anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Który kabel HDMI dla połączenia KDL-40W5740K z BDP-S360?

Linux_Fan
Początkujący

Który kabel HDMI dla połączenia KDL-40W5740K z BDP-S360?

Poszukuję 5-metrowego kabla HDMI-HDMI celem połączenia telewizora Sony Bravia KDL-40W5740K z odtwarzaczem Blu-ray Sony BPD-S360. Niby nic trudnego, wybierać jest z czego, ale jednak dla laika nie jest to takie proste. Otóż zdążyłem się dowiedzieć, że najnowszym standardem jest HDMI 1.4 (ogłoszony w maju 2009r.), jednak z tego co wiem większość obecnie produkowanych urządzeń wciąż korzysta z HDMI 1.3. Mój laptop również ma złącze zgodne z tym ostatnim standardem. Niby w obu przypadkach wtyczki są 19-pinowe, jednak okazuje się, że rozmiarami nieco się różnią (źródło - Wikipedia): HDMI 1.3 charakteryzuje się wtyczką Typu C o wymiarach 10.42 mm × 2.42 mm, podczas gdy HDMI 1.4 - wtyczką Typu D o wymiarach 2.8 mm × 6.4 mm.

Pytanie: którego kabla potrzebuję? Zakładam że jednak 1.3, tym bardziej że nie znalazłem wielu ofert sprzedaży przewodów zgodnych ze standardem 1.4. W instrukcji od odtwarzacza jest jednak napisane takie zdanie

Jeśli podłączany telewizor jest zgodny z formatem 1080/24p lub 1080p, należy użyć przewodu HDMI High Speed

Mój telewizor jest zgodny z opisanymi formatami, więc potrzebuję tego tajemniczego kabla "High Speed", tylko który to będzie? :c3

Czy ten przewód byłby odpowiedni?

20 ODPOW. 20
Linux_Fan
Początkujący

Ceny które podajesz nadal są dla mnie trudne do przyjęcia. Powiem szczerze, że abym miał wydać ponad 100zł. za przewód HDMI, to ten za 30zł. musiałby się ewidentnie nie sprawdzić.
Póki co kabel jest już w drodze ;)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Wiesz, działać będzie działał, ale obraz może być z defektami. Mogą występować białe plamki, ciemne obszary, czy większym bitrate urywać sygnał itp. 5m za 30zł.... mało. Też jestem ciekawy jaki będzie efekt, 30zł to nie są duże pieniądze - można przetestować. Jak już dojdzie i wszystko podłączysz, to napisz jak obraz i efekt.

profile.country.GB.title
jarkovitz
Poszukiwacz

Kabel to nie jest obojętna sprawa.Kupiłem wczoraj tv KDL-46W5740.Gdy poszedłem po kabel do RTV MIX sprzedawca zaproponował mi kabel za 89zł twierdząc że jest to produkt wysokiej jakości przeceniony ze 150.Niestety nie zdecydowałem sie(żałuję) i kupiłem w innym salonie rtv kabel za 44 zł.Po podłączeniu nie mogę sobie poradzić z ustawieniami swojego tv,walcze 2 dni i wciąż jestem nie zadowolony(sygnał z n-ki).Jestem przekonany że ogromną rolę odgrywa tu kabel.Mam przy okazji prośbę-jeśli ktoś może przekazać swoje optymalne ustawienia z w5500,5740 to prosze opisać-chętnie wypróbuję u siebie.Pozdrawiam.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

W czym u Ciebie przejawia się zła jakość kabla? Ja to też nie wierzę w takie przeceny, że niby kabel kosztował 150zł a koleś go przecenił na 89zł i zapewnia porządną jakość. Ktoś kiedyś powiedział, że wszystko można sprzedać, wystarczy dobrze zakombinować. Podobną promocje widziałem w Saturnie. Na kartce przy telewizorze 40W5500 było skreślone 4599zł na 3499, a parę metrów dalej na ścianie wisiał ten sam model 40W5500 w starej nie przecenionej cenie 3599. Jakoś tak, że faktyczna cena po promocji różniła się od prawdziwej starej o dokładnie 100zł, a nie o prawie 1100zł! Do tego nie raz słyszałem, że w marketowych promocjach można zapłacić więcej, niż przed promocją. Nie wiem na ile to jest prawda, sam tego nie zauważyłem. Dlatego też warto kupować w normalnych i firmowych sklepach, a markety zostawić dla naprawdę ciekawych promocji.

profile.country.GB.title
jarkovitz
Poszukiwacz

Co do cen to się zgadza.Z moim kablem może być wszystko o.k(pozłacane końcówki,z obu stron filtry)-tylko wychodzi na to że chyba ja kulawo sobie radzę z ustawieniami.Wciąż nie jestem zadowolony a wiem z tego forum że te tv mają super obraz.Nic walczę dalej.Nara.

Ravi-----
Początkujący

Tak jak Zimny podchodzę do sprawy z lekkim dystansem nie wydam 500zł na przewód, ale z drugiej strony 30zł za 5m przewód (co tu ukrywać to już jednak dosyć długi) to jakiejś rewelacji bym się nie spodziewał... Ale tak czy inaczej Linux_Fan daj znać jak dojdzie, czy się sprawdził.

jarkovitz- na pewno ktoś ze znajomych ma jakiś dobry przewód HDMI, pożycz go na 1-2h podłącz do siebie i sprawdź czy zajdzie jakaś zmiana czy nie.

Linux_Fan
Początkujący

Po obejrzeniu dwóch filmów na płytach Blu-ray w rozdzielczości Full HD ("Zmierzch" oraz "Transformers"), jak również po zagraniu dwóch meczyków w grę "Pro Evolution Soccer 2010" mogę napisać, że nie zaobserwowałem żadnego z opisywanych powyżej zakłóceń sygnału. Wszystko jest jak na razie w porządku i cały system (telewizor + przewód HDMI + odtwarzacz Blu-ray/laptop) sprawuje się wzorowo. Jedynym minusem jest to, że moja karta graficzna (GeForce 8600M GT) nie jest w stanie zapewnić dużej płynności rozgrywki w rozdzielczości 1920x1080 przy poziomie szczegółowości, który mnie satysfakcjonuje.
Muszę jeszcze tylko popracować nad dopieszczeniem jakości obrazu dla zdefiniowanych "scen".

Ravi-----
Początkujący

No niestety nie można wymagać cudów od kart graficznych montowanych w laptopach, u siebie mam 9650GT i powiem szczere, że po roku czasu też już robi się najzwyczajniej w świecie mało, ale co najmniej rok musi wytrzymać ;). Co do przewodu to tylko się cieszyć, aczkolwiek możesz pożyczyć od znajomego krótszy i droższy przewód dla porównania czy nie tracisz na jakości obrazu.

profile.country.GB.title
jarkovitz
Poszukiwacz

Pożyczony kabel HDMI 1,5m od znajomego który zakupił tak jak pisałem wyżej w promocyjnej cenie nie wniósł nic nowego.Mój kabel za 44 zł 1,5m przy odpowiednich ustawieniach(2 dni walki) spisuje sie super,obraz z n-ki oraz cyfry + rewelacja, satysfakcja niesamowita.Podstawa oprócz kabla to dobrze ustawić tv.

Ravi-----
Początkujący

Hehe czyli jednak wyszło na drugą opcję czyli ustawienia ;) Z przewodem dobrze jest sprawdzić bo to chwila moment i wiadomo czym się zająć, jeśli chodzi o ustawienia to faktycznie trochę trzeba posiedzieć, żeby zmienić je pod siebie, ale gwarantuje, że warto sobie eksperymentować.