anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A100 - straszna przygoda z dobrym zakończeniem

Milan-----
Początkujący

Sony A100 - straszna przygoda z dobrym zakończeniem

Witam :)

W środę zacząłem swoją przygodę z aparatem Sony A100. Kupiłem go od kumpla który miał go przez 3-4 miesiące.
Niestety moja przygoda przerwana została po 30 minutach użytkowania gdy aparat się wyłączył i do tej pory nie ożył.
Na początku myślałem, że wina jest ze strony akumulatora, ale w innych aparatach działa bezproblemowo. Gdy wkładam do mojego inny akumulator nie ma żadnej reakcji.
Aparat jest w stanie b. dobrym bez zarysowań, uszkodzeń, wgnieceń, otarć itd. itp.

Jak myślicie czy w takiej sytuacji oddanie go do naprawy będzie wiązało się z poważnymi kosztami ?
Czy jeszcze jest szansa na uratowanie tego aparatu ?

Czekam na odpowiedź ;)

45 ODPOW. 45
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Jaśli jak twierdzisz kumpel miał go 3-4 miesiące to powinna obowiązywać jeszcze gwarancja, ale tak czy inaczej skontaktuj się telefonicznie w poniedziałek z serwisem
CSI FOTO I VIDEO
Ul. Żytnia 15
01-015 Warszawa
www.e-csi.pl
e-mail: info@e-csi.pl
tel. 022 3792090
fax. 022 3792091

Milan-----
Początkujący

Niestety nie ma na niego gwarancji gdyż aparat był kupiony na allegro w promocji bez gwarancji. Jestem zdany tylko na naprawę z pokryciem kosztów.

profile.country.PL.title
Rafhart
Nowicjusz

Naprawa może wynieś więcej niż cena innego aparatu, najpierw daj go do serwisu niech wycenią Ci koszty naprawy.

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Milan napisał(a):

aparat był kupiony na allegro w promocji bez gwarancji

:c7

I bez dowodu zakupu?.. :c7

Creatoor
Początkujący

Milan napisał(a):

Niestety nie ma na niego gwarancji gdyż aparat był kupiony na allegro w promocji bez gwarancji.

W takim przypadku masz do wyboru prawa wynikające z rękojmi. Możesz dogadać się z kumplem żeby skorzystał z tego prawa jako nabywca. Pod warunkiem, że kupił go od firmy a nie od osoby prywatnej. Sprzedaż promocyjna np. sprzętu z ekspozycji faktycznie nie jest objęta gwarancją ale obowiązuje rękojmia.

Milan-----
Początkujący

Rafhart napisał(a):

Naprawa może wynieś więcej niż cena innego aparatu, najpierw daj go do serwisu niech wycenią Ci koszty naprawy.

Czy w jednym z punktów Sony Centre zrobią taką wycenę ?

profile.country.PL.title
Rafhart
Nowicjusz

Mogą to zrobić tylko w serwisie. Adres masz w pierwszym poście.

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Creatoor napisał(a):

Sprzedaż promocyjna np. sprzętu z ekspozycji faktycznie nie jest objęta gwarancją ale obowiązuje rękojmia.

Niedawno czytałem artykuł o wyprzedażach, gwarancji pozbawione sa tylko produkty, których cena uległa zmniejszeniu z powodu wady bądź usterki, w przypadku A100 gwarantem jest Sony Polska a nie sklep.

Aby reklamować sprzęt Sony nie potrzebna jest karta gwarancyjna a dowód zakupu, jeżeli kolega kupił go legalnie i otrzymał do zakupu paragon to jest szansa, że sprzęt naprawisz na gwarancji.

KotSchroedingera
Początkujący

Rękojmia w Polsce nie obowiązuje od 2003 roku czyli od wprowadzenia ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Obecnie funkcję rękojmi przejęła "niezgodność towaru z umową", która jest pojęciem szerszym i wynikają z niej inne prawa i obowiązki.
Gwarancji mogą być pozbawione produkty takie jakie sobie producent wymyśli, może również nie dać gwarancji w ogóle albo zastrzec, że naprawa będzie trwała rok. Jest to jego dobra wola, a nie obowiązek. Nie ma natomiast zwolnienia sprzedawcy (a nie producenta) od niezgodności towaru z umową.
Szerzej --> http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=321
no i google :)