anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Doradźcie

profile.country.pl_PL.title
mapasja
Początkujący

Doradźcie

hejka hejka :c37
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować. :c3
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem.... :c18
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam :)
Doradźcie.

Pozdrawiam i z góry dzięki. :c20

123 ODPOW. 123
wratislavian
Początkujący

w takim razie:

a300 i 16-105.
2800zł powinno wyjść. co wy na to?

mapasja
Początkujący

wratislavian napisał(a):

w takim razie:

a300 i 16-105.
2800zł powinno wyjść. co wy na to?

Wy???
co ja na to raczej powinieneś spytać...
:smileymrgreen:

a ja na to-za drogo,nie stac mnie. :cry:
max 2,5 napisałam...
wolałabym taniej jeszcze, ale widzę, że nie bardzo sie da ...
proszę mi powiedzieć, jak duża jest różnica między 500 a np.380?albo między 500 a 330.
proszę napisać zalety 500-tki,tak ,żeby przekonały mnie, że jej rozmiar i ciężar to nie wada,ale zaleta ;)

wratislavian
Początkujący

co tu dużo pisać. różnica jest spora. ergonomia, dynamika, szumy i wiele innych.
ale nic na siłę. jeżeli jest dla Ciebie za ciężka to nie ma sensu. fotografia powinna być przyjemnością.
w a380 jakość obrazu też jest wysoka,a to co dla Ciebie jest zaletą, dla mnie jest wadą :) ja wolę ciężkie i męskie :)

ale zastanów się czy może a300 nie będzie odpowiedniejsza. na allegro są nowe sztuki za około 1300zł a obiektyw o którym wspomniałem 16-105 jest bardzo fajny. wiele osób go chwiali, nieliczni tylko wskazują na pomniejsze wady. i ma dwa razy lepszy zoom od kita:)

albo a380 plus kit plus kit 55-200 SAM. chociaż tutaj przekroczysz już magiczną granice 2500zł

albo a300 18-70 i 55-200 http://www.allegro.pl/item909085665_apa ... szawa.html

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

mapasja napisał(a):

Tak więc słuchajcie.
(...)
no szok mówię Wam....chyba dostanę kręćka :c3

To sie nazywa: "Cierpienia Młodego Wertera" :smileyhappy:

Niestety - tak to jest - trudno się zdecydować, gdy się nie ma pewności czego naprawdę potrzebujemy, a finanse nie pozwalają wybrać tego "lepszego" (czyt. droższego).
Ale chciałaś prostego porównania; spróbujmy.
1 Uchwyt - najlepszy w A300, potem A500, potem A330 (ale to moje wrażenia
2 Matryca - A500: nowoczesna konstrukcja, możliwość użycia wyżsych czułości (do 12800 ISO) i mniejsze szumy
3 Migawka - A500 5kl/s A300 i A330 - 3kl/s. (do zdjęć sportowych, w serii, może być Ci nieprzydane)
4. A500 - największy (gabarytowo) wyświetlacz, odchyla się lepiej niż w A300
5. Menu w A500 i A330 skonstruowane podobnie, w A300 jest nieco inne (bardziej tradycyjne - dla "kompaktowca" być może mniej przyjazne)
6. A500 ma HDR i DR w większym zakresie, rzecz może być przydatna, czasem nawet bardzo (szczególnie jak nie lubimy zbyt obróbki komputerowej)
7 MF-CheckLV - w A500 - nie do przecenienia w niektórych rodzajach fotografii.
8 Autofokus w A500 i 330 zbliżony działaniem, trochę inny w A300 (ale to starsza konstrukcja jest)

Tyle na szybko z istotnych różnic. Czy Cię to przekonało w którąkolwiek stronę? ;)
Jak zwykle decezję (po przespaniu się) będziesz musiała podjąć sama. Idź jeszcze raz do sklepu i prześpij się.

------------------------------
fotoamator
wratislavian
Początkujący

hmm. dalej obstawiam przy a300 i 16-105.
ekstra zestaw na początek.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

W uzupełnieniu:
9. A500 wykrywa uśmiech i robi "sam" zdjęcie w zależności od "mocy" uśmiechu...

fotoamator
mapasja
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Czy Cię to przekonało w którąkolwiek stronę? ;)
Jak zwykle decezję (po przespaniu się) będziesz musiała podjąć sama. Idź jeszcze raz do sklepu i prześpij się.

Tak, wszystko mnie przekonuje. jestem po stronie 500-tki.
no bo skoro i tak wydaje kase to może już poświęcić ją tej 500-tce?
ale prześpię się faktycznie z tym i się okaże.
p.s. czy pisałam, że 500tka to mi się nawet śniła? :D poważnie :)

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

mapasja napisał(a):

p.s. czy pisałam, że 500tka to mi się nawet śniła? :D poważnie :)

To już wszystko wiadomo :smileythumbsup:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

mapasja napisał(a):

500tka to mi się nawet śniła? :D poważnie :)

W takie sny trzeba wierzyć. Znaczy, że podświadomie jej pragniesz :D
A więc nie masz wyjścia :smileymrgreen:
Teraz pozostaje tylko rozważyć wybór obiektywu/ów...

fotoamator
mapasja
Początkujący

Hejka :c10
Już 500- tka niech by była, jakoś się przyzwyczaję do wielkości i ciężaru, kwestia czasu.
Jednak obiektyw...o losie....jakbym miała kasy to na pewno kupiłabym 2-standard i spacerniak bez dyskusji, ale, że nie mam aż tyle to trzeba wybierać....jak kupię na pewno Was poinformuję i napiszę, czy jestem zadowolona czy nie (wtedy wyjdzie kto miał rację :D )
Pozdrawiam :)

p.s. i jeszcze jedno- parę osób pytałam o wybór i co ciekawe wszyscy psioczą na sonówki, że tandeta, że jak juz wydaje tyle kasy to na coś lepszego niech poświęcę (innej firmie). Nie przekonuje ich to, ze ja na sony (kompakcie) się uczyłam i ze będzie mi łatwiej.Po prostu -tylko na forum chwali się ta markę, tak to odradzają....
jedna koleżanka powiedziała, ze też się zastanawia nad kupnem lustrzanki teraz i dodała, że takiego szmelcu jak sony lepiej nie dotykać, że oni mają dobre TV, ale aparaty to do kitu.
Ja będę bronić tej marki, ale nie wiem, czemu taka jest opinia... :c18