anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

46HX751 - wyjście optyczne 5.1?

profile.country.pl_PL.title
Damianeq
Początkujący

46HX751 - wyjście optyczne 5.1?

Cześć

Mam problem, po podłączeniu do HDMI PS3, oraz oglądaniu telewizji naziemnej cyfrowej, nie mogę uzyskać dźwięku 5.1 - wykluczam winę audycji ponieważ jak podłączyłem bezpośrednio kino domowe z PS3 to w filmie na BR to dźwięk był 5.1, natomiast w konfiguracji PS3 -HDMI--> TV --optyczny---> kino domowe, to otrzymuje dźwięk tylko na frontowych głośnikach.

13 ODPOW. 13
dron-----
Nowicjusz

PeterMac napisał(a):

Oj kolego nie byłbym tego taki pewien ze na wyjściu optycznym wypuści 5.1

Informacja z instrukcji od HX750.
DIGITAL AUDIO OUT
(OPTICAL)
Cyfrowe gniazdo optyczne (dwukanałowe liniowe PCM, Dolby Digital)

Wprawdzie nie sprawdzałem tego na modelu HX750/850, ale np. sprawdzałem na modelu nieco starszym Z4500 gdzie jest tak samo podane w instrukcji i nie wypuści 5.1 tylko 2.0.

Rozmowa dotyczy HX75 a nie reliktu z serii 4500 ;)

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

Kolego ten relikt w wielu kwestiach przewyższa model HX75 a nawet HX85, użytkuje na codzień obydwa modele.

Jak widać w instrukcji podają to samo dla HX75 i starszego Z4500 czyli wg. instrukcji HX75 po optyku również nie jest w stanie wypuścić 5.1 po wyjściu optycznym co starsze modele, także tu jest niejasność najwidoczniej wynikająca z nieuaktualnienia samej instrukcji przez Sony dla nowych modeli.

Niestety nie sprawdzę tego u siebie bo HX850 mam w pokoju gdzie nie ma amplitunera, a tam gdzie jest amplituner Onkyo 905 jest Z4500.

dron-----
Nowicjusz

Sony ma to do siebie, że pewne rozwiązania pojawiają się i znikają nie wiadomo czemu. Nikt nie kwestionuje ilości funkcji serii Z. Sam miałem do czynienia z X4500 zastąpionym przez HX920.

Pytanie dotyczyło HX75x, którego to instrukcję przejrzałem pobieżnie i też sądziłem, że wyjście optyczne wypuszcza jedynie sygnał 2.0, ba, nawet napisałem o tym z 99% pewnością gdzieś tu na forum.

Podpięcie amplitunera rozwiało wątpliwości.
Cieszmy się, że najniższy model z najwyższej serii ma to udogodnienie, wybawienie dla posiadaczy amplitunerów bez HDMI (i filmów ze ścieżką w DD ;) )

Zimny_
Użytkownik

Starsze modele z niższych serii również puszczają po optyku DD w 5.1. Długo testowałem EX725 i z modułu CAM (N na kartę), i z urządzeń podłączonych do HDMI (Nka, PS3 itp.), jak i z naziemnej idzie DD w 5.1.