Podziel się wrażeniami!
Poszukuję 5-metrowego kabla HDMI-HDMI celem połączenia telewizora Sony Bravia KDL-40W5740K z odtwarzaczem Blu-ray Sony BPD-S360. Niby nic trudnego, wybierać jest z czego, ale jednak dla laika nie jest to takie proste. Otóż zdążyłem się dowiedzieć, że najnowszym standardem jest HDMI 1.4 (ogłoszony w maju 2009r.), jednak z tego co wiem większość obecnie produkowanych urządzeń wciąż korzysta z HDMI 1.3. Mój laptop również ma złącze zgodne z tym ostatnim standardem. Niby w obu przypadkach wtyczki są 19-pinowe, jednak okazuje się, że rozmiarami nieco się różnią (źródło - Wikipedia): HDMI 1.3 charakteryzuje się wtyczką Typu C o wymiarach 10.42 mm × 2.42 mm, podczas gdy HDMI 1.4 - wtyczką Typu D o wymiarach 2.8 mm × 6.4 mm.
Pytanie: którego kabla potrzebuję? Zakładam że jednak 1.3, tym bardziej że nie znalazłem wielu ofert sprzedaży przewodów zgodnych ze standardem 1.4. W instrukcji od odtwarzacza jest jednak napisane takie zdanie
Jeśli podłączany telewizor jest zgodny z formatem 1080/24p lub 1080p, należy użyć przewodu HDMI High Speed
jarkovitz napisał(a):
Podstawa oprócz kabla to dobrze ustawić tv.