Podziel się wrażeniami!
Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do cyfrowych lustrzanek Sony ?
Wiem na 100%, że wytwarza je firma Sony i że nie są produkowane w Niemczech.
Szkła CZ pod wszystkie inne systemy produkuje się wyłącznie w Niemczech.
Lesiu to co napisałeś jest oczywiste. Chodzi o to, że dla nas, użytkowników bagnetu A, taki Distagon powinien zostać wypuszczony właśnie z AF.
Ponoć do końca roku Zeiss ma coś wydać - zobaczymy...
Obiektywu manualnego nie da się wprost przenieść do konstrukcji z autofocusem. Nie ma takiej możliwości.
buzz napisał(a):
Tak, wiem, ze robi CZ obiektywy dla innych, ale manualne... a mi chodzi o te z AF. Czy CZ jest na wylacznosc zwiazany z Sony, czy moze zaczac produkowac te szkla pod inne mocowania?
Ktos cos wie na ten temat?
Calkowicie zgadzam sie z krisem. To ogromna zaleta, ze w systemie Sony Zeissy maja AF. Bez AFa niektorych zdjec niemal nie da sie zrobic. Probowalem kiedys np zrobic potrecik dziecka manualnym obiektywem 1.4/50 oczywiscie na analogu z duza matowka. GO byla tak mala, ze ruchliwe dziecko zawsze wychodzilo nieostre. Problem zniknal (udawalo sie zrobic, oczywiscie nie zawsze ale udawalo) z AFem.
ale.... co to za różnica czy obiektyw był produkowany w Niemczech czy na Wyspach zielonego przylądka, skoro jakościowo i tak przebijają pozostałe?
#
No tak, ale jak ktoś kupuje Zeissa po 5tyś to chyba nie po to, żeby fotografować dzieci tylko np. do pracy w studiu gdzie może sobie modelki poustawiać jak mu się podoba
No tak, ale jak ktoś kupuje Zeissa po 5tyś to chyba nie po to, żeby fotografować dzieci tylko np. do pracy w studiu gdzie może sobie modelki poustawiać jak mu się podoba