anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Warto kupić 46EX700??

karina-----
Początkujący

Warto kupić 46EX700??

Cześć :c37 Zastanawiam się nad zakupem energooszczędnego 46EX700. Czy model ten jest wart swojej ceny? Proszę o przydatne info na jego temat. Pozdrawiam Karina!

42 ODPOW. 42
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Jeśli będziesz częściej oglądała telewizję HD, to 46" jest akceptowalny. Jednak, jeśli to jest Twój pierwszy telewizor LCD - to 46" może być za duży. Wtedy zastanowiłbym się nad 40".
Jeśli częściej będziesz oglądała telewizję w standardowej rozdzielczości - nie kupowałbym 4^", na pewno wziąłbym 40".
Wiadomo, bardzo dużo zależy od człowieka, jednemu pasuje mniejszy, innemu większy. Poniżej masz link do strony z artykułem o wielkości telewizora:
http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd-bravia/4/1

karina-----
Początkujący

Faktycznie muszę chyba jeszcze raz przemyśleć wielkość odbiornika, bo nabrałam w tym momencie trochę wątpliwości. W każdym bądź razie za rok czeka mnie przeprowadzka, co za tym idzie będę mieszkała w bardziej przestronnym mieszkaniu niż obecne, dlatego biorę również ten fakt pod uwagę.

Zimny_
Użytkownik

W takim przypadku raczej myśl o przyszłości. Chociaż rok czasu, to nie mało... Nie wiem z czego czerpiesz sygnał do telewizora. Jeśli masz podłączoną satelitę, jak np. Nkę - to daje dużo lepszy obraz niż z innych źródeł. Wtedy obraz wygląda lepiej i w konsekwencji większy telewizor nie przeszkadza.
A jaką odległość będziesz miała w nowym mieszkaniu? Kurcze, też planuję powoli przeprowadzkę, a raczej na razie budowę i później przeprowadzkę :D ... Fajna sprawa, ale też dużo stresu...

karina-----
Początkujący

Chyba lepiej przez rok się przemęczyć niż później znowu wykładać kasę. Zresztą po przeprowadzce będę miała na głowie dużo poważniejsze wydatki, dlatego teraz jest ostatni dzwonek na taki zakup.

Zimny napisał(a):

A jaką odległość będziesz miała w nowym mieszkaniu?

Dokładnie powiedzieć nie mogę, bo wszystko zależy od ustawienia. Ale myślę, że co najmniej 2 m, jak nie więcej.

Zimny_
Użytkownik

No na pewno lepiej przemęczyć się przez rok. Na odległość ponad 2m to zdecydowanie 46", więc szukaj czegoś w tym rozmiarze. Do tego promocja z wieszaniem na ścianie - w przypadku gdy chcesz powiesić już w nowym mieszkaniu, możesz wziąć sam komplet wieszaka itd. Więc jakby mniejsze koszty. Gdybym ja był na Twoim miejscu, biorąc pod uwagę sytuację w jakiej się znajdujesz, zdecydowałbym się na 46".
Z ciekawych modeli do 7 tys warto zastanowić się nad:
- 46EX500 (są lepsze i bardziej zaawansowane modele, ale według mnie cena do jakości EX500 jest na bardzo dobrym poziomie. Jeśli nie jesteś bardzo wymagająca, to ten
- 46NX700 (ma małe zużycie energii i dużo lepszy obraz niż na EX700 i wspomnianym EX500)
- 46HX700 (lepsza i ładniejsza wersja EX500).

Ravi-----
Początkujący

karina napisał(a):

Chyba lepiej przez rok się przemęczyć niż później znowu wykładać kasę. Zresztą po przeprowadzce będę miała na głowie dużo poważniejsze wydatki, dlatego teraz jest ostatni dzwonek na taki zakup.

Zimny napisał(a):

A jaką odległość będziesz miała w nowym mieszkaniu?

Dokładnie powiedzieć nie mogę, bo wszystko zależy od ustawienia. Ale myślę, że co najmniej 2 m, jak nie więcej.

Hmmm Zimny zapewne się ze mną nie zgodzi, ale tak dopiero od 2,5m przy sygnale SD jak dla mnie można myśleć nad przekątną 46cali inaczej nie każdemu jakość obrazu będzie odpowiadać. Dlatego polecam przed zakupem zgrać sobie np. sample divxów i zobaczyć jak będą się prezentować na interesującej nas przekątnej....

karina-----
Początkujący

Pewnie będzie tak ze 2,5m dlatego chyba jednak wybiorę 46".

Zimny napisał(a):

Z ciekawych modeli do 7 tys warto zastanowić się nad:
- 46EX500 (są lepsze i bardziej zaawansowane modele, ale według mnie cena do jakości EX500 jest na bardzo dobrym poziomie. Jeśli nie jesteś bardzo wymagająca, to ten
- 46NX700 (ma małe zużycie energii i dużo lepszy obraz niż na EX700 i wspomnianym EX500)
- 46HX700 (lepsza i ładniejsza wersja EX500).

Zimny ale ja ciągle myślę o tym modelu 46EX700.... bo on mi jakoś zaprząta głowę

Zimny_
Użytkownik

Ravi napisał(a):

Hmmm Zimny zapewne się ze mną nie zgodzi,

Może nie to, że się nie zgodzę :P - ale.... Z tą odległością to naprawdę zależy od przyzwyczajenia i indywidualnie od człowieka. Na 100% początki będą ciężkie. Po tygodniu będzie już dużo lepiej, a po ok miesiącu człowiek przyzwyczaja się.

karina napisał(a):

Zimny ale ja ciągle myślę o tym modelu 46EX700.... bo on mi jakoś zaprząta głowę

Ja nie uważam, że EX700 jest złym telewizorem. nigdzie tego nie napisałem. Podałem Ci alternatywy dla tego modelu, które według mnie są lepsze, lub bardziej opłacalne. Jestem przekonany, że z EX700 również będziesz zadowolona. Z pozostałe modele które podałem są bardziej zaawansowane technologicznie. Chociaż nie jest dużo różnic pomiędzy EX700, a NX700, tylko te różnice są dla mnie znaczące. Sama oceń. Niektóre z różnic modelów EX700 i NX700:
- EX700 ma ciemniejszy obraz, NX700 jaśniejszy
- różnica w obudowie, wyglądzie. NX700 jest Monolithic Design, która podoba mi się :D
- NX700 posiada panel Deep Black, dający lepszą charakterystykę obrazu (kontrast, czerń, szczegóły)
-w obu modelach kontrast jest OK
- NX700 delikatnie lepsze kolory, ale na podobnym poziomie co EX700
- EX700 lepsza płynność ruchu, chociaż NX700 też jest OK
- podobne kąty widzenia
- NX700 wbudowane łącze bezprzewodowe, w EX700 trzeba dokupić adapter WiFI
- EX700 ma czujnik obecności
- EX700 o 2W mniejsze użycie energii (według strony Sony)
- NX700 podświetlane logo
- podobne kąty widzenia

Więcej nie przychodzi mi na myśl. Różnica miedzy telewizorami to ok 1 tys zł. Czy warto dopłacać? Według mnie tak, ale możesz mieć inne zdanie. Wyżej masz wymienione najważniejsze różnice, które na pewno ułatwią podjęcie decyzji. Mi podoba się wygląd w NX700, który dodatkowo wpłynął na moją ocenę....

Ravi-----
Początkujący

Jeżeli odpowiada obraz na ex700, a do gustu przypadł zarówno design jak i cena to spokojnie można się zdecydować na ten model tym bardziej, że w przeciwieństwie do nx700 posiada matrycę matową więc jeśli nasłonecznienie pomieszczenia jest dość duże to lepiej w takich warunkach się sprawdzi.

Zimny_
Użytkownik

Matowa matryca to z jednej strony zaleta (właśnie odbijanie światła itp.), ale z drugiej strony panel Deep Black wpływa na jakość obrazu...