anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Takie... moje

Piotrek------
Początkujący

Takie... moje

Witam wszystkich :c10 Oto moje pierwsze fotki popelnione lustrzanka. Posiadam ja od kilku dni, po zamianie z kompakta. Co moglem zrobić lepiej? Podpowiedzcie... :c32009_11100294.JPG

124 ODPOW. 124
Piotrek------
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Może o 29/a - pierwsza wersja mi się bardziej podobała, po poprawieniu wystąpiły jakieś takie zielonkawe odbarwienia na płatkach (chyba, że tak było w rzeczywistości?).

Nie, nie bylo takie. Bylo wtedy piękne, ciepłe swiatło zachodzącego slońca. Zdjęcie 29 jpg.tylko zmniejszone i wyostrzone. Prosto z aparatu bez poprawek. 29a poprawiane za rada Starost(y)a

Piotrek------
Początkujący
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

jakieś nieostre te zdj, a jeśli nie robiłeś z ręki to spokojnie można było zmniejszyć iso do 200 i bardziej otworzyć przysłonę

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Piotrek napisał(a):

Nie, nie bylo takie. Bylo wtedy piękne, ciepłe swiatło zachodzącego slońca. Zdjęcie 29 jpg.tylko zmniejszone i wyostrzone. Prosto z aparatu bez poprawek. 29a poprawiane za rada Starost(y)a

No i to nie poprawiane jest lepsze, choć gdyby dało się uzyskać coś pomiędzy, ale bez tych przebarwień...

Nocne, hmm. Używasz statywu? Bo wygląda mi to raczej na aparat trzymany w ręce, tylko oparty na czymś.
Przede wszystkim - do takich zdjęć, najlepsze jest niskie ISO i wydłużony czas naświetlania. Przysłona wtedy wg potrzeb.
W sumie 34 wyszło najlepiej, 35 jest w zasadzie nieostre a wszystkie są za ciemne, a raczej naświetlane na światła, które sa w miare poprawne, ale reszta tonie w mroku (chyba, że tak miało być). No i Picasa jest fajnym programem dla tych co stawiają pierwsze kroki, ale ma trochę za mało możliwości (spróbuj np gimpa lub innego bardziej rozbudowanego programu). A nocne fotki to trudny dość temat.
Ale próbuj dalej, będzie coraz lepiej :smileythumbsup:

------------------------------
fotoamator
Piotrek------
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Nocne, hmm. Używasz statywu? Bo wygląda mi to raczej na aparat trzymany w ręce, tylko oparty na czymś.(...)No i Picasa jest fajnym programem dla tych co stawiają pierwsze kroki, (...)

Dziękuję. Za komentarz i garść nowych wiadomości. Akurat z ostatniej serii pub i uliczka byly "z ręki".
Michał i Ty macie duże doswiadczenie i dobre oko. W Picasie tylko prostowalem a zwykle używam FastStone.

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Piotrek napisał(a):

Michał i Ty macie duże doswiadczenie i dobre oko

z tym doświadczeniem to nie przesadzaj za bardzo :P ja fotografuję dopiero od marca
p.s. skoro z ręki to jak utrzymałeś 35 (3,2 s z ręki) się rozumie że oparty byłeś o coś prawda ?

Piotrek------
Początkujący

:c4 Owszem, o dach auta. :thumbsup:

Piotrek------
Początkujący
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

37 - poprawiłbym balans bieli. Dokładnie ociepliłbym kolory, bo przecież śnieg w górach nie jest niebieski ;) Kard bardzo dobry :thumbsup:
38 - też poprawiłbym balans bieli - jak wyżej. Tylko zdjęcie jakoś nie ostre. Ustawiłbym mniejszą ogniskową i przesłonę rzędu F8-11.
39 - centralny kadr mi tu się nie podoba. Podszedł bym bliżej skupiając się na kwiatach i świeczce, nie łapiąc w kadr tej doniczki. Moim zdaniem kadr pionowy byłby lepszy. I też przesłona rzędu F8-11.

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Masz problemy z błędnikiem Piotrze ;) - ostatni widoczek choć piykny też "lekko w lewo patrzy"...ściemniłbym górę fotki i wypucował matrycę.
Błysk po stroiku też nie przystoi ;) lepiej byłoby bez flesza zdecydowanie.
Starosto balans jest do korekty ale niebieskawy grzbiet być może jak najbardziej... Widziałem to wiem co piszę.