Podziel się wrażeniami!
Witajcie. Zakładam temat który jest już na forum ale robię to świadomie. Chodzi o dyfuzor do lampy wbudowanej do 200. Przeglądając forum dużo było linków podanych przez użytkowników ale już nie działały. Więc bardzo proszę zwłaszcza tych którzy korzystali bądz korzystają z konkretnego dyfuzora aby dali jakieś namiary link itp. Pozdrawiam
W roleifleksie?kuraq napisał(a):
piotruso napisał(a):
Ale ja zdjęć nie umiem robić .
Ale masz lajw wju w analgu, tylko odwrócone stronami:P
Tak, fajna sprawa ten średniak.
Tadeusz napisał(a):
W roleifleksie?kuraq napisał(a):
Ale masz lajw wju w analgu, tylko odwrócone stronami:P
w temacie dyfuzora do pop Up , kupiłem, mam, przetestowałem , i tak sprawa wygląda,
kupiłem taki z alledrogo http://www.systembank.pl/aukcje/dyfd.jpg
za 12 zł , wykonanie OK, plastik Ok,
dyfuzor nie pasuje do mojego a450, a dokładnie jak sie go wsunie na sanki do końca , lampa sie nie otwiera , po cofnięciu o ok 5-7 mm , lampa się otwiera i uzyskujemy błysk , jednak lampa nie jest w pełni podniesiona , jak ustawimy tak żeby sie podnosiła, dyfuzor ledwo się w sankach trzyma , ( na tym zdjęciu widać dyfuzor założony i lampę opuszczoną znaczy sprzedawca wie o co kaman, ,
nie jest to jakiś wielki problem , bierzemy siekierkę, mała korekta plastiku i będzie ok
niemniej jednak produkt wadliwy,( no chybą że w innych bedzie Ok)
co do działania to dyfuzor odbija w tył ok 50% światła, reszta jest fajnie rozproszona, trzeba by zrobić korektę błysku na + i jakos sie tę stratę zminimalizuję ,
aha pracuję tylko w trybie M , w innych trybach może się okazać że trzeba będzie korygować ev dość znacznie
dopisek/
po jeszcze dogłębniejszym przetestowaniu dyfuzora doszedłem do wniosku że jest on do -py a konkretnie jest za mało przewiewny, porównywałem dyfuzory do lamp zewnętrznych i tam plastik jest o wiele bardziej przepuszczalny, taki nieco bardziej mleczny od opakowania filmu, a tu u mnie jest po prostu gruby biały plastik , jednym słowem, nie polecam ,lepiej zrobić jakiś /home made/
może coś nakleić na lampę jakąś białą naklejkę, mleczną folię ?