Podziel się wrażeniami!
Witam!!
Wiem, że już istnieje duży wątek na temat tego szkiełka, ale ja mam pytania bardzo podstawowe na temat tego obiektywu, więc nie chciałem robić tam bałaganu
Ogólnie szukam obiektywu jasnego do robienia zdjęć w pomieszczeniach, na dworze w ciemne jak i jaśniejsze dni. Chciałbym zamknąć się w kwocie 1000zł.
Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź.
Postaram się pamiętać, po powrocie do domu. Tylko muszę opanować wrzucanie na forum, bo zielonego nie mam jak się to robi.
Dajesz odpowiedz, potem pod polem tekstu jest "dodaj załącznik". Wybierasz plik z dysku, potem "dodaj plik" i wyślij posta. Gotowe Pamiętaj, aby trochę zmniejszyć fotki
Obiecane zdjęcia przykładowe z DT35/1.8.
Żadna rewelacja, ale to moje jedne z pierwszych zdjęć tym obiektywem, bo rzadko ostatnio sięgam po aparat, a i okazji mało.
Zdjęcia jedynie konwertowane z RAW, bez żadnej obróbki (której tak na marginesie nie cierpię robić).
Dlaczego? Fotografia to nie tylko pstrykanie...rezasurmar napisał(a):
Zdjęcia jedynie konwertowane z RAW, bez żadnej obróbki (której tak na marginesie nie cierpię robić).
Z tą ostrością na 1.8 mam jeszcze problemy . Jeszcze tym obiektywem nie robiłem testów BF/FF więc możliwe że coś nie tak jest, ale pewnie to moja wina.
Co do obróbki, ćwiczę obróbkę na LR, ale serca do tego nie mam ;P.
A kota mam od malutkiego . Już widziałem z 3 takie bardzo podobne, ich ojciec musiał być bardzo pracowity i w dodatku jeździł chyba po całej Polsce .
PS. Bardziej chodziło mi o pokazanie efektu małej GO. Jak już wcześniej mówiłem, lustro mam dopiero od 4miesięcy, wcześniej D200 KM to GO było kilkunastokrotnie większe.
To prawda. Pomimo dość krótkiej ogniskowej (choć w sumie kąt widzenia jak ze "standardu" na FF), GO jest niesamowicie mała. Szczególnie w porównaniu z kitem. I chociaż to amatorska stałka, to ostrość jest bardzo dobra od "pełnej dziury" :smileythumbsup:rezasurmar napisał(a):
chodziło mi o pokazanie efektu małej GO. Jak już wcześniej mówiłem, lustro mam dopiero od 4miesięcy, wcześniej D200 KM to GO było kilkunastokrotnie większe.
No mnie właśnie brakuje czegoś jasnego na krańcu KITa, tj. 50 lub 85, obydwie sony posiada w dość "przyjemnych cenach", chociaż mogły być przyjemniejsze.
Tadeusz napisał(a):
...Do tego Reflex na ptaszki..
Witam,mam pytanie dot.przedmiotowego obiektywu.Z obiektywu jestem bardzo zadowolony choc ciagle sie go ucze .Czy to normalne ze pierscien ostrzenia ma luz ok 1 -1,5 mm?W porownaniu do moich pozostalych obiektywow wydaje mi sie ze luz i maly opor jest niepokojacy.Obiektyw jest praktycznie nowy na gwarancji ale jesli to normalne przy tym obiektywie tylko sie wyglupie z reklamacja Jak jest u Was?
tzn, jak luz, poprzeczny (mimośrodowy), czy na zasadzie luzu kołowego .
PS. sprawdziłem, Dela się , tzn, jest luz na pierścieniu AF właśnie ok 1-1.5 mm, jak również nie wielkie wajanie się tubusu po maksymalnym wysunięciu. W tej klasie to raczej norma. Praktycznie każdy obiektyw ma niewielkie luzy.