Podziel się wrażeniami!
Mam już na oku SONY DSLR-A550L Cena mnie troche powala, no ale trudno. Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały. Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport Z tego co się orientuje program SPORT oznacza robienie zdjęć w ruchu. Czy jakbym kupiła całą tą lustrzankę wraz z obiektywem (ta w linku) to mogłaby mnie zadowolić, jeżeli chodzi o robienie zdjęć w ruchu? Jakie inne lustrzanki SONY możecie polecić i obiektywy? Jestem zupełnym laikiem, ale chce wybrać dobrą lustrzankę. Pomożecie?
dobrze, że się zapytałaś
Na razie to planuje kupić tą lustrzankę, o której bez przerwy mówimy no i ten kit
Nad lampą zewnętrzną pomyśle w przyszłości
Zadawałaś dużo pytań i rozwinęła się burzliwa dyskusja ja od siebie odpowiem na to Czyli rozumiem, że jeżeli ustawimy w aparacie odpowiednie parametry migawki, ISO itp to obojętnie jaki obiektyw sobie poradzi?
tylko pamiętaj, że jak ustawisz szeroko otwartą przysłonę np f1.4 to głębia ostrości będzie bardzo mała i możesz nie trafić ostrością tam gdzie potrzeba,
Na Boga, nie!
10zer, kto jak kto, ale Ty to już powinieneś wiedzieć, że jak nie ma wystarczająco światła, to żaden obiektyw sobie nie poradzi, choćbyś nie wiem co na aparacie poustawiał.
Szum - koleżanka jest zupełną laiczką, jak sama napisała, a co można też wywnioskować z jej wypowiedzi. Jestem przekonana, że nie zozumiała zbyt wiele z Twojej wypowiedzi, no może oprócz tego, że nikon dcośtam będzie lepszy do robienia zdjęć psa.
Jagoda - w odpowiednich warunkach świetlnych i przy odpowiednio dobranych parametrach na aparacie, wymienionym kitowym obiektywem będziesz spokojnie mogła uwieczniać swojego psiaka. W międzyczasie poznasz mechanizmy, które wpływają na to, dlaczego zdjęcie wychodzi nam tak, a nie inaczej, jakie jest znaczenie obiektywu, a jakie samych ustawień i możliwości aparatu. Zobaczysz sama, jaki rodzaj fotografii fascynuje Cię najbardziej i jakie obiektywy będą Ci w dalszej zabawie z fotografią potrzebne. Ja Ci polecam zestaw a550 + kit. I na początku na pewno NIE uda Ci się zrobić dobrych zdjęć psu/kotu/motocyklowi czy innemu obiektowi w ruchu, bo to człowiek i jego umiejętności, a nie aparat robi zdjęcia. Ale z czasem na pewno zacznie Ci wychodzić coraz lepiej i w końcu sama zauważysz, że osiągnęłaś upragniony efekt.
Pozdrawiam
Jestem przekonana, że nie zozumiała zbyt wiele z Twojej wypowiedzi, no może oprócz tego, że nikon dcośtam będzie lepszy do robienia zdjęć psa.
kkk
kkk
"Nie no Bez przesady Wiem mniej więcej co to przesłona itp. A w 550 podoba mi się możliwość zrobienia 7 zdjęć na sekundę "
Napiszę Ci jakie ja mam doświadczenie;
moim aparatem w pomieszczeniach nie da się zrobić poprawnie fotki /bez kombinowania/ ruchliwego psa a to z tego względu, że AF nie wyrabia i nie ustawia ostrości na tyle szybko, tzn. zanim nastawi to psa już nie ma w tym miejscu bolączką alf jest AF-C, który nie działa w zadawalający sposób!
ps. ja osobiscie nie przejmowal bym sie tym af-c i bral tą alphę- super aparat to jest ale z salem 16-105, fajny obiektyw, fajny zakres, fajna ostrość; fajne kolory- nie to co wyblakła minolta- dla mnie więcej zalet niż wad;
colorful napisał(a):
Na Boga, nie!
10zer, kto jak kto, ale Ty to już powinieneś wiedzieć, że jak nie ma wystarczająco światła, to żaden obiektyw sobie nie poradzi, choćbyś nie wiem co na aparacie poustawiał.