anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40W5500 a KDL-40W5740

Linux_Fan
Początkujący

KDL-40W5500 a KDL-40W5740

Ostatnio zakupiłem TV Sony Bravia KDL-40W5500 jednak okazało się, że do mnie nie dotrze z przyczyn niezależnych. Sklep zaoferował mi zamianę na KDL-40W5740, oczywiście bez zmiany ceny, na którą przystałem. Czy zrobiłem dobrze, jak myślicie? Nie potrafię znaleźć w Internecie istotnych różnic pomiędzy obydwoma modelami. Czy takowe istnieją? :rolling_eyes:

36 ODPOW. 36
Linux_Fan
Początkujący

Trochę mnie nastraszyłeś tym "mogą uszkodzić LCD" :c8
Z moich obserwacji wynika, że trzaski pojawiają się tylko na niektórych kanałach, ale wrażenie takie może wynikać z faktu, iż nie na wszystkich zdarzyło mi się oglądać dużo bieli. Pojawiają się jedynie w sytuacji bardzo białego ekranu, np. jakiejś reklamy proszku do prania i tylko w czasie wyświetlania tej bieli. Zdaje mi się, że podobny objaw obserwowałem kiedyś w innym miejscu na telewizorze typu CRT z anteną naziemną, stąd myślałem że winna może być siła sygnału.
Nie zaobserwowałem takiego objawu np. przy odtwarzaniu filmów z odtwarzacza Blu-ray czy przez HDMI z laptopa, ale znów nie oglądam wtedy reklam proszków do prania :P Raczej nie zaktualizuję firmware telewizora, gdyż nie jest podłączony do sieci - póki co nie miałem dość zapału aby wczytywać się w poradniki jak tego dokonać. Opcje "czystość bieli" oraz "żywy kolor" mam wyłączone, podobnie jak "automatyczne ograniczanie światła", natomiast opcja "redukcja zakłóceń" jest nieaktywna ("redukcja zakłóceń MPEG" - wył.).

Ravi-----
Początkujący

Znajdź sampla gdzie tej bieli będzie bardzo dużo (np. film akcji, sceneria góry zimą etc.) i zobacz czy przy odtwarzaczu stacjonarnym efekt też się pojawia. Wbrew pozorom jest dość istotne.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Trochę mnie nastraszyłeś tym "mogą uszkodzić LCD" :c8

Jeśli to są trzaski głośników, mogą to być przepięcia i spowodować spalenie cewki itp. Nie słyszę tego, więc to są tylko znam to z opisu jaki przedstawiłeś. Serwis jest darmowy i nie wymaga wielkiego wysiłku. Oni przyjeżdżają do Ciebie, więc nic nie ryzykujesz. Jedynie w przypadku jakieś usterki, naprawią i satysfakcja z telewizora będzie większa.
Do aktualizacji nie jest potrzebne podłączenie telewizora do Internetu.Ściągasz nowy firmware ze strony Sony na komputer, zgrywasz na pamięć przenośną, podłączasz do telewizora. W nim wybierasz opcje aktualizacji. Bardzo proste, a może sam fakt przeinstalowania oprogramowania wyeliminuje te trzaski.

Linux_Fan
Początkujący

Po zainstalowaniu najnowszego dostępnego firmware'u dla mojego modelu nic się w omawianej kwestii nie zmieniło.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Jeśli nic się nie zmieniło, a trzaski są niepokojące - to wezwij serwis. . Można byłoby wyeliminować winę sygnału, ale ciężko to zrobić domowymi sposobami. Serwis Sony jest sprawny, jeśli sprawa nie będzie poważna, to poradzą sobie na miejscu.

Ravi-----
Początkujący

W ostateczności poczekać na koniec mundialu ze zgłoszeniem usterki, bo dla fana piłki nożnej jednak pozbawienie telewizora w tym okresie nawet na krótki okres może być dość bolesne. Ale tak jak Zimny wspomniał, jeżeli aktualizacja nic nie wniosła to można wysłać zgłoszenie do serwisu, nic się za to nie płaci, a przynajmniej będzie wiadomo gdzie leży przyczyna.

tomekkk-----
Początkujący

Mam w5810 podłączony pod nke, naziemne cyfrowe i analogowe. Żaden tego typu efekt nie występuje. Z każdego xródła dźwięk jest równy. Dziwna sprawa. Na serwis zgłos, spokój będziesz miał.