Podziel się wrażeniami!
Witam, mam pewien problem, z którym niespecjalnie jest co zrobić.
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem kdl-32ex501 + ps3 slimka... W czasie giercowania kilkakrotnie zauważyłem dziwny efekt: na sekundę lub dwie na obrazie pojawiały się pionowe pasy w różnych odcieniach fioletu i przechodzących w czerń. Wygląda to jak taki przypadkowy gradient kolorów czarnego i fioletowego, tyle że rozłożenie tych barw jest zupełnie przypadkowe. Sądziłem, że to wina konsoli, postanowiłem czekać, aż coś nawali na amen, albo będą podstawy by dzwonić do serwisu i móc jednoznacznie wskazać usterkę, bez ryzyka, że stwierdzą: usterki nie stwierdzono... 😕
Jednak po pewnym czasie okazało się, że te pasy to nie domena konsoli, a samego telewizora. Pasy pojawiają się tak samo często w czasie oglądania TV jak i grania na konsoli. Co ciekawe widzę, że to nie tylko przypadłość mojego urządzenia: na innym telewizorze (zdaje się że na 55ex500) pojawiły się te same pasy w czasie korzystania konsoli, a potem podczas odtwarzania materiałów blu-ray.
Jeśli chodzi o częstotliwość, to ciężko określić. Jak już pisałem - pojawia się to na sekundę, góra dwie, więc foto błędu nie wchodzi w rachubę. Sama częstotliwość to raczej raz na parę dni (ale może dlatego, że rzadko siedzę przed tv dłużej niż 1,5h), choć zdarzyło się z 2 razy, że w ciągu jednego posiedzenia przed tv zobaczyłem owe pasy 2-3 razy.
Czy ktoś wie co to może być za usterka? Na swojej bravii 32'' widziałem to sam, ale na tej 55'' to już widziało kilka osób. Z tego co się orientuję, to podobna usterka nie występuje na ex700, serie hx oraz nx do tej pory też nie dały się "przyłapać" na podobnym błędzie. Proszę o informację, bo wolę działać za wczasu i szybko reagować na ewentualne błędy urządzenia.
Witam,
chyba mam dobre wieści.
W końcu udało mi się porozmawiać ze specjalistą od napraw tv sony (ponoć największy człowiek serwisu bravii w tej części europy). Nie znał problemu do tej pory, nikt mu nie zgłaszał podobnej usterki. Rozmowę z nim wzbogaciłem już o fakt, że oprócz fioletowych pasów zaczęły pojawiać się identycznie wyglądające zielone, a raz widziałem, jak wskoczył szary obraz z dwiema cieniutkimi szarymi liniami po bokach.
Zasugerowano mi, bym wgrał najnowszą aktualizację do mojego TV, bo z fabryki najczęściej przyjeżdżają telewizory z najstarszym z możliwych błędów, a po drodze programowo naprawiano sporo błędów naszych telewizorów. Odszukałem odpowiedni plik na sony support (strona ssie jest mało czytelna i powolna), zassałem go, wgrałem i... póki co nie widzę żadnych bugów. Co prawda dopiero kilka dni użytkuję tv na nowym sofcie, a błąd potrafił być niewidoczny przez kilka dni, ale jestem dobrej myśli.
Gdyby jednak okazało się, że błąd jest nienaprawialny przez soft, miałem 2 wyjścia: wysyłać tv od razu na serwis, albo czekać aż wykrzaczy się na tyle mocno, by nie było problemu z diagnozą wady. Do tej pory ten lipny obraz wyskakiwał "incydentalnie" - rzadko, na krótką chwilę, tak że można by to przeoczyć gdyby cały czas się nie obserwowało telewizora. Tak więc czekam, choć mam nadzieję mieć już problem z głowy
Patrz, ja pierw obstawiałem inne rzeczy. Nie słyszałem, żeby w starym firmware były jakieś błędy związane z tą sytuacją. Oby pomogło Ja miałem podobną sytuację z laptopem Asusa. Prawie od nowości migotał mi ekran w zależności od ustawiania kąta. Przez ponad rok nie oddawałem na gwarancję, aż korzystanie z lapka stało się prawie niemożliwe. Wtedy dopiero wysłałem do serwisu....
Faktycznie sam też nie podejrzewałbym, że przyczyną w tym przypadku tego typu sytuacji może być starszy soft... PePeush daj znać czy pomogło na dłuższą metę czy też ostatecznie telewizor znajdzie się w serwisie.
Możliwe, tylko w innych modelach tego nie ma. Przynajmniej nie obiło się o moje uszy... Czas pokarze.
Zimny napisał(a):
Czas pokarze.
Czyli dzięki nowszemu softowi problem jest mocno ograniczony, ale wciąż występuje? Zawsze możesz jeszcze raz skontaktować się z serwisem, może mają inne typy odnośnie przyczyny takiego stanu rzeczy... Ewentualnie poczekać i zobaczyć jak często te fioletowe pasy będą się pojawiać.
no właśnie człowiek, z którym rozmawiałem nie miał bladego pojęcia co się dzieje z tym tv, bo nie było takich disasterów 😕
tv wciąż nie pokazuje mi nowych błędów, ale mam w pamięci ten jeden raz...
Na Twoim miejscu bym cierpliwie czekał. Jeśli efekt będzie się nasilał, serwis. Masz gwarancję. W najgorszym przypadku serwisanci będą musieli zabrać telewizor na parę dni, sprawdzą dokładniej w warsztacie. Ale wtedy odejdzie problem z dostawieniem łóżka i dokarmianiem;)
PePeush napisał(a):
no właśnie człowiek, z którym rozmawiałem nie miał bladego pojęcia co się dzieje z tym tv, bo nie było takich disasterów 😕
tv wciąż nie pokazuje mi nowych błędów, ale mam w pamięci ten jeden raz...
o wymianę jakoś się nie martwię, po prostu ciekawi mnie ten "defekt" i bardziej od strony "o co chodzi?" do tego podchodzę
będę informował na bieżąco