Podziel się wrażeniami!
Witam, śledzę to forum już od dłuższego czasu jako miłośnik fotografii i pomyślałem, że jest ono odpowiednim miejscem, aby poradzić się w pewnej istotnej sprawie Otóż, planuję zakup osłony przeciwsłonecznej na kitowy obiektyw (18-70mm) do mojej Alfy. Chciałbym po prostu uzyskać fachową poradę, tzn. czy to ma być "tulipan" czy taka "pełna" osłona, w jaki sposób różnią się one przeznaczeniem/wykonaniem, jaki model wybrać... Nadmienię, iż interesują mnie produkty w okolicach 100 zł. Załączam linki:
SONY ALC-SH105
SONY ALC-SH104
SONY ALC-SH102
SONY ALC-SH0007
kris napisał(a):
Physis napisał(a):
OK... Nie mam pytań
Dziękuję za, hm, uświadomienie
P.S. Wstyd przez duże W.
co "gorsze" to już dzisiaj drugi taki przypadek
ale grunt, że sprawa wyjasniona
wratislavian napisał(a):
zapytaj krisa. po operacji KIT mogło coś zostac jakims cudem:)
grzechu1984 napisał(a):
Tym przypadkiem nr 1 byłem ja
w końcu dotarłem do FotoJokera tam gdzie kupiłem alphę i mówię że zakupiłem tam aparat i nie zwróciłem uwagi przy kupnie ale później okazało się że nie ma osłony przeciwsłonecznej na obiektyw 18-70 i czy jest taka możliwość aby mi ją dali albo jakoś zamówili a ta Pani (u niej nie kupowałem) powiedziała że jutro będą ci panowie u których kupowałem i najlepiej będzie jak jutro zajadę i z nimi porozmawiam bo ona nie ma pojęcia dlaczego tak się stało że tej osłonki nie ma - a być powinna w komplecie. Także jutro będę wiedział dokładnie co i jak.
Pozdrawiam
Daj znać , czy Ci dali tą osłonkę
no właśnie miałem napisać latam wszędzie i zapomniałem
a więc Pan sprzedawca powiedział że to nie możliwe aby jej nie było w komplecie, bo poprostu MUSI BYĆ a ja mówię że nie ma, to oczywiście pytanie czy wszędzie i wszystko sprawdzałem a ja że tak cały karton kilka razy przejrzałem i nie ma. No to się zdziwili i powiedzieli że przykro im ale nie mogą mi pomóc bo nie mają takich rzeczy na sklepie a z innego zestawu nie mogą wyciągnąć i mi jej dać, także pozostaje mi szukać jej na własną rękę bo oni mi nie pomogą a Pani sprzedawczyni jeszcze powiedziała że ta osłona wcale nie jest taka konieczna bo za wiele nie daje.
Także pozostaje mi szukać tej osłony gdzieś w innych sklepach bo FJ mi nie pomoże
Ja swoją zgubiłam i chcę kupić nową więc chciałabym zapytać Was tu co polecacie.
Czy to jest coś warte? http://allegro.pl/item720108536_oslona_przeciwsloneczna_do_sony_alpha_a200_a100.html
Też jestem ciekawy czy ktoś ma albo czy może chociaż spotkał się z taką
ps. a tak poza tym będąc w sobotę w Międzyrzeczu jedna z Pań z mojej grupy wycieczkowej miała Alphę 230 + kit 18-55 i miała założoną osłonę przeciw słoneczną ale odwrotnie, więc podszedłem grzecznie i mówię że to coś na końcu powinno być założone odwrotnie bo tak to niczego nie daje, to Pani trochę się zmieszała ale pozwoliła obrócić i założyć tak jak powinna być , ale szczerze mówiąc kupiła ją chyba tylko po to aby mieć lustrzankę bo z tego co zauważyłem cały czas pstrykała zdjęcia na trybie auto. Ale mam nadzieję że pozostanie jej ładna pamiątka w postaci zdjęć
raz zwróciłam tylko jednej pani uwagę, dziekuję, postoję nigdy więcejArturro10 napisał(a):
miała założoną osłonę przeciw słoneczną ale odwrotnie,
JennyM napisał(a):
raz zwróciłam tylko jednej pani uwagę, dziekuję, postoję nigdy więcejArturro10 napisał(a):
pani poprostu chciała ukryć swoje zażenowanie, szkoda, że uczyniła to ze świętym oburzeniem :smileyhappy:kris napisał(a):
JennyM napisał(a):
ja się nie boję reakcji - z reguły dziwnie się patrzą, ale co mądrzejsi są pod wrażeniem
udało mi się na AiR Show w Radomiu kilku osobom pomóc z osłonką