Podziel się wrażeniami!
Witam,
Z rodzinki pewna osoba chciała wywołać zdjęcia z mojej alfy w empiku. Rozdzielczość i jakość oczywiście maksymalnie ustawiona w aparacie, w komputerze bez obróbki i przy wrzucaniu zdjęcia do koszyka internetowego po wybraniu wymiarów zdjęcia na 30naXXcm wyskoczyło ostrzeżenie o słabej jakości (dokładnie nie wiem, nie widziałem tylko słyszałem o tym zdarzeniu).
Czy jest to spowodowane, że usługodawca nie posiada aż tak dobrego sprzętu żeby z takiej rozdzielczości wyszedł obrazek o wymiarach ponad 30cm szerokości czy wina leży w czym innym?
Drugie pytanie to o samą rozdzielczość Po ustawieniu zdjęcia na tapetę (1024x768) twarz wyszła zdeformowana. Sprawiała wrażenie takich spłaszczonej. Po ustawieniu podobnego kadru ale z aparatu canona twarz zachowała proporcje i wyglądała naturalnie a nie jak takie jajko
Czy to takie moje wrażenie czy też to zaobserwowaliście
Pozdrawiam
Ja jeszcze wrzucę swoje 3 grosze n/t moich ulubionych wydruków w stosunku 2x3.
Dokładnie wymiar takich odbitek ma 21x30 cm - warto o tym pamiętam, bo później lab 'tnie' nam po kawałku kadru...
Do fotolabu możesz oddać prawie w dowolnym formacie (byle się na papierze mieściło) i zaznaczyć, że ma całe być - tak zrobią, że będzie. I dotniesz sobie białe paski na brzegach do założonego wymiaru.Deviant napisał(a):
Ja jeszcze wrzucę swoje 3 grosze n/t moich ulubionych wydruków w stosunku 2x3.
Dokładnie wymiar takich odbitek ma 21x30 cm - warto o tym pamiętam, bo później lab 'tnie' nam po kawałku kadru...
Chodziło mi o to, żeby od razu 'pozbyć' się białych pasków...
Czy aby na pewno? to jest format A4 - 210x297mm, z labu dostałem takie wymiary:Deviant napisał(a):
Dokładnie wymiar takich odbitek ma 21x30 cm
Można na ten temat Tadziu dłużej porozmawiać, bo pojawia się ciekawa sytuacja. Stosunek wydruków 2x3 dla obu formatów zapisu jest inny. W LR mam zdefiniowany własny stosunek - zapisany jako 2.1x3, który na chwilę obecną sprawdza się bardzo dobrze w 'moim' labie. Najprościej byłoby po prostu zmierzyć wymiar wydruków, ale... nie mam linijki, ani innego przyrządu pomiarowego...
Polecam poczytać kwietniowe lub marcowe wydanie Digital Foto Video. Jest tam obszerny artykuł o rozdzielczościach i porady co robić przed pójściem do labu.