Podziel się wrażeniami!
Wybaczcie , że znów zakładam nowy temat , ale dzisiaj jadę po lampę błyskową Sony HVL-F42am.
Mam tylko parę pytań odnośnie takich danych:
Regulacja mocy błysku nie
Błysk modelujący nie
Błysk stroboskopowy nie
Zakres zoom 24 - 105 mm
Czy te rzeczy czyli regulacja mocy błysku , błysk modelujący i błysk stroboskopowy są bardzo potrzebne , bo hvl-f42am tego nie posiada. Co to jest błysk modelujący ? I o co chodzi z zakresem zoomu ?
śmiało kupuj tą lampkę
miałem ją i pewnie ją kupię jeszcze raz.
Obecnie mam hvl 58 - ale ja zarabiam tą lampą więc mam większe wymagania i większe potrzeby
kris napisał(a):
śmiało kupuj tą lampkę
miałem ją i pewnie ją kupię jeszcze raz.
Obecnie mam hvl 58 - ale ja zarabiam tą lampą więc mam większe wymagania i większe potrzeby
nie słyszałem,żeby 56 była awaryjna (zresztą Lajam ją ma)
wiem jedno - 42 jest w sam raz dla wkroczenia w świat zew. lampy błyskowej przy budżecie niepozwalającym na hvl58
Właśnie znalazłem gdzie to przeczytałem , tutaj: http://www.ceneo.pl/;015298778-10.htm
Nie umiem przekonać tylko matki , że zewnętrzna lampa błyskowa jest potrzebna , a jej cena jest okazyjna. Brakuje mi argumentów
Ale i tak ją kupuję.
kamil1114 napisał(a):
Właśnie znalazłem gdzie to przeczytałem , tutaj: http://www.ceneo.pl/;015298778-10.htm" target="_blank" target="_blank
Nie umiem przekonać tylko matki , że zewnętrzna lampa błyskowa jest potrzebna , a jej cena jest okazyjna. Brakuje mi argumentów
Ale i tak ją kupuję.
opinie na takich stronach warto z dużym przymrużeniem oka czytać - dlatego, że nigdy nie wiesz czy ktoś faktycznie pisze prawdę, czy tez pisze bo ma kompleksy, a Internet jest jego polem do popisu.
argumenty dla "ministerstwa finansów" - będziesz mógł robić dobrze oświetlone zdjęcia rodzinne
Też tak myślę , niektórzy myślą że jak opiszą o sony trochę źle , to canon czy inna firma stanie się lepsza.
@Kris - a argument jest dobry , myślę że wystarczający. Moja mama ma taki argument: "Przecież masz wbudowaną lampę błyskową , też dobrą".
jeśli chcesz wykonam zdjęcie motywujące Twoją mamę
jedno w wbudowaną lampą,a drugie zewnętrzną
albo pokaż mamie jaki cień powoduje wbudowana lampa (robiąc zdjęcia na 18mm kite przy założonej osłonie PS)
już pomijam fakt, że zdjęcia z lampą na wprost są zwyczajnie brzydkie.
lampa służy do doświetlania planu, a nie oświetlania (trzeba odbijać od sufitu/ścian itp)
kris napisał(a):
jeśli chcesz wykonam zdjęcie motywujące Twoją mamę
jedno w wbudowaną lampą,a drugie zewnętrzną
albo pokaż mamie jaki cień powoduje wbudowana lampa (robiąc zdjęcia na 18mm kite przy założonej osłonie PS)
już pomijam fakt, że zdjęcia z lampą na wprost są zwyczajnie brzydkie.
lampa służy do doświetlania planu, a nie oświetlania (trzeba odbijać od sufitu/ścian itp)