anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do aparatów Sony ?

petrus-----
Początkujący

Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do aparatów Sony ?

Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do cyfrowych lustrzanek Sony ?
Wiem na 100%, że wytwarza je firma Sony i że nie są produkowane w Niemczech.
Szkła CZ pod wszystkie inne systemy produkuje się wyłącznie w Niemczech.

26 ODPOW. 26
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Lesiu to co napisałeś jest oczywiste. Chodzi o to, że dla nas, użytkowników bagnetu A, taki Distagon powinien zostać wypuszczony właśnie z AF.

Ponoć do końca roku Zeiss ma coś wydać - zobaczymy...

profile.country.pl_PL.title
marcinssdd
Początkujący

Obiektywu manualnego nie da się wprost przenieść do konstrukcji z autofocusem. Nie ma takiej możliwości.

grzybki z barszczem
profile.country.PL.title
JerzMich
Nowicjusz

buzz napisał(a):

Tak, wiem, ze robi CZ obiektywy dla innych, ale manualne... a mi chodzi o te z AF. Czy CZ jest na wylacznosc zwiazany z Sony, czy moze zaczac produkowac te szkla pod inne mocowania?

Ktos cos wie na ten temat?

Prędzej odwrotnie jest możliwe, czyli dodanie bagnetu A do serii szkieł manualnych Zaiss jeśli popularność tego bagnetu się odpowiedni rozpowszechni.

Szkła ZA AF to są szkła Sony produkowane w kooperacji z firmą Zeiss. I kooperacja zapewne dotyczy kwestii optycznych, powłok etc, a nie systemu AF

trochę na ten temat
http://www.sony.ca/html/uf/microsite/Zeiss_Lens_Minisite/

Planistigmat
Początkujący

Calkowicie zgadzam sie z krisem. To ogromna zaleta, ze w systemie Sony Zeissy maja AF. Bez AFa niektorych zdjec niemal nie da sie zrobic. Probowalem kiedys np zrobic potrecik dziecka manualnym obiektywem 1.4/50 oczywiscie na analogu z duza matowka. GO byla tak mala, ze ruchliwe dziecko zawsze wychodzilo nieostre. Problem zniknal (udawalo sie zrobic, oczywiscie nie zawsze ale udawalo) z AFem.

profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

:c3 ale.... co to za różnica czy obiektyw był produkowany w Niemczech czy na Wyspach zielonego przylądka, skoro jakościowo i tak przebijają pozostałe? :c12
#
No tak, ale jak ktoś kupuje Zeissa po 5tyś to chyba nie po to, żeby fotografować dzieci tylko np. do pracy w studiu gdzie może sobie modelki poustawiać jak mu się podoba 8-)

:slight_smile:
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

No tak, ale jak ktoś kupuje Zeissa po 5tyś to chyba nie po to, żeby fotografować dzieci tylko np. do pracy w studiu gdzie może sobie modelki poustawiać jak mu się podoba 8-)

a to profesjonaliści nie fotografują dzieci ?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja to szkiełko kupię właśnie po to żeby robić zdjęcia dzieci.
Cena obiektywu nie determinuje jego przeznaczenia tylko jest zazwyczaj odpowiednikiem jakości :)