anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Różnica między A500 a DSC-HX5V

ikar39-----
Początkujący

Różnica między A500 a DSC-HX5V

witam mam takie pytanko bo jestem w małym szoku dzisiaj dostałem aparata sony DSC-HX5V
i mam tez A500 porównywając zdjęcia z aparatu sony DSC-HX5V do A500 to z kompaktu wychodzą 2 razy lepsze zdjęcia aparat DSC-HX5V ma 10 klatek na sekundę w serii panowie załapałem taką dolinę że nie wiem czy sprzedać A 500 i zostawić sobie DSC-HX5V panowie poradźcie co mam zrobić a tu opis techniczny http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=973500569" target="_blank a co do aparatu A500 mam obiektyw sigma 18-200 troche ciemny ale z tego kompaktu wychodzą zdjęcia bajka
pomocy mam zostać przy lustrzance czy lepie kompakt

36 ODPOW. 36
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

Proponuję Ci ustawić w A500, w strefie twórczej, wartości kontrastu na +1, ostrości na +2 lub +3 i zobaczysz znaczną różnicę w wyjściowych zdjęciach. ;)

takie ustawienia aż się proszą przy matrycy CMOS :smileymrgreen:

Tadeusz.O
Doradca

ikar39 napisał(a):

co do obiektywu 50mm/1.8 to się chciałem zapytać czy będzie lepszy od sigmy 18-200

Znowu posłużę się przykładem: co będzie lepsze - Polonez truck, czy Mercedes A200? Jeśli odpowiedź brzmi: Mercedes, to ja zaproponuję, żeby przewieźć tym Mercedesem 4 osoby i powiedzmy 500kg gruzu z remontu, albo kamieni rzecznych do ogródka. Da się? Bo truckiem się da.
Więc 18-200 to taki truck - obiektyw uniwersalny, na wszystkie okazje, natomiast obiektywy stałoogniskowe to takie Mercedesy, Ople, Fordy - osobowe do komfortowego przenoszenia się z miejsca na miejsce i tylko do tego.
Więc porównanie 50/1,8(1,7;1,4) z 18-200(250) jest... no, trochę nierealne - 50mm to tylko jedna ogniskowa z wielu, które może przyjąć zoom, ale za to jest bardzo jasny i można zastosować małą GO. No i oferuje lepszą jakość optyczną.

------------------------------
fotoamator
ikar39-----
Początkujący

tak na szybko ale różnic nie widzę zdjęcia są 800/600 bo nie wiem jak wrzucić większe

ikar39-----
Początkujący

jeszcze jeden

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ikar39 napisał(a):

sony HX5.jpg, sony HX5 1

z tego co można wyczytać w EXIFie to wszystkie fotki są z :c56 500 :smileymrgreen:

tenzer
Poszukiwacz

A skąd ikar39 w Exifach masz wszędzie alphę 500 :question:

edit: kris był szybszy

ikar39-----
Początkujący

to była świadoma taktyka zmieniłem właściwości zdjęcia żeby sprawdzić czy ktoś widzi różnicę w zdjęciach ale nikt chyba nie zobaczył więc aparat robi prawie takie same zdjęcia a co do zmiany nazwy zdjęcia wystarczy wejść w przeglądarkę kliknąć właściwości i zmienić opis zdjęcia ale fakt co do nieba to się pochrzaniłem zdjęcie są z A500

Ale tak na poważnie to wybrałem A500 Pan Tadeusz mnie przekonał i ewentualnie kupię sobie obiektyw 50mm/1.8 chyba lepsza gorsza lustrzanka niż dobra cyfrówka dzięki panowie za wypowiedz bardzo mi pomogliście w decyzjach
WESOŁYCH ŚWIĄT

oldguest
Początkujący

ikar39 - możesz zamieścić oryginały bez zmiany exif-a?

ikar39-----
Początkujący

a mam jeszcze jedno pytanko odnośnie zdjęć kombinuję na różne sposoby żeby zrobić ostre wyraźne zdjęcie oczywiście lektora przeczytana na temat fotografii i zabawa w ustawienia aparatu ale wydaje mi się ze zdjęcia wychodzą mało ostre

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Witam
Jak można porównywać , dostrzegać różnicę miedzy lustrzanką a kompaktem nawet jeśli ten kompakt sygnowany jest literką G :c7
Dla mnie różnica jest oczywista - waga, rozmiar :c20

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________