anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Rozdzielczość a jakość zdjęć

profile.country.pl_PL.title
benkowik
Początkujący

Rozdzielczość a jakość zdjęć

Witam,

Z rodzinki pewna osoba chciała wywołać zdjęcia z mojej alfy w empiku. Rozdzielczość i jakość oczywiście maksymalnie ustawiona w aparacie, w komputerze bez obróbki i przy wrzucaniu zdjęcia do koszyka internetowego po wybraniu wymiarów zdjęcia na 30naXXcm wyskoczyło ostrzeżenie o słabej jakości (dokładnie nie wiem, nie widziałem tylko słyszałem o tym zdarzeniu).

Czy jest to spowodowane, że usługodawca nie posiada aż tak dobrego sprzętu żeby z takiej rozdzielczości wyszedł obrazek o wymiarach ponad 30cm szerokości czy wina leży w czym innym?

Drugie pytanie to o samą rozdzielczość :c56 Po ustawieniu zdjęcia na tapetę (1024x768) twarz wyszła zdeformowana. Sprawiała wrażenie takich spłaszczonej. Po ustawieniu podobnego kadru ale z aparatu canona twarz zachowała proporcje i wyglądała naturalnie a nie jak takie jajko :D
Czy to takie moje wrażenie czy też to zaobserwowaliście :)

Pozdrawiam
:c37

15 ODPOW. 15
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Ja jeszcze wrzucę swoje 3 grosze n/t moich ulubionych wydruków w stosunku 2x3.
Dokładnie wymiar takich odbitek ma 21x30 cm - warto o tym pamiętam, bo później lab 'tnie' nam po kawałku kadru...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Deviant napisał(a):

Ja jeszcze wrzucę swoje 3 grosze n/t moich ulubionych wydruków w stosunku 2x3.
Dokładnie wymiar takich odbitek ma 21x30 cm - warto o tym pamiętam, bo później lab 'tnie' nam po kawałku kadru...

Do fotolabu możesz oddać prawie w dowolnym formacie (byle się na papierze mieściło) i zaznaczyć, że ma całe być - tak zrobią, że będzie. I dotniesz sobie białe paski na brzegach do założonego wymiaru.

------------------------------
fotoamator
Deviant.
Użytkownik

Chodziło mi o to, żeby od razu 'pozbyć' się białych pasków...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Deviant napisał(a):

Dokładnie wymiar takich odbitek ma 21x30 cm

Czy aby na pewno? to jest format A4 - 210x297mm, z labu dostałem takie wymiary:
Wymiary odbitek Format analogowy Wymiary zdjęć
9x13 cm 89x127 mm
10x15 cm 102x152 mm
10x25 cm 102x254 mm
13x18 cm 127x178 mm
13x36 cm 127x356 mm
15x21 cm 152x216 mm
20x30 cm 203x305 mm
25x38 cm 254x381 mm
Format cyfrowy Wymiary zdjęć
9.5x12.7 cm 95x127 mm
10.2x13.6 cm 102x136 mm
12.7x17 cm 127x170 mm
15.2x20.3 cm 152x203 mm
20x30 cm 210x280 mm

------------------------------
fotoamator
Deviant.
Użytkownik

Można na ten temat Tadziu dłużej porozmawiać, bo pojawia się ciekawa sytuacja. Stosunek wydruków 2x3 dla obu formatów zapisu jest inny. W LR mam zdefiniowany własny stosunek - zapisany jako 2.1x3, który na chwilę obecną sprawdza się bardzo dobrze w 'moim' labie. Najprościej byłoby po prostu zmierzyć wymiar wydruków, ale... nie mam linijki, ani innego przyrządu pomiarowego...

profile.country.pl_PL.title
_mefius_
Początkujący

Polecam poczytać kwietniowe lub marcowe wydanie Digital Foto Video. Jest tam obszerny artykuł o rozdzielczościach i porady co robić przed pójściem do labu.