Podziel się wrażeniami!
Cześć Zastanawiam się nad zakupem energooszczędnego 46EX700. Czy model ten jest wart swojej ceny? Proszę o przydatne info na jego temat. Pozdrawiam Karina!
Jeśli będziesz częściej oglądała telewizję HD, to 46" jest akceptowalny. Jednak, jeśli to jest Twój pierwszy telewizor LCD - to 46" może być za duży. Wtedy zastanowiłbym się nad 40".
Jeśli częściej będziesz oglądała telewizję w standardowej rozdzielczości - nie kupowałbym 4^", na pewno wziąłbym 40".
Wiadomo, bardzo dużo zależy od człowieka, jednemu pasuje mniejszy, innemu większy. Poniżej masz link do strony z artykułem o wielkości telewizora:
http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd-bravia/4/1
Faktycznie muszę chyba jeszcze raz przemyśleć wielkość odbiornika, bo nabrałam w tym momencie trochę wątpliwości. W każdym bądź razie za rok czeka mnie przeprowadzka, co za tym idzie będę mieszkała w bardziej przestronnym mieszkaniu niż obecne, dlatego biorę również ten fakt pod uwagę.
W takim przypadku raczej myśl o przyszłości. Chociaż rok czasu, to nie mało... Nie wiem z czego czerpiesz sygnał do telewizora. Jeśli masz podłączoną satelitę, jak np. Nkę - to daje dużo lepszy obraz niż z innych źródeł. Wtedy obraz wygląda lepiej i w konsekwencji większy telewizor nie przeszkadza.
A jaką odległość będziesz miała w nowym mieszkaniu? Kurcze, też planuję powoli przeprowadzkę, a raczej na razie budowę i później przeprowadzkę ... Fajna sprawa, ale też dużo stresu...
Chyba lepiej przez rok się przemęczyć niż później znowu wykładać kasę. Zresztą po przeprowadzce będę miała na głowie dużo poważniejsze wydatki, dlatego teraz jest ostatni dzwonek na taki zakup.
Dokładnie powiedzieć nie mogę, bo wszystko zależy od ustawienia. Ale myślę, że co najmniej 2 m, jak nie więcej.Zimny napisał(a):
A jaką odległość będziesz miała w nowym mieszkaniu?
No na pewno lepiej przemęczyć się przez rok. Na odległość ponad 2m to zdecydowanie 46", więc szukaj czegoś w tym rozmiarze. Do tego promocja z wieszaniem na ścianie - w przypadku gdy chcesz powiesić już w nowym mieszkaniu, możesz wziąć sam komplet wieszaka itd. Więc jakby mniejsze koszty. Gdybym ja był na Twoim miejscu, biorąc pod uwagę sytuację w jakiej się znajdujesz, zdecydowałbym się na 46".
Z ciekawych modeli do 7 tys warto zastanowić się nad:
- 46EX500 (są lepsze i bardziej zaawansowane modele, ale według mnie cena do jakości EX500 jest na bardzo dobrym poziomie. Jeśli nie jesteś bardzo wymagająca, to ten
- 46NX700 (ma małe zużycie energii i dużo lepszy obraz niż na EX700 i wspomnianym EX500)
- 46HX700 (lepsza i ładniejsza wersja EX500).
karina napisał(a):
Chyba lepiej przez rok się przemęczyć niż później znowu wykładać kasę. Zresztą po przeprowadzce będę miała na głowie dużo poważniejsze wydatki, dlatego teraz jest ostatni dzwonek na taki zakup.
Dokładnie powiedzieć nie mogę, bo wszystko zależy od ustawienia. Ale myślę, że co najmniej 2 m, jak nie więcej.Zimny napisał(a):
A jaką odległość będziesz miała w nowym mieszkaniu?
Pewnie będzie tak ze 2,5m dlatego chyba jednak wybiorę 46".
Zimny ale ja ciągle myślę o tym modelu 46EX700.... bo on mi jakoś zaprząta głowęZimny napisał(a):
Z ciekawych modeli do 7 tys warto zastanowić się nad:
- 46EX500 (są lepsze i bardziej zaawansowane modele, ale według mnie cena do jakości EX500 jest na bardzo dobrym poziomie. Jeśli nie jesteś bardzo wymagająca, to ten
- 46NX700 (ma małe zużycie energii i dużo lepszy obraz niż na EX700 i wspomnianym EX500)
- 46HX700 (lepsza i ładniejsza wersja EX500).
Ravi napisał(a):
Hmmm Zimny zapewne się ze mną nie zgodzi,
karina napisał(a):
Zimny ale ja ciągle myślę o tym modelu 46EX700.... bo on mi jakoś zaprząta głowę
Jeżeli odpowiada obraz na ex700, a do gustu przypadł zarówno design jak i cena to spokojnie można się zdecydować na ten model tym bardziej, że w przeciwieństwie do nx700 posiada matrycę matową więc jeśli nasłonecznienie pomieszczenia jest dość duże to lepiej w takich warunkach się sprawdzi.
Matowa matryca to z jednej strony zaleta (właśnie odbijanie światła itp.), ale z drugiej strony panel Deep Black wpływa na jakość obrazu...