anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

fioletowe pasy na 32ex501

PePeush
Początkujący

fioletowe pasy na 32ex501

Witam, mam pewien problem, z którym niespecjalnie jest co zrobić.

Jakiś czas temu stałem się posiadaczem kdl-32ex501 + ps3 slimka... W czasie giercowania kilkakrotnie zauważyłem dziwny efekt: na sekundę lub dwie na obrazie pojawiały się pionowe pasy w różnych odcieniach fioletu i przechodzących w czerń. Wygląda to jak taki przypadkowy gradient kolorów czarnego i fioletowego, tyle że rozłożenie tych barw jest zupełnie przypadkowe. Sądziłem, że to wina konsoli, postanowiłem czekać, aż coś nawali na amen, albo będą podstawy by dzwonić do serwisu i móc jednoznacznie wskazać usterkę, bez ryzyka, że stwierdzą: usterki nie stwierdzono... 😕
Jednak po pewnym czasie okazało się, że te pasy to nie domena konsoli, a samego telewizora. Pasy pojawiają się tak samo często w czasie oglądania TV jak i grania na konsoli. Co ciekawe widzę, że to nie tylko przypadłość mojego urządzenia: na innym telewizorze (zdaje się że na 55ex500) pojawiły się te same pasy w czasie korzystania konsoli, a potem podczas odtwarzania materiałów blu-ray.
Jeśli chodzi o częstotliwość, to ciężko określić. Jak już pisałem - pojawia się to na sekundę, góra dwie, więc foto błędu nie wchodzi w rachubę. Sama częstotliwość to raczej raz na parę dni (ale może dlatego, że rzadko siedzę przed tv dłużej niż 1,5h), choć zdarzyło się z 2 razy, że w ciągu jednego posiedzenia przed tv zobaczyłem owe pasy 2-3 razy.

Czy ktoś wie co to może być za usterka? Na swojej bravii 32'' widziałem to sam, ale na tej 55'' to już widziało kilka osób. Z tego co się orientuję, to podobna usterka nie występuje na ex700, serie hx oraz nx do tej pory też nie dały się "przyłapać" na podobnym błędzie. Proszę o informację, bo wolę działać za wczasu i szybko reagować na ewentualne błędy urządzenia.

26 ODPOW. 26
PePeush
Początkujący

Witam,
chyba mam dobre wieści.
W końcu udało mi się porozmawiać ze specjalistą od napraw tv sony (ponoć największy człowiek serwisu bravii w tej części europy). Nie znał problemu do tej pory, nikt mu nie zgłaszał podobnej usterki. Rozmowę z nim wzbogaciłem już o fakt, że oprócz fioletowych pasów zaczęły pojawiać się identycznie wyglądające zielone, a raz widziałem, jak wskoczył szary obraz z dwiema cieniutkimi szarymi liniami po bokach.
Zasugerowano mi, bym wgrał najnowszą aktualizację do mojego TV, bo z fabryki najczęściej przyjeżdżają telewizory z najstarszym z możliwych błędów, a po drodze programowo naprawiano sporo błędów naszych telewizorów. Odszukałem odpowiedni plik na sony support (strona ssie :c3 jest mało czytelna i powolna), zassałem go, wgrałem i... póki co nie widzę żadnych bugów. Co prawda dopiero kilka dni użytkuję tv na nowym sofcie, a błąd potrafił być niewidoczny przez kilka dni, ale jestem dobrej myśli.

Gdyby jednak okazało się, że błąd jest nienaprawialny przez soft, miałem 2 wyjścia: wysyłać tv od razu na serwis, albo czekać aż wykrzaczy się na tyle mocno, by nie było problemu z diagnozą wady. Do tej pory ten lipny obraz wyskakiwał "incydentalnie" - rzadko, na krótką chwilę, tak że można by to przeoczyć gdyby cały czas się nie obserwowało telewizora. Tak więc czekam, choć mam nadzieję mieć już problem z głowy :)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Patrz, ja pierw obstawiałem inne rzeczy. Nie słyszałem, żeby w starym firmware były jakieś błędy związane z tą sytuacją. Oby pomogło :thumbsup: Ja miałem podobną sytuację z laptopem Asusa. Prawie od nowości migotał mi ekran w zależności od ustawiania kąta. Przez ponad rok nie oddawałem na gwarancję, aż korzystanie z lapka stało się prawie niemożliwe. Wtedy dopiero wysłałem do serwisu....

Ravi-----
Początkujący

Faktycznie sam też nie podejrzewałbym, że przyczyną w tym przypadku tego typu sytuacji może być starszy soft... PePeush daj znać czy pomogło na dłuższą metę czy też ostatecznie telewizor znajdzie się w serwisie.

Zimny_
Użytkownik

Możliwe, tylko w innych modelach tego nie ma. Przynajmniej nie obiło się o moje uszy... Czas pokarze.

PePeush
Początkujący

Zimny napisał(a):

Czas pokarze.

No i pokazał... fioletowe pasy. W zasadzie już po kilku dniach od zainstalowania (nie miałem czasu zajrzeć na forum). Ciekawe jest to, że wystąpił do tej pory tylko raz. Zdążyłem przejść całego Gears of War 2 na xboku360 i ani razu nie widziałem pasków, ale wyskoczyły mi raz w czasie oglądania tv. Czekam. Zobaczymy, czy problem znów będzie się nasilał. Najgorsze jest to, że mogę jedynie czekać na pogorszenie, bo nawet jak wezwę serwis, to musiałbym im chyba łóżko dostawić i dokarmiać, zanim zobaczyliby na czym polega problem.

Ravi-----
Początkujący

Czyli dzięki nowszemu softowi problem jest mocno ograniczony, ale wciąż występuje? Zawsze możesz jeszcze raz skontaktować się z serwisem, może mają inne typy odnośnie przyczyny takiego stanu rzeczy... Ewentualnie poczekać i zobaczyć jak często te fioletowe pasy będą się pojawiać.

PePeush
Początkujący

no właśnie człowiek, z którym rozmawiałem nie miał bladego pojęcia co się dzieje z tym tv, bo nie było takich disasterów 😕
tv wciąż nie pokazuje mi nowych błędów, ale mam w pamięci ten jeden raz...

Zimny_
Użytkownik

Na Twoim miejscu bym cierpliwie czekał. Jeśli efekt będzie się nasilał, serwis. Masz gwarancję. W najgorszym przypadku serwisanci będą musieli zabrać telewizor na parę dni, sprawdzą dokładniej w warsztacie. Ale wtedy odejdzie problem z dostawieniem łóżka i dokarmianiem;)

Ravi-----
Początkujący

PePeush napisał(a):

no właśnie człowiek, z którym rozmawiałem nie miał bladego pojęcia co się dzieje z tym tv, bo nie było takich disasterów 😕
tv wciąż nie pokazuje mi nowych błędów, ale mam w pamięci ten jeden raz...

Jeżeli problem będzie wciąż występował to tak jak napisał przedmówca trzeba korzystać z gwarancji jeśli serwisanci nie będą wstanie zlokalizować usterki to zostaje jeszcze możliwość wymiany telewizora...

PePeush
Początkujący

o wymianę jakoś się nie martwię, po prostu ciekawi mnie ten "defekt" i bardziej od strony "o co chodzi?" do tego podchodzę ;)
będę informował na bieżąco :)