anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

kdl-nx500

kostinio
Początkujący

kdl-nx500

Witam :c37 Jestem nowy na forum i jeszcze nie mogę się odnaleźć. Szukalem tematu zwiazanego z modelem nx500. Jestem zainteresowany w niedalekiej przyszlosci kupnem tego telewizora ale chciałbym usłyszeć jeszcze jakieś opinie ( :rolling_eyes: jestem raczej laikiem jesli chodzi o telewizory dlatego ciężko mi sprecyzować o co mi chodzi w opiniach dokładnie - raczej o jakość obrazu , czy są jakieś problemy z podłączaniem sprzętu typu dvd , komputer , itp)

Chyba że polecacie coś innego 40 cali w podobnej cenie to też z checia przeczytam.

Jeżeli jest już temat na forum odnośnie tego modelu to poproszę o link.

28 ODPOW. 28
kostinio
Początkujący

zauważyłem że te 700tki nie są aż tak drogie ( do 4000 mozna juz kupić) i zastanawiam sie nad nim, Ale zauwazylem ze to jest LED. Czy warto kupowac tv led? czy ta technologia led jest juz dopracowana czy jeszcze lepiej sie wstrzymac?

Ravi-----
Początkujący

Dokładnie to jest edgle LED bo rodzajów podświetlenia diodowego jest kilka, ten typ zastosowany między innymi w nx700 charakteryzuje się niewielką grubością (trochę ponad 6cm) odbiornika w stosunku do przeciętnego telewizora LCD. Jeśli chodzi o samą technologię podświetlenia to wiadomo cały czas jest ulepszana, ale jest już dość długo na rynku.

kostinio
Początkujący

W końcu jakieś forum gdzie mówią konkrety. Dzięki jeszcze raz za pomoc i doradzenie.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Żadna technologia nie jest w 100% dopracowana. Nawet podświetlenie zimnych katod (CCFL), które ma już swoje lata. Diody LED w telewizorach są "młode", na pewno przez najbliższe parę lat będą zachodziły zmiany w tej technologii. Już teraz jest kilka rodzajów podświetlenia diodowego (pełne, inteligentne wygaszanie, krawędziowe....). Sony w m.in. NX700 oprócz podświetlenia EDGE LED (krawędziowe), używa nowatorskiego panelu Deep Black. Po raz pierwszy panel ten jest użyty w telewizorach. Do tego dochodzą technologie wspomagające poprawę jakości obrazu i najnowsze silniki. Efekt jest bardzo fajny.

kostinio
Początkujący

A jak z tą czernią jest.. Bo czytałem ze w zwykłem edgeled ten który ma ex700 czern nie jest do konca taka ciemna. Czy to prawda i czy az tak bardzo to razi??

oldguest
Początkujący

EX500 i EX700 to telewizory ze panelem "standardowym". Lepsza czerń jest uzyskiwana np. w HX700, NX700/800 ze względu na Deep Black Panel.

kostinio
Początkujący

a czy jest to tak strasznie zauważalne dla takiego zwykłego "oglądacza" tv ?

Zimny_
Użytkownik

NX700 ma inny panel (Deep Black Panel) i dodatkową elektronikę wspomagającą parametry obrazu. Właśnie dzięki temu kontrast i jakość czerni jest bez porównania lepsza niż na EX700. Telewizory łączy praktycznie tylko podświetlenie i silnik. W NX obraz wyjściowy przechodzi przez ten nowatorski panel i podlega obróbce przez dodatkową elektronikę. Daje to bardzo dobry poziom czerni - ale nie idealny. Idealny poziom czerni osiągniesz w telewizorach z inteligentnym wygaszaniem (np. seria HX, czy X4500 - tu dynamiczne podświetlenie).
Polecam test NX800. Różnice są niewielkie (motionflow) i nie dotyczą poziomu czerni:
http://hdtvpolska.com/index.php?showtop ... ntry193522" target="_blank
Porównanie tych modeli:
http://www.sony.pl/comparison/kdl40nx70 ... 40nx800aep" target="_blank

Zimny_
Użytkownik

kostinio napisał(a):

a czy jest to tak strasznie zauważalne dla takiego zwykłego "oglądacza" tv ?

"to" czyli co? Czerń? Będziesz z niej zadowolony. Jedynie przed zakupem sprawdź telewizor czy nie claudingu. Z jakości będziesz zadowolony.

kostinio
Początkujący

tak chodziło mi oczerń. dziękuje. A clouding? cóż to takiego?