anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro czy bez APO??

profile.country.en_GB.title
mamakuby
Poszukiwacz

Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro czy bez APO??

Witam!
Noszę się z zamiarem zakupu Sigmy 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro. Jednakże jako początkująca pytam: Na ile potrzebne jest APO? Może lepiej kupić tańszą wersję? Czytałam, że niweluje aberracje chromatyczne, ale muszę się przyznać, że moje niewprawne oko nie zauważa jej na zdjęciach. Zaznaczam, że do tej pory focę kitami 18-70 oraz 55-200. Czy warto zamienić 55-200 na sigmę? Czy zauważę istotną różnicę? Wybaczcie proszę pytania trywialne, ale to mój pierwszy zakup szkła i nie mam pojęcia czy to szkła podobnej klasy czy kompletnie innej...
Z góry dziękuję za pomoc i cenne wskazówki

27 ODPOW. 27
profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

w cenie używanego Sony masz nówkę Tampona :c20 który jest ponoć tym samym...
tylko bez silniczka

kata-woj
Początkujący

szogoon ja cię błagam! nie dokładaj mi jeszcze jednego bo mnie odwiozą :slight_smile:

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

...to mi się przypomniała taka sytuacja:

byliśmy z koleżanką w restauracji hotelowej

koleżanka - czy barszcz czerwony to jest z torebki ?
kelner - ależ skąd! robimy własny barszcz!
koleżanka - eeeee, to pewnie ma dużo tłuszczu, to ja nie chcę

:slight_smile:

kata-woj - poczytaj recenzje różnych obiektywów, sprawdź zasobność portfela, wybierz coś i gwarantuję Ci, że dopiero po jakimś czasie będziesz wiedziała co tak na prawdę chcesz...

jeśli nie pomęczysz jakiegoś dłuższego tele to nie będziesz wiedziała czego chcesz :)

profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

szogoon napisał(a):

jeśli nie pomęczysz jakiegoś dłuższego tele to nie będziesz wiedziała czego chcesz :)

Święte słowa szogoon :c34

piotrkt
Początkujący

Ja mam Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO i uważam, że sprawuje się rewelacyjnie przynajmniej jak na moje potrzeby, zdjęcia o niebo ładniejsze niż z kitowego 18-70 sprzedawanego z Alfą 300, bardzo ładnie i szybko ostrzy. Ja jestem z niego zadowolony w przeciwieństwie do kita 18-70 i przymierzam się do kupna jakiejś jasnej niedrogiej stałki do robienia zdjęć na imprezach domowych aby nie świecić gościom po oczach lampą

kata-woj
Początkujący

poszłam po najmniejszej linii oporu: kitowy sony 55-200 ;)
macie rację: popróbuję, popstrykam i zobaczę - najwyżej wymienię jak już będę wiedziała czego mi brak :thumbsup:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

poszłam po najmniejszej linii oporu: kitowy sony 55-200 ;)
macie rację: popróbuję, popstrykam i zobaczę - najwyżej wymienię jak już będę wiedziała czego mi brak :thumbsup:

Gratuluję "męskiej" decyzji - i życze udanych zdjęć i dużo radości z używania tego szkiełka :smileythumbsup:

------------------------------
fotoamator
kata-woj
Początkujący

dzięki Tadeuszu! tym bardziej, że mąż co rusz mi powtarza: miej jaja! bądź mężczyzną! :slight_smile: