Podziel się wrażeniami!
Zamierzam kupić telewizor LCD KDL-40EX700. Byłem już bliski zakupu, ale zaniepokoiły mnie informacje na Forach w internecie o trzeszczącej obudowie telewizora po włączeniu odbiornika lub tuż po jego wyłączeniu.
Wydatek finansowy na taki telewizor to pokaźna kwota i zastanawia mnie jak taka marka jak Sony może dopuszczać aby obudowa trzeszczała.
Który z podobnych modeli Sony można by wybrać aby być w 100 % pewnym że obudowa nie będzie trzeszczeć ?
Dzisiaj w sklepie MM porównywałem Sony KDL-40EX710 z Plazmą Panasonica TX-P46G20 i musze przyznać że ten drugi tzn plazma bardziej przypada mi do gustu, obraz bardziej naturalny, a Azwłaszcza na SD i programach z anteny naziemnej Panasonic wypada o wiele lepiej od Sony.
przecież w telewizorach Sony jest mozliwość włączenia funkcji - naturalizacja kolorów i masz to samo - nie wiem ile masz lat ale ja pamiętam czasy gdy rodzina schodziła się po domach i każdy podziwiał nowe telewizory kolorowe - te z 1990 roku - każdy podkręcał kolory na maxa i chwalił się jaki ma wypas na TV - wiele osób o tym zapomniało - a wtedy każdy człowiek w TV to mohikanin - czerwony że aż miło.
Pamiętam te czasy. Jak kolorowy ekran, to jak najwięcej kolorów i jak najmocniejsze ! A teraz... Całkowita odmiana..
@piotr2802 - Porównania w sklepie nie są miarodajne.. Zależy od ustawień telewizora, różnica w mocy sygnałów... Czynników jest duuużo...
Zimny napisał(a):
Piotrze, masz do tego całkowite prawo. Ja jestem przekonany do jakości jaką prezentuje Sony, podobają mi się ich rozwiązania, jakość obrazu jest na wyższym poziomie niż w większości innych firm, obsługa serwisowa przewyższa większość marek no i nigdy się nie zawiodłem na ich produktach... Każda firma ma swoje cechy, które składają się na coś jak "charakter marki". To co prezentuje Sony w produktach Bravia - mnie całkowicie satysfakcjonuje.
Jeśli boisz się o pstrykania, nie wierzysz w serwis i gwarancje jaką daje Sony - nikt nie zmusza Cię do wyboru tego modelu, albo tej nawet tej marki!piotr2802 napisał(a):
bo takie trzaskanie obudowy lub matrycy może pojawić sie później i kto wtedy mi wymieni telewizor. Albo będzie po okresie gwarancyjnym i wymiana matrycy to prawie koszt całego telewizora.
Jeśli miałoby się pojawić pstrykanie - na co jest niewielka szansa gdy kupujesz w normalnym sklepie - to pojawi się zaraz po kupnie. Gwarancja zapewnia naprawę, więc nie ryzykujesz.
luzny napisał(a):
Kolego ja bym tak nie zapewniał ludzi o gwarancji Sony bo ja jestem żywym przykładem na to ze przy tym defekcie gwarancja nie działa !!!
Zimny napisał(a):
Z doświadczeń jakie posiadam, nie spotkałem się z przypadkiem którym serwis nie naprawiłby uszkodzenia. Co do pstrykania, nawet w necie są udokumentowane przypadki wymiany modeli na sprawne.
Twoja sytuacja faktycznie budzi wątpliwości co do mojego przekonania. Próbowałeś ponownie reklamować naprawę w serwisie? Kontaktowałeś się z Biurem Obsługi?
w modelu kdl-46EX700 jest podobnie??
(przymierzam sie do zakupu tego modelu)
Luzny - zawsze można reklamować naprawę, lub decyzję serwisu.
Zapote - znam sporo ludzi posiadających tegoroczne modele Bravii. Znam też sporo sprzedawców pracujących w miejscach, gdzie tych modeli jest bardzo dużo i wszystkie działają przez całe dni. Do tej pory osobiście nie spotkałem się z opinią, że te modele strzelają w sposób opisywany na forach - a nie raz pytałem po sygnałach jakie przeczytałem. Wierzę takim osobą jak Luzny, ale sam nie miałem styczności z tym. Mam konsolę PS3 która pyknie parę razy w trakcie dłuższego działania, i jak stygnie. Mi to nie przeszkadza i nie jest to dla mnie uciążliwe. Ale sytuacja może być inna na przykładzie Luźnego. Na forum również jest sporo osób mających modele o których mowa, a telewizory zachowują się normalnie. Temat czym może być spowodowane to pykanie, jest prosty do wyjaśnienia - nawet na "chłopski rozum". Obudowa i część "bebechów" telewizora są z plastiku. Plastik pod wpływem temperatury rozszerza się i może powodować zmianę naprężenia niektórych elementów. Te mogą pykać.
Sam jestem ciekaw jak wyjaśni się sprawa Luźnego.
Zimny napisał(a):
Mam konsolę PS3 która pyknie parę razy w trakcie dłuższego działania, i jak stygnie.
Zimny napisał(a):
Obudowa i część "bebechów" telewizora są z plastiku. Plastik pod wpływem temperatury rozszerza się i może powodować zmianę naprężenia niektórych elementów. Te mogą pykać.
Przy nagrzewaniu każde urządzenie ma prawo wydać jakiś dźwięk.
W tym przypadku chodzi o coś innego.
Z tego co się dowiedziałem to te "dźwięki" wydaje matryca a nie obudowa.
Mam już w domu jeden TV Sony KDL-32EX401 i w nim nic takiego się nie dzieje.
Mam też dwa monitory LCD i w nich też nic takiego się nie dzieje.
W starym Sony kineskopowym też nie było czegoś takiego.
Dzisiaj zadzwoniłem do Biura Obsługi Sony (godz.9:20) żeby się dowiedzieć co się dzieje z moim problemem.
Pan który odebrał telefon nie był zorientowany w sprawie i miał przekazać to Pani która się
tym zajmuje. W ciągu kilku minut miała do mnie oddzwonić.
Jak się nie trudno domyślić nikt nie zadzwonił.