anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Doradźcie

profile.country.pl_PL.title
mapasja
Początkujący

Doradźcie

hejka hejka :c37
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować. :c3
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem.... :c18
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam :)
Doradźcie.

Pozdrawiam i z góry dzięki. :c20

123 ODPOW. 123
wratislavian
Początkujący

podałem link do strony z dobrymi zdjęciami. gwarantuje Ci, że bardzo mało z tamtych prac zostało zrobionych przy użyciu obiektywu kitowego.
zapytaj krisa czy chodzi na śluby z kitem. no nieważne. dobry obiektyw to dobry obiektyw.

poza tym ująłem temat generalizując.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

dobry obiektyw to dobry obiektyw.

Cóż za argumentacja :smileyexclaim:
:c4

wratislavian napisał(a):

poza tym ująłem temat generalizując.

Więc zaznaczaj to kiedy udzielasz rad osobom początkującym. Występujesz z pozycji osoby "znającej się" i Twoja opinia może mieć istotny wpływ. Pamiętaj o tym bo za bardzo rozpędzasz się w tych generalizacjach.

wratislavian
Początkujący

podtrzymuje zdanie. kit służy do nauki. nie czepiaj się szczegółów i nie łap mnie za słówka bo taka dyskusja nie niesie, żadnej treści. nie sądziłem, że będe musiał tłumaczyć co oznacza dobry.

nie bez powodu większość z was już dawno temu zamieniła kita na coś lepszego...

czyli 16-80 CZ jest dobrym obiektywem? i według Ciebie Lajam 18-55 to też jest dobry obiektyw. podobne światło podobny zakres i 1600zł różnicy. to chyba raczej Twoje rozumowanie miesza dziewczynie w głowie...

dalszą dyskusje sugeruje prowadzić na pw bo ten offtopic zdaję się być nie potrzeby w tym temacie.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

czyli 16-80 CZ jest dobrym obiektywem? i według Ciebie Lajam 18-55 to też jest dobry obiektyw. podobne światło podobny zakres i 1600zł różnicy.

A co do obu szkiełek - gwarantuję Ci, że biorę oba na wakacje, robię zdjęcia, pokazuję Ci i nie jesteś w stanie bez exifa powiedzieć, które zdjęcie zostało wykonane jednym, a które drugim obiektywem :D

Poza tym jeśli Ty sądzisz, że 16-80 i 18-55 to podobny zakres...no to spójrz proszę na same cyfry..nie mówię już o konstrukcji optycznej obiektywu, wykonaniu, wykończeniu, o akcesoriach jakie otrzymujesz (osłona przeciwsłoneczna, pokrowiec).

Wg mnie oba obiektywy są bardzo dobre. Zeiss 16-80 jest moim zdaniem jednak zdecydowanie za drogi - różnica w cenie nie jest proporcjonalnie widoczna na zdjęciach. I chyba stąd właśnie bierze się popularność innego obiektywu jakim jest Sony 16-105.

dalszą dyskusje sugeruje prowadzić na pw bo ten offtopic zdaję się być nie potrzeby w tym temacie

A dlaczegóż to?
Bo podważam Twoją teorię o przenaczeniu kita? I że da się nim robić porządne fotki? :smileymrgreen:

mapasja
Początkujący

Lajam napisał(a):

Więc zaznaczaj to kiedy udzielasz rad osobom początkującym. Występujesz z pozycji osoby "znającej się" i Twoja opinia może mieć istotny wpływ. Pamiętaj o tym bo za bardzo rozpędzasz się w tych generalizacjach.

ooo tak....każda wasza opinia ma wpływ.Uważam, że jeśli już pytam o rade osoby na forum sony to przewiduję, że większość ma do czynienia z lustrzankami i jest w temacie.
Rozgraniczam różnorodność wypowiedzi i staram się wybrać co dla mnie najlepsze, ale każdy mówi co innego i tu jest sęk.
Już śniła mi się wczoraj A500 z obiektywem 18-200....ale teraz nie wiem znów... :c3

Ale liczy się dla mnie każde zdanie, dlatego posłucham każdego i oczywiście sama zdecyduję co mi najbardziej odpowiada. Czytam inne fora (tzn te tutaj, ale inne w sensie inne niż to moje) i staram się ukierunkowywać na któryś typ....
Zauważyłam, że obiektyw 18-200 jest drogi....więc może już lepiej kupić ten standard 18-55 czy 18-70, najlepiej w zestawie razem już z lustrzanką.Wychodzi po prostu taniej.

wratislavian napisał(a):

to chyba raczej Twoje rozumowanie miesza dziewczynie w głowie...

no już powoli wariuję.... :c3 hehehe :)
nie sprzeczajcie się nooo :c7
i nie mów, że nie jesteś potrzebny.... :c20 Twoje zdanie też się liczy jak każde, ja je wszystkie w głowie staram się układać :c18

wratislavian napisał(a):

zapytaj krisa czy chodzi na śluby z kitem.

no więc kris?jak jest? :smileymrgreen:

p.s.2. Do krisa - nie wiem jak się to robi, żeby w jednym poście zacytować parę osób....nie złość się ... :?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

mapasja napisał(a):

wratislavian napisał(a):

zapytaj krisa czy chodzi na śluby z kitem.

no więc kris?jak jest? :nauseated_face:

tak - na śluby chodzę z kitem (18-70).
Leży sobie w torbie, ale kiedyś to nim robiłem ślubniaki :c34
teraz mam stałki i to na nich się obecnie skupiam (nie po to je kupiłem by leżały w szafie :smileyhappy: ).
Długo miałem tylko 18-70 oraz 50 1.7 - i ten czas wspominam bardzo dobrze. Nie główkowałem, które szkiełko dziś zabrać ze sobą. Większą uwagę poświęcałem zdjęciom, a nie sprzętowi.
I gwarantuję, że takim obiektywem można zrobić wiele wspaniałych i zapierających dech w piersiach kadrów - trzeba po prostu chcieć i robić zdjęcia, zamiast zwalać winę na sprzęt.

mapasja napisał(a):

p.s.2. Do krisa - nie wiem jak się to robi, żeby w jednym poście zacytować parę osób....nie złość się ... :?

połączyłem 3 twoje posty - jeśli nie wiesz jak korzystać z cytowania oraz z edycji posta - napisz - zrobię Ci obrazkową instrukcję obsługi.

Tomek69N
Poszukiwacz

Chciałem doradzić aparat+szeroki zakres ogniskowej bo przesiadasz się z kompaktu i jak wcześniej wspomniałem brakować ci będzie tego "przybliżania" ;) Właśnie to chciałem ci przekazać, że na początek trzykrotny zoom kita będzie być może zbyt "małokrotny" ;)
Jeśli starczy pieniędzy to kup zestaw z obiektywem, który sam użytkuję czyli 16-105mm. To bardzo dobry obiektyw. Brak długości i funkcji makro uzupełniłem po załataniu dziury budżetowej. Ty też możesz dokupić szklarnię i wszelkie akcesoria jak lampę, statyw filtry w miarę postępów i wzrostu apetytu a ten z pewnością wzrośnie...
edit: jeśli poszperasz to byc może trafisz na okazję z drugiej ręki od zaufanej osoby. może z forum ktoś odsprzedawać będzie coś?

mapasja
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

jeśli poszperasz to byc może trafisz na okazję z drugiej ręki od zaufanej osoby. może z forum ktoś odsprzedawać będzie coś?

Yhy,tylko , że zaufana ręka zapewne będzie żądać gotówki, a ja innej opcji niż na raty nie biorę pod uwagę... :|

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Spełnienie marzeń na raty ;)

wratislavian
Początkujący

mapasja napisał(a):

no już powoli wariuję.... hehehe nie sprzeczajcie się nooo

takie sprzeczki to jeszcze nic;p chodzi o to, że każdy ma inne podejście do fotografii. nie można jej traktować jako nauki ścisłej.

ja zdecydowanie odradzam Ci 18-200. na początek jak pisałem. a500 i 18-55. ten zestaw pozwoli Ci poznać świat zmiennej optyki. każdy doradza Ci jak uważa za słuszne, ale nie masz gwarancji, że od fotografii oczekujesz tego samego. czyli jak wyżej napisałem.

jednak jestem pewien, że najlepszego zakupu dokonasz wtedy kiedy sama zdecydujesz czego potrzebujesz.

a500 to świetny aparat. a kit 18-55 to tani wielozadaniowy okular o bardzo korzystnym stosunku cena\jakość. to Ci się przyda na pewno, a kupować 18-200 jest ryzykownie kosztuje sporo, daje dużo wygody kosztem jakości. nie wiem czy za pół roku będziesz z niego zadowolona. nie spiesz się. nie musisz kupować wszystkiego na raz. poznaj każdy zakamarek 18-55 i będziesz wiedziała co następne. może lampa, może statyw, może 55-200, może jasny stałoogniskowy 50mm, a może obiektyw macro, a może lampa studyjna, albo coś jeszcze szerszego w granicach 10mm, albo nawet fisheye albo...
:)