Podziel się wrażeniami!
Witam!
Na wstępie chciałem się przywitać jako nowy użytkownik forum: dzień dobry! Poza tym przepraszam za założenie od razu nowego tematu, jednak liczę na konkretną pomoc przy rozwiązaniu mojego problemu.
Jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu a35o + dt18-7omm f3.5-5.6. Jest to mój pierwszy tak poważny sprzęt, chociaż wcześniej miałem niewielkie doświadczenie z lustrzankami cyfrowymi. Jednak jest mi mało i postanowiłem zakupić zewnętrzną lampę. Obserwowałem wiele wątków i postanowiłem: hvl-f42am. Znalazłem pracę (niedawno pisałem maturę) i uzbierałem orientacyjną kwotę... i tu się zaczyna problem. Mieszkam w Katowicach, mieście wręcz 'bogatym' w sklepy oferujące interesujący mnie asortyment. Ku mojemu rozczarowaniu, lampy nigdzie nie ma, lub cena jest strasznie wygórowana.
Dla przykładu:
Sony Centre - około 1100 złoty;
Komputronik - około 999 złoty;
Saturn - aktualnie brak, ostatni raz widziana tam w grudniu za 750 złoty;
Fotojoker - aktualnie brak, ostatni raz widziana tam b/d za 999 złoty;
RTVEuroAGD - akutalnie brak... i tu ciekawostka. 9tego lipca odwiedziłem owy sklep z zapytaniem o w/w produkt. Pan ekspedient podszedł do komputerka i stwierdził: jedna jest, za 899 złoty. Musiałem się zastanowić i przeszedłem jeszcze po kilku sklepach w poszukiwaniu okazji. Co ciekawe:
MediaMarkt - nie sprzedają lamp firmy Sony.
Zdecydowałem. Gdy wróciłem do RTVEuroAGD tego samego dnia, zaproszono mnie do kasy i tam się okazało, iż tej konkretnej lampy nie mają w magazynach. Poza tym pan zza komputera określił tą lampę jako starą i przewidywał, że Sony wprowadzi coś nowego na rynek, jak to było z modelami /56 i /58.
Przeszukałem internet i np.:
FotoBasia - 848 złoty + 25 złoty przesyłka;
Fotojoker - 898 złoty;
itd: http://www.ceneo.pl/1320618
Przepraszam, za taki elaborat, lecz nie mam pojęcia co robić... czekać z zakupem? Zdecydować się na oferty w internecie? Zależy mi na udanym zakupie, a niestety nie mam zbyt wielkiego doświadczenia. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam (:!
sou:
wybrałem się na kolejny krótki trip po sklepach i jednak zdecyduję się na fotobasię. w jednym sony centre pan ekspedient przyjął mnie bardzo miło. na hasło 'nie podoba mi się cena' zaraz podbiegł do swojego komputera i po kilku krótkich chwilach zaoferował mi 1070 złoty zamiast dokładnie 1149,- które widniały za gablotką.
kamil1114 napisał(a):
@acinloop - a mógłbyś mi zdradzić , gdzie można tak tanio kupić tą lampę. Bo za taką cenę to superrr
No to szkoda , że kilkudniowa , trzeba czekać na kolejną okazję.
Sou.... w poniedziałek 13tego późnym wieczorem zamówiłem lampę na fotobasi i dokonałem wpłaty 878 złoty drogą przelewu za pomocą internetu. dziś mamy 15tego, kurier przywiózł lampę po godzinie 18. jestem bardzo zadowolony. wręcz idealny zakup (:.
jak tylko znajdę czas, to ją wykorzystam w pełni q;.
podziękowanie dla kris'a! oraz brzozy za polecenie. dzięki wielkie.
edit: oraz dla wszystkich za podjęcie tematu
Hej ja kupiłem na agito.pl ( http://www.agito.pl/lampy-blyskowe/sony ... 222:432526" target="_blank ). I jestem zadowolony a cena niezbyt wysoka
A ja dziś zanabyłem w fotobasi HVL-58 i skaczę ze szczęścia
acinloop napisał(a):
Moja f42am kosztowała mnie w sklepie 400pln http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hihi.gif
szkoda że nie dzielimy się na forum takimi okazjami
brzoza napisał(a):
A ja dziś zanabyłem w fotobasi HVL-58 i skaczę ze szczęścia
no i to jak