Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam pytanie, otóż jestem szczęśliwym posiadaczem 500, ale mam pewien kłopot. Zdjęcia zrobione tym aparatem wychodzą mi szare, bez wyrazu. Muszę dostosowywać jasność w jakimś programie, żeby wyglądały jak należy. Załączam Wam zdjęcia prosto z aparatu i po obróbce jasności. Zdjęcia są robione standardowo w JPEG. Proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia czemu tak jest.
Pozdrawiam
Michał-fotoamator
Bronek napisał(a):
Ja myślę, że nie wiesz na czym polega, i co daje RAW.
Klego Lajamie !
Tym bardzieej dziwne jest , że w ten sposób wyraża się o RAWIE.
Z jego wypowiedzi wynika, że RAW jest mało istotny.
Taki mozna wyciągnąć wniosek, jeżeli ktoś pisze w tym tonie.
Może ma jakiś sprzet za 20.000 zl, który koryguje wiecej błędów fotografa.
Albo jest super-dobrym fotografem. I tak napisałem w poście.
Moja skromna (a450) również ma lepszy program i mniej zdjęć musze korygować.
Ale klasowemu wykonawcy pozytywów wysyłam tiff. do obróbki. Bo on tak chce,żeby cokolwiek w obróbce poprawić.
Bronek
Z jego wypowiedzi wynika, że RAW jest malo istotny.
Lajam napisał(a):
Z jego wypowiedzi wynika, że RAW jest malo istotny.
Lajam napisał(a):
RAW to format zapisu zdjęcia. Sam się nie wywoła.
Photoshop to potężne oprogramowanie, które służy do edycji zdjęć, ale sam z siebie plików RAW nie odczytuje - robi to wtyczka Photoshopa Adobe Camera Raw.
To nie jest prawda z 2 powodów.Lajam napisał(a):
Bez oprogramowania RAW jest bezużyteczny. A JPG można zanieść na karcie do labu i cieszyć się zdjęciami.
Światlo mozesz korygować także poprzez DRO. Bez RAW nie da rady.Lajam napisał(a):
A jest istotny? Myślałem zawsze, że w fotografii najważniejsze jest światło.
Lajam napisał(a):
Bez oprogramowania RAW jest bezużyteczny. A JPG można zanieść na karcie do labu i cieszyć się zdjęciami.
Lajam napisał(a):
Jeszcze wracając do możliwości - oprogramowanie IDC dostarczone do aparatu jest powiedzmy sobie szczerze...ubogie o ile porównujemy je z możliwościami Photoshopa, szczególnie wersji pełnej (czyli nie Elements).
Lajam napisał(a):
TIFA bez RAW nie dostaniesz
Przepraszam, że się wtrącę choć dyskusja jest na trochę abstrakcyjne dla mnie tematy.
Światlo mozesz korygować także poprzez DRO. Bez RAW nie da rady.
Lajam napisał(a):
RAW to format zapisu zdjęcia. Sam się nie wywoła.
Photoshop to potężne oprogramowanie, które służy do edycji zdjęć, ale sam z siebie plików RAW nie odczytuje - robi to wtyczka Photoshopa Adobe Camera Raw.
RAW w wersji Sony Image Convertetr to genialne rozwiązanie. Bo każdy przy pomocy tego zrobi to, czego nie zrobi Photoshopem.
RAW nie jest dla mnie panaceum na błędy. Czasem trzeba cokolwiek poprawić.
Zdjecia to czasem ujęcia unikalne, i po raz drugi nie można ich wykonać.
Ja próbowalem zarwno Photoshop elememnts, Picasso, teraz mam uczciwie kupiony Corel.
I jak miałem coś robić w tych programach to nie było to łatwe.
Liczy się jeszcze koszt "uzyskania przychodu". Jestem amatorem, fotografia to moja umiarkowana pasja.
Czas na naukę programu, koszt uzyskania oczekiwanych efektów, roboczo-godziny na naukę to się też liczy. Nie zamierzam studiować fotografii.
RAW w programie Sony realizuje moje oczekiwania. Teraz przy a450 efekty sa bardzo dobre. Nie potrzebuję innych programów poza Sony Image Converter.
Liczy się to,czy zdjęcia cieszą moj wzrok i czy podobają się tym, którzy je oglądają.
zwykłym ludziom, nie artystom. Nie zależy mi na w pełni artstycznej ocenie. Nie zamierzam dorównywać artystom, ani z nimi współzawodniczyć.
Do tego w pełni mi wystarcza ARW.
Bronek