Podziel się wrażeniami!
Witam, śledzę to forum już od dłuższego czasu jako miłośnik fotografii i pomyślałem, że jest ono odpowiednim miejscem, aby poradzić się w pewnej istotnej sprawie Otóż, planuję zakup osłony przeciwsłonecznej na kitowy obiektyw (18-70mm) do mojej Alfy. Chciałbym po prostu uzyskać fachową poradę, tzn. czy to ma być "tulipan" czy taka "pełna" osłona, w jaki sposób różnią się one przeznaczeniem/wykonaniem, jaki model wybrać... Nadmienię, iż interesują mnie produkty w okolicach 100 zł. Załączam linki:
SONY ALC-SH105
SONY ALC-SH104
SONY ALC-SH102
SONY ALC-SH0007
Witaj,
na obiektyw SAL 18-70mm (tzw. KIT) przeznaczona jest osłona kołowa. Tylko ta dołączona do zestawu jest odpowiednia. Każda inna może powodować zaczernienia (czasamai bardzo mocne - zależne od rozmiaru) na brzegach zdjęć.
Polecam przeznaczone pieniądze na ten cel - wydać na coś innego
W zestawie mi osłony poskąpili
Chodzi mi po prostu, aby zniwelować wszelkie "efekty świetlne" na fotografii, a będę pstrykał w bardzo słonecznym miejscu.
połowa z tych osłon bedzie widoczna na 18mm. powiem coś jeszcze. ludzie w cenie: sprzedaj teraz na forum kkm sprzedają kity w cenie tych osłonek. zastanów się więc dwa razy.
może poszukaj na allegro uszkodzonego 18-70. albo na forum kkm czy ktoś ma samą osłonke.
Physis napisał(a):
W zestawie mi osłony poskąpili
Oryginalne, pomarańczowo-białe pudełko z Alfą - żadnej (przeciwsłonecznej) osłony...
Physis napisał(a):
Oryginalne, pomarańczowo-białe pudełko z Alfą - żadnej (przeciwsłonecznej) osłony...
Physis napisał(a):
Tak wygląda kit z fabrycznie założoną osłoną
DSC01547.JPG
A tak po jej przełożeniu do pozycji roboczej
DSC01549.JPG
Może jednak jest na obiektywie?
Tadeusz napisał(a):
Może jednak jest na obiektywie?