anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pierścienie pośrednie

oldguest
Początkujący

Pierścienie pośrednie

Witam, chciałbym nabyć pierścienie pośrednie. Wiem że produkt KENKO jest doskonałej jakości, ale mnie nie stać na wydanie ponad 600 zł i szukam jakiejś alternatywy. Znalazłem coś takiego firmy DELTA: http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-sony-a230-a500-a380-a350-i1362696937.html Czy ktoś z forumowiczów korzysta z takich pierścieni i mógłby się wypowiedzieć na ich temat? I jeszcze jedno pytanie: jak bardzo "ciemnieje obiektyw" przy stosowaniu pierścieni?

17 ODPOW. 17
oldguest
Początkujący

Pierścienie zakupione :D Jestem bardzo zadowolony :D
Miła niespodzianka, pierścienie przenoszą napęd ze śrubokręta, tak więc jak ktoś się uprze może próbować korzystać z AF z obiektywami które nie maję własnego silnika choć dla ciemnych obiektywów to i tak nie ma sensu.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

stasiek2002, jak się nie zgadzasz z prawami optyki, to pozostaje ogłosić swoje odkrycia...
A poważnie - jak kręcisz pierścieniem ostrości to już zmieniasz warunki.
Jeżeli wyniki Twojego doświadczenia są sprzeczne z prawami fizyki, to raczej nie tym gorzej dla tych praw, tylko z doświadczeniem coś nie tak...

...i gratuluję zakupu - życze udanych zdjęć makro-swiata :thumbsup:

------------------------------
fotoamator
oldguest
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

stasiek2002, jak się nie zgadzasz z prawami optyki, to pozostaje ogłosić swoje odkrycia...
A poważnie - jak kręcisz pierścieniem ostrości to już zmieniasz warunki.
Jeżeli wyniki Twojego doświadczenia są sprzeczne z prawami fizyki, to raczej nie tym gorzej dla tych praw, tylko z doświadczeniem coś nie tak...

Wybacz Tadeusz, ale nie "zdanżam" za tobą. Chodziło mi o to, że pracując z pierścieniami ustawianie ostrości łatwiej uzyskać poprzez zmianę odległości obiektywu od obiektu.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

zdecydowanie szybciej wyostrzysz "sobą" niż kręcąc pierścieniem ostrości

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

SZFENDAK napisał(a):

Oczywiście, jest tak, jak SZFENDAK napisał i jak sam zauważyłeś:

stasiek2002 napisał(a):

pracując z pierścieniami ustawianie ostrości łatwiej uzyskać poprzez zmianę odległości obiektywu od obiektu.

- czyli "kiwając się" w przód i w tył ;)

Natomiast moja wypowiedź dotyczyła zmiany (zmniejszania się) otworu względnego (przysłony) w miarę, jak przybliża się obiekt fotografowany (jest to zjawisko wynikające z praw optyki), a była odpowiedzią na:

stasiek2002 napisał(a):

Hmm, mi wychodzi odwrotnie. Zoom ustawiony na 70 (max skala odwzorowania 1:2.3) i min ostrzenia, tryb manualny - wskazanie światłomierza na drabince na "0", kręcę pierścieniem ostrości na max i wskazanie światłomierza -1/3 EV więc ściemniało. Aparat na statywie, warunki nie zmienione.

I tyle. Po prostu nieporozumienie :c22

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
mitech
Poszukiwacz

Tadeusz napisał(a):

- czyli "kiwając się" w przód i w tył ;)

Sprawdziłem to i Tadzio prawdę mówi.Trzeba się kiwać. A żeby kiwanie było w miarę stabilne
i zsynchronizowane to trzeba nasmarować statyw.Co najmniej ćwiartką oliwy oooo. :smileymrgreen:

oldguest
Początkujący

SZFENDAK napisał(a):

Takie też jest i moje zdanie, chciałem napisać tylko, że pierścienie przenoszą napęd AF.

oldguest
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Natomiast moja wypowiedź dotyczyła zmiany (zmniejszania się) otworu względnego (przysłony) w miarę, jak przybliża się obiekt fotografowany (jest to zjawisko wynikające z praw optyki), a była odpowiedzią na:

stasiek2002 napisał(a):

Hmm, mi wychodzi odwrotnie. Zoom ustawiony na 70 (max skala odwzorowania 1:2.3) i min ostrzenia, tryb manualny - wskazanie światłomierza na drabince na "0", kręcę pierścieniem ostrości na max i wskazanie światłomierza -1/3 EV więc ściemniało. Aparat na statywie, warunki nie zmienione.

I tyle. Po prostu nieporozumienie :c22

Jak będę miał chwilę, to powtórzę eksperyment z nagraniem całości. Słaby jestem z fizyki i skoro twierdzisz że to nie możliwie, to pewnie coś robię nie tak.