd itd. a nawet samolotu więcej miejsca z przodu, a mniej z tyłu.

Jaki mają związek samoloty z rajdami nie mówiąc o żużlu :c18 ?? Nie wiem, ale "dobre rady zawsze w cenie"... :c34 P.S: Nie przejmuj się, każdy kiedyś spotykał się pierwszy raz z fotografią i zaczynał od tak naprawdę niczego :)

Myślę, że autor nie powinien się przejmować, bo początek (pomimo wskazanych przez tompac-a błędów) zapowiada się obiecująco :)
pzdr

wojttekk_foto
Początkujący

Pamiętaj. Zawsze przy " sportowych " zdjęciach, żużel, rajd itd. a nawet samolotu więcej miejsca z przodu, a mniej z tyłu.

Jaki mają związek samoloty z rajdami nie mówiąc o żużlu :c18 ?? Nie wiem, ale "dobre rady zawsze w cenie"... :c34

Chodziło mi oto, że także w żużlu jak i w lotnictwie powinno się zostawiać z przodu więcej miejsca, a z tyłu mniej :)

Dodatkowo skoro takie są wymagania jakiegoś tam portalu i wiesz o tym że je sporo okroiłeś, to ja Cię rozgrzeszam :smileymrgreen:

Dokładnie, jak portal ma wymagania to trzeba je spełniać :)

profile.country.pl_PL.title
art1-----
Początkujący

skoro ciasne może miało tak być...
3 fajna podoba mi się :thumbsup:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Do katalogu samolotów - jak najbardziej, jako zdjęcia samolotów - nie podobają mi się. Właśnie z uwagi na ową ciasnotę.

------------------------------
fotoamator
Taif-----
Początkujący

Dodatkowo skoro takie są wymagania jakiegoś tam portalu i wiesz o tym że je sporo okroiłeś, to ja Cię rozgrzeszam :smileymrgreen:,
bo początek zapowiada się obiecująco :)

Wiem, że sporo okroiłem ale niestety wymagania takie mają mógłbym zostawić może 1cm ale to by prawie nic nie zmieniło.
Dzięki.

Dziękuje wszystkim za opinie, na następny raz postaram się dać coś 'normalnego'.

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Chodziło mi oto, że także w żużlu jak i w lotnictwie powinno się zostawiać z przodu więcej miejsca, a z tyłu mniej :)

Nic bardziej błędnego.
Ślepe trzymanie sie tej "reguły" jest jednym z najczęstszych błędów w kompozycji tego rodzaju zdjęć, to jest tylko jedna z metod podkreślenia ruchu ale zdecydowanie zbyt często nadużywana :(