anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw 35mm f1.8 SAM

profile.country.pl_PL.title
bobikson
Początkujący

Obiektyw 35mm f1.8 SAM

Witam!!

Wiem, że już istnieje duży wątek na temat tego szkiełka, ale ja mam pytania bardzo podstawowe na temat tego obiektywu, więc nie chciałem robić tam bałaganu :)

Ogólnie szukam obiektywu jasnego do robienia zdjęć w pomieszczeniach, na dworze w ciemne jak i jaśniejsze dni. Chciałbym zamknąć się w kwocie 1000zł.

Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź. :)

75 ODPOW. 75
schnizer540
Początkujący

Dzieki :thumbsup: uspokoiles mnie,przyzwyczailem sie do pierscieni w zmiennoogniskowych zoomach gdzie opor pierscieni jest duzo wiekszy ...

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

No niestety nawet na szkłach o wiele droższych są luzy. Fakt że jak miałem przez ułamek czasu ;) Krisową 35tkę to tam nie wyczułem żadnego luzu, ale byłem tak podjarany światłem 1.4 że bym nawet nie zauważył stada słoni.

schnizer540
Początkujący

:D szkoda ze w moim rejonie nie ma kolegow z ktorymi moglbym wymienic sie szklami :( potestowac i znalezc nastepny cel :c20

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

schnizer540 napisał(a):

:grin: szkoda ze w moim rejonie nie ma kolegow z ktorymi moglbym wymienic sie szklami :( potestowac i znalezc nastepny cel :c20

nie ma? :c7
Wiem,że Aniqa to nie kolega, a koleżanka, ale jednak JEST :P
myślę,że więcej jest z Twoich rejonów niż Ci się wydaje, ale czytają i nie piszą

Początkujący

Jakis ten moj rejon niesmialy :slight_smile:

profile.country.pl_PL.title
Polosob
Początkujący

Może się komuś przyda do ewentualnego sprawdzenia ostrości. Obiektyw z racji charakteru zdjęć został przymknięty.

grzechoslaw
Początkujący

:c18
Chciałem sprzedać 24-50 i Flintę, i przejść całkowicie na stałki (35/1.8, 50/1.8, 85/2.8), bo wystarczyły by mi w zupełności, ale nie da się. Naprawdę ciężko jest rozstać się z Flintą :nauseated_face:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

grzechoslaw napisał(a):

:c18
Chciałem sprzedać 24-50 i Flintę, i przejść całkowicie na stałki (35/1.8, 50/1.8, 85/2.8), bo wystarczyły by mi w zupełności, ale nie da się. Naprawdę ciężko jest rozstać się z Flintą :nauseated_face:

nie dziwie się Tobie, że:
- chcesz przejść na te trzy fajne stałki
- nie potrafisz się rozstać z flintą

Sam mam flintę i no nie bardzo widzę bym jej miał nie mieć. Nie używam często, bo wolę brać cajsa 135, ale jak już podepnę to robi się miło. Wczoraj się znowu przekonałem o tym :D
A może zrezygnujesz z 50tki lub 85tki ? Im drobniej zapełniony zakres, tym trudniej Ci będzie się skupić na kadrowaniu. Ja gdybym fotografował zupełnie prywatnie to miałbym tylko 35, 135 i 500 :smileymrgreen:

Początkujący

Myślałem na początku tylko o 35/1.8 i 85/2.8, ale 50-tka od czasu do czasu też się przyda, bo bardzo lubię kombinację otwartej przysłony i naturalną perspektywę 50 mm (a w połączeniu z wizjerem XG-9 to już jest poezja obrazu, tak przy okazji 50 mm :nauseated_face: ).
No nic, może w wakacje coś się wyklaruje. Ale podejrzewam, że Flinta i tak zostanie. :)

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Sam ostatnio używam praktycznie tylko 35/1.8 sony, oraz 58/2 zenita :). Brakuje mi tylko jakiejś jasnej stałki w okolicach 85mm.