anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

podłączanie do PC

kyku0-----
Początkujący

podłączanie do PC

Witam,

chciałem podłączyć komputer z grafiką GeForce 9600 do mojej Bravii. Karta graficzna ma wyjście DVI. Chciałem połączyć ją do telewizora do złącza Euro (kablem DVI->Euro), lecz TV nie wykrywa żadnego urządzenia. Połączenie kablem DVI->DVI działa bez zarzutu, ale używam go do łączenia PCeta z monitorem i chciałem wykorzystać dvi-euro. Da się to jakoś zrobić?

Czy w takim razie mogę podpiąć komputer kablem dvi-hdmi czy komputer przez Bravię jest wykrywany tylko przez wtyk DVI?

6 ODPOW. 6
Ravi-----
Początkujący

Możesz spróbować rozwiązania z przejściówką dvi-hdmi przynajmniej będziesz miał dostęp do większej rozdzielczości co przy podłączeniu do komputera na pewno się przyda.

kyku0-----
Początkujący

tylko nie wiem czy jest sens. bo jeżeli dobrze rozumuję, to kiedy moja karta graficzna nie ma wyjścia HDMI, to nie obsługuje rozdzielczości full HD.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Masz dwie możliwości. Albo podłączyć kablem DVI-HDMI, albo D-sub - D-sub jeśli takie wyjście posiada. Możliwa rozdzielczość powinna być Full HD.

kyku0 napisał(a):

kiedy moja karta graficzna nie ma wyjścia HDMI, to nie obsługuje rozdzielczości full HD.

Nie. Nawet na tym analogowym porcie D-sub możesz osiągnąć Full HD. Ważne, żeby karta wyrabiała. Oprócz samej karty istotne jest jej zasilanie. Jeśli zasilacz nie będzie dostarczał wystarczającej ilości prądu, komputer może wieszać się, obraz może być nieprawidłowo wyświetlany.

tomdm-----
Początkujący

kyku0 napisał(a):

tylko nie wiem czy jest sens. bo jeżeli dobrze rozumuję, to kiedy moja karta graficzna nie ma wyjścia HDMI, to nie obsługuje rozdzielczości full HD.

lepszego połączenia niż cyfrowe na razie nie wymyślili :D

* przejściówka DVI->DHMI wpięta do grafiki w PC i dalej kabel HDMI podpięty do gniazda HDMI w TV, lub
* kabel DVI-HDMI bezpośrednio od PC do TV

przełączasz w TV odpowiednie wejście HDMI i zamieniasz TV w duży ekran LCD dla PC
prościej się nie da :)
Internet, zdjęcia, programy i gry dostają nowego kolorytu i ostrości, w tym momencie okazuje się, że zwykły monitor LCD do PC,
którego używałeś wcześniej ma jakieś takie dotąd niewidoczne "braki" w jakości obrazu :smileyhappy:
sam to musisz przerobić, inaczej się o tym nie przekonasz :c20

twój GeForce ma wyższą max. rozdzielczość niż FullHD, bo do 2560x1600 pikseli
wyjście DVI obsługuje standardowo HDCP i HDMI Via Adapter
:smileyarrow: http://www.nvidia.pl/object/product_geforce_9600gt_pl.html
przeskocz do zakładki Specyfikacja

orientacyjne ceny przejściówki i kabli
:smileyarrow: http://www.komputronik.pl/index.php/category/1209/Akcesoria.html

Tomasz

Ravi-----
Początkujący

kyku0 napisał(a):

Przedmówcy wyjaśnili, sens jak najbardziej jest i obraz w rozdzielczości full HD powinien być dostępny musisz tylko pamiętać, że jeśli nie masz opcji przesłania dźwięku przez DVI to musi być on przesłany oddzielnym przewodem np. mini jack - mini jack.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

tomdm napisał(a):

lepszego połączenia niż cyfrowe na razie nie wymyślili :D

Teoretycznie tak. Z jednym "ale". Jeśli chodzi o wykorzystanie telewizora do pracy z tekstem (Word, jakieś programy kalkulacyjne itp.) moim zdaniem lepiej wygląda obraz przy połączeniu D-sub. Takie jest moje odczucie.