anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A100 - straszna przygoda z dobrym zakończeniem

Milan-----
Początkujący

Sony A100 - straszna przygoda z dobrym zakończeniem

Witam :)

W środę zacząłem swoją przygodę z aparatem Sony A100. Kupiłem go od kumpla który miał go przez 3-4 miesiące.
Niestety moja przygoda przerwana została po 30 minutach użytkowania gdy aparat się wyłączył i do tej pory nie ożył.
Na początku myślałem, że wina jest ze strony akumulatora, ale w innych aparatach działa bezproblemowo. Gdy wkładam do mojego inny akumulator nie ma żadnej reakcji.
Aparat jest w stanie b. dobrym bez zarysowań, uszkodzeń, wgnieceń, otarć itd. itp.

Jak myślicie czy w takiej sytuacji oddanie go do naprawy będzie wiązało się z poważnymi kosztami ?
Czy jeszcze jest szansa na uratowanie tego aparatu ?

Czekam na odpowiedź ;)

45 ODPOW. 45
wratislavian
Początkujący

skoro w jedną stronę nie działa to mylę się tylko w połowie, a nie kompletnie:)

jednakże dalej obstawiam przy usterce o której sprzedający musiał albo za zepsutym akumulatorem.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

skoro w jedną stronę nie działa to mylę się tylko w połowie, a nie kompletnie:)

Powinieneś stworzyć nowy kierunek w logice i zająć się szerzeniem tych teorii na jakimś uniwersytecie :smileyhappy:

wratislavian
Początkujący

nie ważne. prawdą jest, że akumulator do reszty alph nie jest dedykowany do a100.

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

wratislavian napisał(a):

prawdą jest, że akumulator do reszty alph nie jest dedykowany do a100.

Jak nie jak tak?

http://www.sony.pl/product/dsa-batterie ... np-fm500h#

Milan-----
Początkujący

A więc...

Akumulator był dedykowany do A100. Gdy go włączyłem bateria była na full. Po pewnym czasie się wyłączył i lipa. Mój akumulator działa w innych aparatach więc jest sprawny. Co do nazwy zdjęć to nie wiem bo nawet go nie podłączyłem tylko tyle co siadłem wygodnie w fotelu i popstrykałem tak o chwile zdjęcia. Co do aukcji na allegro to się dokładnie dowiem, jeżeli aukcja jest w archiwum to ściągnę namiary na sprzedawce. Nie widzi mi się płacić dużych sum za naprawę :(

Milan-----
Początkujący

APARAT POWĘDROWAŁ DO SERWISU W WARSZAWIE. WE WTOREK NAPISZE ILE WYNIESIE NAPRAWA :]

POZDRAWIAM :)

Azazel-----
Początkujący

Milan napisał(a):

Mój akumulator działa w innych aparatach więc jest sprawny.

Dziwne - coś tu ktoś kręci :) Lajam pisze, co wie z autopsji i posiadanego sprzętu, że akumulator z A100 NIE PASUJE do innych modeli Sony (Ty piszesz że pasuje - no chyba że masz na myśli A100 czego nie doprecyzowałeś), PASUJĄ natomiast akumulatory z innych modeli Sony (A300/A350/A700)...
Czy więc próbowałeś inny akumulator w Twoim aparacie?

Co do nazwy zdjęć to nie wiem bo nawet go nie podłączyłem tylko tyle co siadłem wygodnie w fotelu i popstrykałem tak o chwile zdjęcia

A wyjąć kartę i przez czytnik jakiś zgrać i zobaczyć?
No chyba że A100 ma wewnętrznej pamięci tyle - nie miałem w rękach nigdy tej puszki, mogę więc nie wiedzieć:)

Choć teraz to i tak trochę po ptokach - oby więc w serwisie okazało się że to drobiazg i byś jak najszybciej mógł cieszyć się z nowego nabytku! ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Azazel napisał(a):

chyba że A100 ma wewnętrznej pamięci tyle

A100 to nie kompakt, nie ma wewnętrznej pamięci, tylko bufor, który po wykonaniu zdjęcia jest zapisywany na karcie, lub... czyszczony.
:c22
Pozostałe alfy mają podobnie...

------------------------------
fotoamator
Azazel-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

A100 to nie kompakt, nie ma wewnętrznej pamięci, tylko bufor, który po wykonaniu zdjęcia jest zapisywany na karcie, lub... czyszczony

Tak też myślałem, stąd moje zdziwienie że nie można było odczytać zdjęć bez włączenia aparatu, wyjmując po prostu kartę:)
A że jak wspomniałem, A100 nie znam i w rękach jej nie miałem, wolałem się dopytać ;)

profile.country.PL.title
Rafhart
Nowicjusz

Wracając do A100 i zasilania po włożeniu aku. aparat powinien "wydać lekkie" drżenie nawet jeśli jest wyłączony, jeśli tego nie robi to znaczy że jest uszkodzony. Może też być uszkodzony aku. ale jeśli jest on oryginalny i naładowany to mało prawdopodobne.