Podziel się wrażeniami!
Witam
W środę zacząłem swoją przygodę z aparatem Sony A100. Kupiłem go od kumpla który miał go przez 3-4 miesiące.
Niestety moja przygoda przerwana została po 30 minutach użytkowania gdy aparat się wyłączył i do tej pory nie ożył.
Na początku myślałem, że wina jest ze strony akumulatora, ale w innych aparatach działa bezproblemowo. Gdy wkładam do mojego inny akumulator nie ma żadnej reakcji.
Aparat jest w stanie b. dobrym bez zarysowań, uszkodzeń, wgnieceń, otarć itd. itp.
Jak myślicie czy w takiej sytuacji oddanie go do naprawy będzie wiązało się z poważnymi kosztami ?
Czy jeszcze jest szansa na uratowanie tego aparatu ?
Czekam na odpowiedź
tompac napisał(a):
Creatoor napisał(a):
jeżeli kolega kupił go legalnie i otrzymał do zakupu paragon to jest szansa, że sprzęt naprawisz na gwarancji.
Rękojmia w Polsce nie obowiązuje od 2003 roku czyli od wprowadzenia ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Obecnie funkcję rękojmi przejęła "niezgodność towaru z umową", która jest pojęciem szerszym i wynikają z niej inne prawa i obowiązki.
Masz rację, rękojmia w Polsce obowiązuje. Ale ja też mam rację:
USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)
Rozdział 1
Sprzedaż konsumencka
Art. 1.
(...)
4. Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r.
Tak masz rację. Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się tych artykułów bo były krzywdzące dla konsumenta więc rozbudowano je (nie zniesiono ani nie uznano za nieważne) a raz jeszcze podkreślę: rozbudowano. Konkludując: rękojmia obowiązuje i klient ma prawo z niej skorzystać na warunkach określonych w ustawie, tym samym pojęcie rękojmi (i prawa konsumenta) zostało bardziej szczegółowo opisane.
:smileyarrow: ustawa
Wracając do wątku rozpoczętego przez Milana.
Może sprecyzuj czy zakup na Allegro był dokonany od sklepu, firmy czy od osoby prywatnej bo to podstawa jakichkolwiek rozważań. A może kolego robi Cię w bambuko z tym Allegro... Może sprzęt nie ma 4 miesiące a ciut więcej... i dlatego nie ma paragonu? Nie spotkałem się z przypadkiem kupna od firmy nowego sprzętu (nawet używanego z komisu) bez paragonu lub faktury.
ok, teraz rozumiem.
Milan
na pewno udało Ci się zrobić jakieś zdjęcie. powiedz nam jaką miało nazwę?
DSC ile?
przy przesuwaniu przycisku włączającego nie słychać żadnych dźwięków?
czy ta aukcja jest w archiwum allegro?
akumulator przeznaczony do którego modelu wkładasz? aku do a100 jest unikalny.
jaki wskaźnik procentowy pokazywał stan baterii zanim padła?
wratislavian napisał(a):
wratislavian napisał(a):
tompac napisał(a):
wratislavian napisał(a):
A100 nie pokazuje % naładowania aku.
Lajam napisał(a):
wratislavian napisał(a):
Na czym polega unikalność tego akumulatora?
wratislavian napisał(a):
wierzę, że akumulatory z pozostałych alph nie pasują do a100, a wątpię, żeby kolega miał dwa akumulatory do a100.