anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Warto kupić 46EX700??

karina-----
Początkujący

Warto kupić 46EX700??

Cześć :c37 Zastanawiam się nad zakupem energooszczędnego 46EX700. Czy model ten jest wart swojej ceny? Proszę o przydatne info na jego temat. Pozdrawiam Karina!

42 ODPOW. 42
karina-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

Moim zdaniem najlepsze co mogłaś zrobić, to wizyta na tym forum

Racja! Gdyby nie wy to pewnie jeszcze długo bym się wahała z zakupem... także brawa dla was za pomoc :c4

Ravi napisał(a):

na jaką ostatecznie przekątną się zdecydowałaś? 46 czy jednak 40 cali?

Postanowiłam spojrzeć na to wszystko przyszłościowo i dlatego wybrałam 46 cali.

Ravi-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

Nie wszyscy mają możliwość zobaczyć na żywo dany model przed zakupem. A niektórzy idą oglądać do sklepu w którym jest albo podłączony beznadziejny sygnał (czyli strasznie słaby obraz), do tego w losowo wybranych modelach. Nie wiem co jest lepsze. Czy nie widzieć i polegać na testach i obiektywnych opiniach innych, czy testować w takich warunkach....

Tak, dlatego pisząc salon miałem w domyśle firmowy, bo tam na spokojnie można sprawdzić to co w normalnym sklepie sieciowym jest niemożliwe i bezpośrednio porównać interesujące nas modele... Także jak dla mnie wizja lokalna w tej formie jak najbardziej na tak.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Firmowe salony to inna sprawa. Tylko tam niestety nie porównasz z modelami innych marek...

kania------
Początkujący

szukam kontaktu do zimnego???!!!!

Zimny_
Użytkownik

Jestem :D

kania------
Początkujący

mogę dzwonić czy tylko forum

Zimny_
Użytkownik

Odpowiedziałem na PW.

kania------
Początkujący

mam zamiar kupić 40 nx 700 ale czy: one zuzywają aż tyle więcej energii od innych ze tutaj się tego nie pisze a u innych to priorytet??/ czy ex posiadają inne lepsze rozwiązania ze niektórzy wolą ex 700od nx 700 ??? czy rzeczywiscie różnica miedzy nx i ex jest taka znikoma że nie warto kupować tv o 1000 zł droższego??? wiele osób kupuje ex 500 - czy ewentualne niższe modele mogą mieć lepsze lub inne zastosowania lub inna technologie niż modele wyższe???

kania------
Początkujący

Zimny napisał(a):

Ravi napisał(a):

Hmmm Zimny zapewne się ze mną nie zgodzi,

Może nie to, że się nie zgodzę :P - ale.... Z tą odległością to naprawdę zależy od przyzwyczajenia i indywidualnie od człowieka. Na 100% początki będą ciężkie. Po tygodniu będzie już dużo lepiej, a po ok miesiącu człowiek przyzwyczaja się.

karina napisał(a):

Zimny ale ja ciągle myślę o tym modelu 46EX700.... bo on mi jakoś zaprząta głowę

Ja nie uważam, że EX700 jest złym telewizorem. nigdzie tego nie napisałem. Podałem Ci alternatywy dla tego modelu, które według mnie są lepsze, lub bardziej opłacalne. Jestem przekonany, że z EX700 również będziesz zadowolona. Z pozostałe modele które podałem są bardziej zaawansowane technologicznie. Chociaż nie jest dużo różnic pomiędzy EX700, a NX700, tylko te różnice są dla mnie znaczące. Sama oceń. Niektóre z różnic modelów EX700 i NX700:
- EX700 ma ciemniejszy obraz, NX700 jaśniejszy
- różnica w obudowie, wyglądzie. NX700 jest Monolithic Design, która podoba mi się :D
- NX700 posiada panel Deep Black, dający lepszą charakterystykę obrazu (kontrast, czerń, szczegóły)
-w obu modelach kontrast jest OK
- NX700 delikatnie lepsze kolory, ale na podobnym poziomie co EX700
- EX700 lepsza płynność ruchu, chociaż NX700 też jest OK
- podobne kąty widzenia
- NX700 wbudowane łącze bezprzewodowe, w EX700 trzeba dokupić adapter WiFI
- EX700 ma czujnik obecności
- EX700 o 6W mniejsze użycie energii (według strony Sony)
- NX700 podświetlane logo
- podobne kąty widzenia

Więcej nie przychodzi mi na myśl. Różnica miedzy telewizorami to ok 1 tys zł. Czy warto dopłacać? Według mnie tak, ale możesz mieć inne zdanie. Wyżej masz wymienione najważniejsze różnice, które na pewno ułatwią podjęcie decyzji. Mi podoba się wygląd w NX700, który dodatkowo wpłynął na moją ocenę....

w każdy sklepie o tym modelu ( 40 NX 700 ) mówiono mi co innego - mowię o sklepach Media Markt a w nich sprzedawcy w czarnych koszulkach z napisem Sony - modele EX 700 oraz NX 700 to te same telewizory - róznica to taka że w NX jest sieć bezprzewodowa a w EX trzeba ją dokupić, mówili o przyciemniającym się obrazie oraz mówili o wyglądzie i jakości obrazu ale nie chcieli w żadnym razie porównywać go z innymi modelami sony twierdząc że te modele to mistrzostwo świata - za tę cenę i w ty rozmiarze - a tu jednak są porównania - nie twoje ale z forum wynika że klienci próbują porównywac je do innych modeli???

Zimny_
Użytkownik

Nie możesz się kierować tym co ktoś woli. Patrz na zakup telewizora indywidualnie. Ludzie są bardzo różni. Niektórzy wybierając telewizor opierają się na bardzo dziwnych kryteriach. Inne osoby dobierają mądrze, ale mają inne oczekiwania. Patrz na fakty.
Pytasz o zużycie prądu i różnice w rozwiązaniach energooszczędnych? Poniżej masz link z porównaniem tych modeli.
http://www.sony.pl/comparison/kdl40ex70 ... 40nx700aep
Z danych technicznych wynika:
- pobór mocy na korzyść EX o 2W - niektóre źródła podają 6-10W. Sam nie sprawdzałem tej różnicy
- EX700 ma czujnik obecności. On może zdecydowanie obniżyć zużycie. Jeśli oglądasz telewizję i np. wyjdziesz do kuchni zrobić kawę, telewizor wyłączy ekran, dźwięk pozostanie. Wrócisz, sam włączy.
Więcej różnic wpływających na zużycie prądu nie ma.
Czy warto dokładać 1000zł - kwestia podejścia - sama osądź :D . Ja osobiście wybrałbym NX700 - głównie ze względu na wygląd.

kania napisał(a):

wiele osób kupuje ex 500 - czy ewentualne niższe modele mogą mieć lepsze lub inne zastosowania lub inna technologie niż modele wyższe???

EX500 to telewizor który ma zupełnie inne podświetlenie. Nie ma ledów, tylko zimne katody. Pobierają one więcej prądu. Według strony Sony różnica to 27W na korzyść EX700 (link do porównania: http://www.sony.pl/comparison/kdl40ex70 ... 40ex500aep ). Nie posiada również czujnika obecności. EX500 głównie charakteryzuje się bardzo dobrym stosunkiem ceny do jakości.
Poza tym, jeśli chodzi o oszczędzanie energii bardzo dużo zależy od samych ustawień telewizora. Jest ogromna różnica zużycia prądu jeśli nastawisz max podświetlenie, kontrast, wysoką jasność - w porównaniu z wyważonym obrazem (ciemniejszy, mniej kontrastu itp.).