Podziel się wrażeniami!
Ostatnio zakupiłem TV Sony Bravia KDL-40W5500 jednak okazało się, że do mnie nie dotrze z przyczyn niezależnych. Sklep zaoferował mi zamianę na KDL-40W5740, oczywiście bez zmiany ceny, na którą przystałem. Czy zrobiłem dobrze, jak myślicie? Nie potrafię znaleźć w Internecie istotnych różnic pomiędzy obydwoma modelami. Czy takowe istnieją?
Użytkowanie nowego tv bez dostosowania ustawień to wielka porażka.Z takim podejściem nie ma sensu kupować tv dobrej marki.Całe piękno obrazu wyłania się po konkretnych ustawieniach- zgodnie ze swym gustem.Jak pisałem wcześniej ja ustawiałem swój 2 dni(jestem całkowitym laikiem).Satysfakcje i radochę mam niesamowitą.Obraz n-ka i cyfra+ HD rewelacja.Tym którzy zakupili tv Sony polecam poświęcenie czasu na dopasowanie ustawień.Odnośnie tego co pisze wyżej Zimny pełne potwierdzenie.Ustawiłem jedne parametry i nie korzystam z trybów-wedle mojej opinii nie wnoszą nic.Bardzo duże ma znaczenie tak jak piszesz ustawienie jasności.Po kalibracji swojego wydawało mi się że już jest dobrze.Czegoś mi jednak brakowało .Po dopasowaniu jasności jest super.Jeszcze raz powtarzam dostroicie ludzie USTAWIENIA!!!Pozdrawiam.
Kurcze ale mi akurat te ustawienia fabryczne pasuję, to po co mam grzebać w tych ustawieniach?
Jeżeli trochę eksperymentowałeś i wciąż uważasz, że fabryczne ustawienia są najlepsze to oglądaj na nich, przecież to Tobie obraz ma się podobać Ale faktem jest, że jednak większość osób dość szybko przechodzi na własne, każdy ma trochę inne postrzeganie obrazu i najzwyczajniej w świecie dostosowuje pod swoje wymagania.
daro2 -jeżeli odbierasz sygnał z kablówki lub dachu to obraz fabrycznie ustawiony być może jest o.k.Różnica jest w sygnale z platformy,jestem o tym przekonany.Spróbuj drogą eksperymentu zapisać sobie te ustawienia które masz obecnie na kartce papieru a potem poeksperymentuj z ustawieniami obrazu,wtedy będziesz miał pełne przekonanie które ust. lepsze-warto się pobawić.Generalnie jak pisze Ravi -to tobie się ma podobać.
No właśnie odpieram z siatkowej z dachu i te ustawienia są ok. Na razie nie mam żadnej platformy cyfrowej po za TNK którą też odbieram na starym tunerze który nie posiada wyjścia hdmi tylko zwykłe scart,
Ale faktycznie może poeksperymentuje troszkę z tymi ustawieniami i pochwale się co zaobserwowałem.
Myślę sobie jeszcze że jak się przesiadłem ze starego zwykłego tv który już nie wyświetlał kolorów na tak nowoczesny lcd to te ustawienia to i tak jest kosmos
Fabryczne ustawienia nie są złe. Tle chodzi o to, że kalibrując, dopasowując obraz do własnych preferencji możemy wydobyć jeszcze ładniejszy obraz. Nie jest to proste, jest czasochłonne, ale dla osoby wymagającej sprawi dużą satysfakcję. Podobnie przecież jest z różnicą jakości obrazu na różnych telewizorach. Jednej osobie wystarczy jakość obrazu na W5500, a inna będzie koniecznie chciała X4500. Jedna osoba nie lubi 100Hz, inna lubi, a jeszcze inna ogląda audycje tylko na 200Hz.
daro2 napisał(a):
Ale faktycznie może poeksperymentuje troszkę z tymi ustawieniami i pochwale się co zaobserwowałem.
Myślę sobie jeszcze że jak się przesiadłem ze starego zwykłego tv który już nie wyświetlał kolorów na tak nowoczesny lcd to te ustawienia to i tak jest kosmos
Odświeżam temat, ponieważ mam mały problem. Otóż na niektórych kanałach kablówki (sygnał analogowy) słychać w głośnikach trzaski, kiedy wyświetlany jest obraz z dużą ilością bieli. Czym to może być spowodowane? Czy chodzi o siłę sygnału? Da się z tym jakoś uporać?
Hmmm trochę dziwny objaw, dzieje się tak tylko i wyłącznie w przypadku kablówki czy przy innych źródłach również? Bo jak rozumiem problem pojawia się tylko i wyłącznie na niektórych kanałach i tu kolejne pytanie na praktycznie wszystkich transmisjach na danym kanale czy tylko na niektórych?
Nie powinno zależeć to od sygnału. Sygnał analogowy nie robi takich niespodzianek. Im słabszy, tym więcej zakłóceń - takich jak szumy. W dźwięku cyfrowym przy słabym sygnale mogą być podobne efekty. Jednak w analogowym trzaski mogą być przenoszone przez nadawcę zintegrowane z sygnałem), lub przez spięcia na kablach. Na początek sprawdziłbym podłączenie anteny i czy ten efekt nie jest nadawany przez operatora sieci kablowej. Do tego można przywrócić ustawienia fabryczne, jeśli nie aktualizowałeś - to zaktualizuj firmware (soft). Czyto teoretycznie wpływ na to mogą mieć ustawienia "zaawansowanych redukcji zakłóceń" oraz w ustawieniach zaawansowanych "czystość bieli", "automatyczne ograniczenie światła". Spróbuj wyłączyć te opcje. Jeśli nie pomoże, radzę wezwać serwis. Trzaski wywołane przez spięcia mogą uszkodzić poważniej LCD.